Söta ditt liv med kokosolja: Väldigt hälsosamt!

Kokosolja ger massor av energi. Genom att inkludera oljan i kosten bibehåller du glukosnivåerna i blodet.
Söta ditt liv med kokosolja: Väldigt hälsosamt!

Senaste uppdateringen: 25 mars, 2019

Hur sötar du ditt kaffe på morgonen? Kanske med socker? Då går miste om de många fördelarna med andra sötningsmedel, och din energi sjunker förmodligen igen efter en halvtimme. Du kan istället ha i lite kokosolja för att börja morgonen på ett betydligt bättre sätt.

Visste du att detta livsmedel är gjort på det naturliga fruktköttet hos kokosnöten? Upptäck hur du kan söta ditt liv med kokos.

Ta det lugnt med sockret!

sockerbitar och strösocker i skål

Vi vet att det är svårt att helt undvika socker. Det är något som ger smak åt efterrätter, mjölk och till och med en kopp te på kvällen… Hur kan man motstå det? Det är svårt, men det är värt besväret att undvika faror som orsakar kroppen skada. Tänk på följande:

  • Socker är ett väldigt bearbetat livsmedel. Det är varken hälsosamt eller naturligt; det är något farligt som omvandlas till en ackumulation av dåligt fett, inte bara i magen och höfterna, utan även i venerna och artärerna.
  • Om du har vant dig vid att alltid äta socker kommer det att komma en tid då glukosvärdet i blodet är så högt att du kan få hjärtproblem? Är det värt det?
  • Socker, det där “vita giftet” som försvagar immunförsvaret och orsakar diabetes, hypertoni och även vissa typer av cancer. Det är en stor fara för kroppen, så du måste försöka ditt bästa för att undvika det.

Om du nu har bestämt dig för att undvika socker… Vilka andra resurser finns det för att sötsätta livet på ett mer hälsosamt sätt? Varför inte kokosolja?

Kokosolja – bäst för att söta dina dagar

kokosolja på sked

Det är väldigt enkelt att hitta kokosolja. Den säljs i organiska affärer och naturapotek. Priset kanske är lite högre än vanligt socker, men produkten har betydligt fler fördelar. Det är en liten ekonomisk skillnad som kommer att göra stor skillnad för din kropp.

Vill du veta varför det är ett av de bästa och naturliga sötsättarna?

1. Kokosolja är gott och innehåller ingen typ av socker

Kokosolja innehåller ingen typ av socker, och inte heller fruktos. Den är dock ändå jättegod och väldigt söt. Den är därför perfekt för att tillreda efterrätter. Och den har inte ett gram kolhydrater!

2. Kokosolja innehåller hälsosamma fetter för kroppen

Kokosolja är rik på laurinsyra, en av de mest fördelaktiga fettsyror som existerar. De är rika på antioxidanter och är väldigt hälsosamma för hjärtat. Det är också bra att oljan har antibakteriella egenskaper som kan bevara maten under en lång tid genom att motverka oxidering.

3. Du får mer energi med kokosolja

Visste du det? Kokosolja tillhandahåller väldigt mycket energi, till skillnad från vitt socker som ger en temporär “kick” för att efter en halvtimme göra dig trötta igen.

Kokosolja påverkar heller inte glukosnivåerna i blodet, eftersom den inte metaboliseras till glukos. Det som händer är att den blir till energi på en gång, och det är därför hälsosamt att byta ut socker mot kokosolja.

4. Kokosoljans mångsidighet

Det har säkert hänt dig att du har behövt flytande socker när du har stått i köket och fixat med en efterrätt, men om du värmer upp vitt socker skapas fria radikaler – och det är farligt.

Det händer inte med kokosoljan. Den säljs för det mesta i fast form, men om temperaturen går över så lite som 21 eller 24 grader blir den flytande, så det är väldigt lätt att blanda den med andra livsmedel. Den är som du ser väldigt praktisk och du behöver aldrig värma upp den speciellt mycket.

5. Kokosolja, en skatt för hälsan

Kokosolja rekommenderas speciellt för exempelvis de som har hypotyreos. Den är rik på vitamin B, kalcium magnesium, folsyra samt flertalet vitaminer, och den används framförallt i dieter för att snabba upp metabolismen.

kokosolja

Kokosolja är ett naturens mirakel som är värt besväret att inkludera i den dagliga dieten, speciellt i det där morgonkaffet eller i efterrätter. Vem kan motstå det?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Eyres, L., Eyres, M. F., Chisholm, A., & Brown, R. C. (2016). Coconut oil consumption and cardiovascular risk factors in humans. Nutrition Reviews. https://doi.org/10.1093/nutrit/nuw002

  • Nevin, K. G., & Rajamohan, T. (2006). Virgin coconut oil supplemented diet increases the antioxidant status in rats. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2005.06.056

  • Arunima, S., & Rajamohan, T. (2012). Virgin coconut oil improves hepatic lipid metabolism in rats-compared with copra oil, olive oil and sunflower oil. Indian Journal of Experimental Biology. https://doi.org/10.1139/Y09-045

  • Intahphuak, S., Khonsung, P., & Panthong, A. (2010). Anti-inflammatory, analgesic, and antipyretic activities of virgin coconut oil. Pharmaceutical Biology. https://doi.org/10.3109/13880200903062614


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.