Tips för ett hållbart och miljövänligt hem

Genom att göra några små förändringar i ditt dagliga liv kan du skapa ett mer miljövänligt hem som bidrar till att vårda hela planeten.
Tips för ett hållbart och miljövänligt hem

Senaste uppdateringen: 24 mars, 2022

Vi vill alla lämna över en vacker planet till våra barn och barnbarn, en värld fylld med mångfald och som bevarar ett arv för deras framtid. En plats utan föroreningar, så att jordens gröna lungor kan fortsätta garantera livets existens och harmoni. För att uppnå detta mål och undvika en hotande miljökatastrof måste politiken förändras så att världens alla länder kan reglera och stå till svars för sina koldioxidutsläpp, sitt kemiska avfall, med mera. Men det finns också små personliga initiativ som vi måste göra själva. Genom att göra några små ändringar i ditt dagliga liv kan du skapa ett mer miljövänligt hem som bidrar till att vårda hela planeten.

Varför inte börja följa dessa enkla tips redan idag?

9 tips för ett miljövänligt hem

1. Luftkonditionering och uppvärmning

Om du har centralvärme eller en kylanläggning i hemmet är det viktigt att använda dessa på ett klokt sätt. På det sättet tar du inte bara hand om planeten, utan sparar även en hel del pengar på dina månatliga energiräkningar:

 • Under vintern kan du ställa in värmen på cirka 21 °C.
 • sommaren kan du hålla luftkonditioneringen på cirka 24 °C.
 • Och vilken temperatur bör du ha på din varmvattenberedare? Omkring 38 °C är perfekt.
 • För varje grad du lägger till eller drar av lovar vi att du kommer att märka skillnaden på din faktura och ditt bidrag till miljön.

2. Varför inte få lite mer naturlig bris och solljus?

Frisk luft genom öppet fönster
Det är inte alltid möjligt för alla hushåll att investera en massa pengar på att anpassa hemmet för att dra nytta av förnybara resurser. Alla har inte råd att byta ut fönster eller installera solpaneler. Visst, det är sant att det på lång sikt kan spara en massa pengar på räkningarna, men investeringskostnaderna är mycket höga. Om du inte kan göra den typen av investeringar kommer här några enkla tips:
 • Dra nytta av naturligt solljus.
 • Måla dina väggar i en färg som reflekterar ljuset.
 • Njut av frisk luft genom att öppna fönstren. Det är också bra för din hälsa!

3. Gör några grundläggande ändringar i köket

Grönt hus
Några av de enklaste åtgärderna för att spara pengar och få ett miljövänligt hem görs i köket.

Här är några exempel:

 • Använd tryckkokaren när det är möjligt, vilket sparar både tid, energi och pengar.
 • Om du behöver använda ugnen, försök att inte öppna luckan för ofta. Varje gång du gör det sänker du temperaturen cirka 10 °C.
 • Om du behöver tina något, använd inte mikron. När det kommer till fisk kan du helt enkelt lägga den i en skål med vatten. Ta ut det du behöver ur frysen några timmar före tillagning. Framförhållning är nyckeln! Det är värt det.

4. Lämna inte dina apparater i standby-läge

Hur många gånger gör du dig skyldig till det? Att lämna din TV i standbyläge med den röda lampan på, eller din dator, eller stereo… Och dessa nätter när du lämnar mobilen på laddning, eller när du låter ditt wi-fi vara på när du inte är hemma?

Utan tvekan har du gjort det tusen gånger, och dessa små kostnader blir stora summor i längden. Det skadar också planeten när miljontals människor begår samma misstag. Sist men inte minst, glöm inte att det kan förkorta livslängden på dina apparater.

5. Välj lågenergilampor

Lågenergilampor kostar som bekant mer, men de håller upp till åtta gånger längre och drar 80% mindre energi än vanliga glödlampor. Så… varför inte ersätta dem?

6. Välj energieffektiva apparater

smutsig vs. ren ugn
Som du förmodligen vet har det under de senaste åren utvecklats nya apparater på marknaden med energiklass A++ och A+++. Vet du vad det betyder? Att de förbrukar upp till 70% mindre energi än apparater i klass A.

Det är en bra idé att byta till mer energieffektiva apparater. Det är en liten förändring, men om alla gjorde det skulle det vara en stor fördel för planeten, och naturligtvis är det ett viktigt steg på vägen till ett miljövänligt hem.

7. Kör alltid tvättmaskin och diskmaskin med full sats

Vissa startar tvättmaskinen med bara en handduk och en pyjamas. Kanske kör du tre tvättomgångar per dag som är knappt halvfulla, när du i själva verket kunde ha kombinerat dem i en full maskin. Undvik att använda inställningen förtvätt och välj alltid kallt vatten när du kan. Du sparar en hel del på din faktura!

Samma riktlinjer gäller för diskmaskinen. Det är värt att vänta tills du har fyllt den med tallrikar och glas innan du kör denna kostsamma apparat.

8. Se till att ditt hem är välisolerat

Täta dina fönster och förhindra att kylan smyger sig in genom att använda gummilister. Om du installerar dubbelt spröjsade fönster, kom även ihåg att dra nytta av markiser, persienner eller något annat så att du inte behöver slå på värmen eller luftkonditioneringen.

Ibland kan dessa små förändringar i ditt hem spara dig en hel del när det kommer till dina månatliga utgifter och ge dig ett mer miljövänligt hem!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Brown, M. A., Southworth, F., & Stovall, T. K. (2005). Towards a Climate-Friendly Built Environment. Built Environment.

 • Bulkeley, H. (2013). Cities and climate change. Cities and Climate Change. https://doi.org/10.4324/9780203077207

 • Dolnicar, S., & Grün, B. (2009). Environmentally friendly behavior: Can heterogeneity among individuals and contexts/environments be harvested for improved sustainable management? Environment and Behavior. https://doi.org/10.1177/0013916508319448

 • HM Government. (2011). The natural choice: securing the value of nature. White paper presented to Parliament. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004

 • Laroche, M., Bergeron, J., & Barbaro-Forleo, G. (2001). Targeting consumers who are willing to pay more for environmentally friendly products. Journal of Consumer Marketing. https://doi.org/10.1108/EUM0000000006155

 • Tanaka, T. (2001). Environment friendly revolution in home appliances. Proceedings of the 13th International Symposium on Power Semiconductor Devices & ICs. IPSD ’01 (IEEE Cat. No.01CH37216). https://doi.org/10.1109/ISPSD.2001.934565


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.