Accelerera metabolismen och minska vikten

Accelerera metabolismen och minska vikten

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Även om du har ärvt din metabolism från din familj kan du ändå förändra din kropp och bli av med den extra vikt och de besvär som medföljer. Det är alltid möjligt att accelerera metabolismen och få den att arbeta med dig, inte mot dig.

Studier har visat att de råd vi delar med oss av här ökar din metabolism, vilket gör att din kropp tappar i vikt snabbare, hälsosammare och på ett mer naturligt sätt, på mindre tid och med mindre möda.

1. Ät något nyttigt till frukost varje dag

Ät något nyttigt till frukost varje dag (som spenat- och fetaostomelett med en skiva rostat fullkornsbröd) direkt efter att du har gått upp, så kommer din metabolism kommer att börja fungera direkt och korrekt. Enligt en studie utförd av National Weight Control Registry i USA där 5,000 patienter fick prova en nyttig frukost i sin vardag, blev resultatet en viktminskning på upp till 30 kg under 5 år.

Anledningen till detta är att frukosten ger kroppen energi och kroppen slutar att ackumulera fett. Den börjar istället arbeta med den mat som den har fått och man tappar därför vikt på ett naturligt sätt. Det rekommenderas även att äta något lätt till middag, eftersom du på natten kommer att spendera flera timmar med att fasta och kroppen kommer att ackumulera så mycket fett som den bara kan.

2. Lägg till grönt te i din kost

Börja dricka grönt te

Grönt te är känt för sina antioxidativa egenskaper, men det har nyligen även upptäcks att det kan hjälpa till att accelerera metabolismen, vilket medför en snabbare viktminskning.

Forskare från olika universitet har utfört studier med olika grupper för att närmare undersöka fördelarna. Ett av de resultat som de fick fram var att de som börjar med vanan att dricka grönt te tappar vikt snabbare än andra, eftersom fettoxidationen och termogenesen underlättas.

Fem koppar grönt te per dag är en lämplig dos, och detta kommer leda till att kroppen får en ökad energinivå trots att den bara har intagit 90 kalorier.

3. Ät mat med mycket omega-3

Vi vet redan att man kan accelerera metabolismen ifall man äter mat som innehåller mycket omega-3 (som lax eller tonfisk). Detta reglerar även ens blodsockernivåer och motverkar andra problem (som inflammation).

Men nyligen utgivna studier har visat att dessa fettsyror även hjälper till att minska leptinresistens. Leptin är ett hormon som underlättar viktminskning. Om du inte tycker om att äta fisk kan du istället ta kosttillskott med omega-3, vilket innehåller 1000 till 2000 mg. Du kan även äta torkad frukt för att uppnå samma resultat.

4. Ta inte bort alla kalorier från din kost

En nyttig frukost

Många tror att man genom att ta bort kalorier från kosten kommer att gå ned i vikt lättare. Även om detta kan vara sant i början, kommer din kropp att börja ackumulera fett för att öka sina energilager då den märker att den får mindre kalorier.

Därför kommer du alltid att accelerera metabolismen då du äter en hälsosam och näringsrik kost. Det är även viktigt att du inte fastar under för långa perioder. Det är bäst att äta 6 gånger per dag (300 kalorier varje gång) snarare än att äta två tunga måltider med extremt mycket kalorier.

5. Träna i olika intensiteter

Nästa gång du tränar (går, simmar, springer, etc.), lägg till ett par 30-sekundersintervaller med ökad intensitet och återgå därefter till din vanliga intensitet. Dessa små ändringar kommer få din kropp att konsumera mer energi, stärka dina cellers förmåga att regenerera och hjälpa dem att hålla mer syre. Du kan även träna under kortare tid för att uppnå resultaten snabbare. Du kan anpassa dessa intervaller till den sport du föredrar.

6. Ta en paus efter din träning

Träning är en gåva som du kan ge din kropp och din hälsa, men den kan även orsaka trötthet ifall den utförs väldigt intensivt. Även om träning hjälper till att accelerera metabolismen, är vila också en grundsten för att din kropp ska kunna återhämta sig. Det är sedan viktigt att du bränner fler kalorier än du konsumerar;  detta kommer hjälpa dig att tappa vikt på bästa sätt.

8. Öka din proteinkonsumtion

Lax har mycket protein

Kroppen tar längre tid att bryta ner proteinrik mat än mat som är rik på fett eller kolhydrater. Detta innebär att du kommer att känna dig mätt längre då du äter protein, samtidigt som din kropp kommer att fortsätta arbeta och bränna fett. Detta innebär att du kommer att accelerera metabolismen och ha mindre hungerkänslor. Att äta protein har även visat sig vara viktigare än fett då det gäller att bygga muskler.

Accelerera metabolismen med en bra kost

Dina gener påverkar din kropp men du kan även göra ändringar som hjälper dig ta kontroll över det som du vill uppnå. Att accelerera ens metabolism innebär att man får den att arbeta snabbare och bränna fler kalorier för att du ska kunna hålla en idealisk vikt.

Genom att följa dessa råd ger du din kropp möjligheten att hålla sig hälsosam på ett naturligt sätt och att vara självreglerande. Detta är betydlig hälsosammare än att ge sig på en komplicerad kost som ger väldigt lite resultat, eller välja bantningsmetoder som kan göra dig sjuk.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Baladia E., Basulto J., Manera M., Martinez R., et al., Efecto del consumo de té verde o extractos de té verde en el peso y en la composición corporal; revisión sistemática y metaanálisis. Nutr Hosp, 2014.
  • Santos OH., Macedo RCO., Impact of intermittent fasting on the lipid profile: assessment associated with diet and weight loss. Clin Nutr ESPEN, 2018. 24: 14-21.
  • Ginter E., Simko V., New data on harmful effects of trans fatty acids. Bratisl Lek Listy, 2016. 117 (5): 251-3.
  • Escobar C, González Guerra E, Velasco-Ramos M, Salgado-Delgado R, Ángeles-Castellanos M. La mala calidad de sueño es factor promotor de obesidad. Rev. Mex. de trastor. aliment. 2013; 4(2): 133-142.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.