7 naturliga sätt att bli av med löss och gnetter

Kokosolja är väldigt användbar för att eliminera denna ohyra. Dess antibiotiska och antivirala egenskaper hjälper till att förebygga infektioner och svamp.
7 naturliga sätt att bli av med löss och gnetter
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Löss och gnetter är parasiter som lever på blod från människor och djur, och utöver att vara extremt obehagliga att tänka på kan de även orsaka obehag samt allvarlig klåda eller lesioner på skalpen.

Barn är vanligtvis de som drabbas eftersom det är lätt för dem att infekteras på platser som dagis och skolor. Det är därför viktigt att som förälder upptäcka dem så snabbt som möjligt, innan de hinner sprida sig och drabba andra medlemmar i familjen.

På marknaden finns det idag flertalet hårbehandlingar och kurer för att få slut på utbrottet och förstöra äggen, men de flesta är packade med skadliga kemikalier som kan irritera huden eller är för aggressiva för att användas på barn.

Som tur är finns det väldigt effektiva, naturliga lösningar som kan hjälpa dig att lösa problemet utan att riskera ditt barns hälsa. Är du redo ta reda på vilka de är?

Eukalyptusblad

Eukalyptusblad

Den skarpa doften av eukalyptusblad tar snabbt kål på krypen genom att ändra den perfekta miljö som lössen vill leva i.

Hur gör man?

 • Lägg några eukalyptusblad i en kastrull med kokande vatten. Låt sjuda i fem minuter och ta bort från värmen.
 • Efter att det har svalnat i några minuter, men fortfarande är varmt, använder du vätskan som en ursköljning i håret, med start vid rötterna.

Rosmarin mot löss och gnetter

Rosmarin är känd som en av de bästa örterna för hårvård tack vare förmågan att stärka håret, sakta ner håravfall och hålla det fritt från ohyra som löss och gnetter.

Hur gör man?

 • Lägg några stjälkar rosmarin i en kastrull med kokande vatten och låt sjuda i fem minuter.
 • Låt vätskan svalna och applicera sedan som en ursköljning från rot till topp i håret.

Vi rekommenderar att du läser: Rosmarinextrakt bekämpar celluliter

Äppelcidervinäger

Äppelcidervinäger

Syran i äppelcidervinäger hjälper till att eliminera denna ohyra och torkar även ut äggen. Notera att behandlingen i allvarliga fall inte är 100% effektiv, och att den då ska användas som ett komplement till en annan naturlig behandling.

Hur gör man?

 • Blanda lika delar äppelcidervinäger och vatten. Applicera sedan vätskan i torrt hår. Se till att täcka hela håret.

Lavendelolja

Lavendelolja må ha en härlig doft för oss människor, men för lössen är det den mest irriterande lukten i världen. Den starka aromen kombinerat med de medicinska egenskaperna kan hjälpa dig att bli av med dessa förfärliga insekter en gång för alla.

Hur gör man?

 • Köp essentiell lavendelolja på hälsokostbutiker eller hos örthandlare. Applicera sedan en liten mängd i hela skalpen.

Kokosolja

Kokosolja mot löss

Ytterligare en bra olja för att bekämpa löss samtidigt som du ger håret den näring det behöver är kokosolja. Den har antibiotiska och antivirala egenskaper som hjälper till att förebygga svampinfektioner och ger dig friskare hår.

Hur gör man?

 • Massera varsamt in några droppar kokosolja i skalpen med hjälp av cirkelrörelser.
 • Du kan använda det som ett substitut för balsam eftersom det mjukar upp håret och ger det en mjuk lyster.

Tea tree-olja

Denna essentiella olja är känd för sina antibiotiska, antivirala och svampmotverkande egenskaper. Den kan därför minska irritation i skalpen och ge lindring från klåda som orsakas av bett från löss.

Som med kurerna ovan kan regelbunden användning av teträdolja minska närvaron av löss och gnetter i håret samtidigt som du förebygger andra problem, såsom mjäll.

Hur gör man?

 • Ett alternativ är att hälla 15-20 droppar teträdolja i ditt vanliga schampo.
 • Du kan även massera in några droppar i skalpen.
 • Hur som helst bör dosen vara relativt liten eftersom för mycket kan skada håret och skalpen.

Vitlök

Vitlök har starka antibiotiska och svampmotverkande egenskaper, samtidigt som den har en stark verkan mot insekter och löss. Eftersom det innehåller mycket svavel skapar vitlök en olämplig miljö för förökningen och överlevnaden för dessa irriterande insekter och håller dem borta i framtiden.

Hur gör man?

 • Krossa en helt vitlök och lägg den i en halvliter kokande vatten.
 • Låt blandningen stå i minst några timmar, varpå du silar vätskan och masserar in den i skalpen innan läggdags. Täck huvudet med en duschmössa eller plastfolie och låt sitta över natten för att bli av med löss och gnetter.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Padilla-Santamaría, F. (2016). Pediculosis. Revista Cadena de Cerebros.

 • Carreño. (2017). La higiene personal. Scielo.

 • Hernández Contreras, N., Chang Camero, Y., Santana Suárez, Y., & Machado Martínez, E. (2010). Usodeliberado de diversos productos para el control de Pediculus capitis ( De Geer , 1778 ), por padres o tutores de niños de escuelas primarias. Rev Cubana Med Trop.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.