Hur du får håret att växa snabbare

Vätska är nyckeln till din kropps hälsa såväl som hårets tillväxt. Kom ihåg att dricka åtta glas vatten om dagen.
Hur du får håret att växa snabbare
Karla Henríquez

Granskad och godkänd av läkare Karla Henríquez.

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Kanske klippte du håret lite kortare än du tänkt eller så är du bara trött på att ha kort hår över huvud taget. Om du vill snabba upp hårväxten kan du läsa denna artikel. Lär dig hur du får håret att växa snabbare med dessa tips – börja redan idag!

Det finns massor av metoder för att få håret att växa snabbare, och alla är inte lika effektiva. Du kan ta reda på vilka som fungerar bäst för dig genom att prova tipsen nedan.

Få ditt hår att växa snabbare: Är det möjligt?

Om du nyligen klippte dig och inte gillar det kommer det förmodligen ta månader eller till och med år innan det växer helt ut igen – du behöver ett bättre alternativ. Det är inte så omöjligt som det verkar, och det är faktiskt rätt enkelt. Här följer några tips som kan överraska dig:

Klipp håret oftare

Tvärtom vad du kanske tror kan trimning av topparna faktiskt få håret att växa snabbare. Detta eftersom det blir starkare; kluvna toppar tillåter inte håret att växa så snabbt som det kan. Kom även ihåg att månens faser kan spela en roll (en tilltagande måne får till exempel håret att växa snabbare).

Klipp håret oftare

Massera hårbotten

Om du känner för det kan du göra det själv, eller be din partner eller frisör. Allt du behöver göra är att hälla några droppar eterisk olja (eller olivolja om du har det hemma) på fingertopparna och sedan massera hårbotten i några minuter innan du duschar. Du kan även prova babyolja. Det återfuktar huden i hårbotten och främjar snabbare hårväxt.

Använd äggvitor

Proteinerna och näringsämnena i äggvitan är perfekta för ditt hår. Det är utmärkt när inget annat verkar fungera. Äggvitorna innehåller vitaminer som gagnar hårets allmänna näringssättning.

Kläck bara två ägg, ta bort gulorna och vispa äggvitorna något innan du applicerar i håret. Massera hårbotten och låt det sitta i tio minuter. Skölj väl i varmt vatten och schamponera som vanligt. Utöver att växa snabbare blir ditt hår även mer glansigt och friskt.

Äggvita får håret att växa

Drick mer vatten

Vätska är ytterligare en väldigt viktig faktor, så det är bäst om du kan dricka åtta glas vatten om dagen. Om det är väldigt varmt eller heta sommartider kan du öka med fyra glas. Det är något mycket enkelt som för mer sig stora fördelar. Det ger vätska åt dina organ och din hud, och därigenom ditt hår. Om du inte gillar smaken av vanligt vatten kan du dricka kalla örtteer eller smoothies istället.

Borsta håret

Innan du tvättar håret bör du se till att borsta det i några minuter, alltid med samma rörelse från hårbotten till topparna så att du sträcker ut hårstråna. Det finns dock inget behov av att sitta i timmar framför spegeln och trassla ur varenda strå. Se till att borsta det minst en eller två gånger per dag för att stimulera hårsäckarna.

Undvik hårtorkar och locktänger

Om du är van vid att använda hårtork eller hårtänger bör du sluta, såvida det inte är strikt nödvändigt – när det är väldigt kallt ute eller när du har bråttom, till exempel. Begränsa åtminstone användningen av hårtorken, detta gör att håret växer avsevärt snabbare.

Undvik hårtorkar och locktänger

Prova p-piller (men inte som du tror)

Det är inte vetenskapligt bevisat, men många kvinnor har provat. Du sväljer inte pillren utan applicerar dem istället i håret. Mal ner fyra eller fem p-piller och tillsätt dem i en flaska schampo som du använder regelbundet. Detta får ditt hår att växa snabbare samtidigt som det blir tjockare och friskare.

Sov med håret i en fläta

Innan du går till sängs kan du göra en fläta. Om det är väldigt kort kan du göra två eller tre småflätor. Kom ihåg att göra det medan håret är fuktigt (efter en dusch eller ett bad är perfekt). Få en god natts sömn och kamma ut håret på morgonen. Upprepa varje natt i en vecka.

Använd eteriska oljor

Vindruvskärnolja är utmärkt för att främja hårväxt. Applicera bara några droppar på hårbotten med varsam massage så stimulerar det hårsäckarna.

Ett annat intressant val är kokosolja, vilken ger dig vackert, glansigt och friskt hår – utöver att få det att växa snabbare. Massera några droppar varm kokosolja i hårbotten en gång per vecka. Se dock till att den inte irriterar din hud.

Ett tredje alternativ är att använda rosmarinolja. Denna medicinska ört är utmärkt för hårhälsan. Tillsätt bara två matskedar torkade rosmarinblad i 12 cl olivolja som värmts upp men inte kokats. Låt svalna och låt stå i två dagar. Sila oljan och spara i en burk. Använd för att massera hårbotten direkt efter att du tvättat håret.

Potatisvatten

Potatis är bra för håret

Potatis, eller snarare potatismjölk (eller potatisvatten), är ett utmärkt sätt att få ditt hår att växa snabbare eftersom den tillför volym, gör det mer glansigt och förebygger att det går sönder. Detta eftersom den innehåller massor av vitaminer, speciellt B-vitaminer.

Koka två råa potatisar med skalet på i en liter vatten. Låt vätskan svalna och sila den. Använd detta som ursköljning efter att du schamponerat håret.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.