Hur vitlöksolja kan motverka håravfall

Tack vare vitlökens egenskaper kan du motverka håravfall på relativt kort tid, så tveka inte att inkludera vitlök i dina recept.
Hur vitlöksolja kan motverka håravfall

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Har alla dina försök att stoppa håravfall misslyckats? Du har säkert redan provat massvis med behandlingar men inte fått de resultat du väntat dig. Vitlöksolja är en naturlig ingrediens som har visat sig kunna motverka håravfall på bara några dagar.

 

Det är inte många som tycker om lukten, men oljan har sedan en lång tid tillbaka beundrats för sina medicinska egenskaper, både invärtes och utvärtes.

Så det är inte alls konstigt att oljan kan ge fantastiska resultat.

Varför används vitlöksolja mot håravfall?

borste

Vitlök har flera användningsområden i hemmet, speciellt i matlagning. Men utöver att vara en bra krydda har den även en stark antibakteriell och medicinsk verkan som kan användas i olika behandlingar.

Det lämpar sig att använda vitlöksolja till håret eftersom det gynnar håret i största allmänhet samt motverkar infektioner och svamp som kan försvaga det.

Vitlöksoljan är också bra eftersom den:

  • Lindrar klåda och en brännande hårbotten
  • Motverkar håravfall
  • Reparerar skadat hår
  • Stärker rötterna
  • Stimulerar hårväxt

Läs: 8 fördelar med att äta en vitlöksklyfta om dagen

Antibakteriella egenskaper hos vitlök

vitlök

Vitlök har en antibakteriell verkan som kan jämföras med antibiotika, men som är betydligt billigare. Av den anledningen kan vitlöksolja minska antalet bakterier och infektioner i hårbottnen som orsakar klåda och sår, och kan även stimulera hårväxten.

Regelbunden användning stimulerar dessutom blodcirkulationen och därmed också hårsäckarna.

Läs: Hur man odlar vitlök hemma

Recept på vitlöksolja

vitlök

Det är ganska lätt att framställa din egen vitlöksolja och det tar inte mycket tid. Genom att använda olivolja motverkar du även torrhet.

Ingredienser

Tillredning

Ta fram en stor kastrull eller stekpanna. Lägg i vitlöksklyftorna och ha på olivolja tills de är helt täckta. Värm upp på mycket låg värme, tills du känner att det börjar lukta, och lyft sedan bort det från värmen.

När det har svalnat häller du din vitlöksolja i en lufttät burk och låter den stå på en sval och mörk plats i 24 timmar. Du kan använda oljan i 1-2 månader om den sedan förvaras i kylskåp.

Användning

Om du inte gillar lukten men du ändå vill dra nytta av behandlingen så rekommenderar vi att du applicerar den på kvällen innan du går och lägger dig.

  • Massera in lite olja med handen i hårbottnen och sedan hela håret.
  • Täck därefter med en duschmössa eller en handduk tills nästa morgon.

För att du snabbt ska kunna se resultat är det viktigt att du använder oljan minst tre gånger i veckan. Om du dock märker att håret börjar se fett ut kan du begränsa användningen till 1 eller 2 gånger per vecka.

Kom ihåg att starkt och friskt hår måste kompletteras med en bra kost, motion och ett bra vattenintag.

Spara

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.