Accelerera Metabolismen och Minska Vikten

maj 7, 2015

Även om du har ärvt din metabolism från din familj kan du ändå förändra din kropp och bli av med den extra vikt och det besvär som medföljer. Det är alltid möjligt att accelerera metabolismen och få den att arbeta med dig, inte mot dig. Studier har visat att de råd vi delar med oss av här ökar din metabolism, vilket gör att din kropp tappar i vikt snabbare, hälsosammare och på ett mer naturligt sett på mindre tid och med mindre möda.

1. Ät någonting hälsosamt till frukost varje dag

Ät något hälsosamt till frukost varje dag (som spenat och fetaost-omelett med en skiva rostat fullkorn) direkt efter att du har gått upp och din metabolism kommer att börja fungera direkt och korrekt. Enligt en studie utförd av National Weight Control Registry i USA, där 5000 patienter fick prova en hälsosam frukost i sin vardag blev resultatet en viktminskning på upp till 30 kg under 5 år.

Anledningen till detta är att frukosten ger kroppen energi och kroppen slutar att ackumulera fett. Den börjar istället arbeta med den mat som den har fått och man tappar därför vikt på ett naturligt sätt. Det rekommenderas även att äta något lätt till middag eftersom du på natten kommer att spendera flera timmar med att fasta och kroppen kommer att ackumulera så mycket fett som den bara kan.

2. Lägg till grönt te i din kost

Grönt-te1

Grönt te är känt för sina antioxidantiska egenskaper men det har nyligen även upptäcks att det kan hjälpa till att accelerera metabolismen, vilket medför en snabbare viktminskning. Forskare från olika universitet har utfört studier med olika grupper för att närmare undersöka fördelarna. Ett av de resultat som de fick fram var att de som börjar med vanan att dricka grönt te tappar vikt snabbare än andra eftersom fettoxidationen och termogenesen underlättas. Fem koppar grönt te per dag är en lämplig dos och detta kommer leda till att kroppen får en ökad energinivå trots att den bara har intagit 90 kalorier.

3. Ät mat med mycket omega-3

Vi vet redan att man kan accelerera metabolismen ifall man äter mat som innehåller mycket omega-3 (som lax eller tonfisk). Detta reglerar även ens blodsockernivåer och motverkar andra problem (som inflammation). Men nyligen utgivna studier har visat att dessa fettsyror även hjälper till att minska leptinresistens. Leptin är ett hormon som underlättar viktminskning. Om du inte tycker om att äta fisk kan du istället som alternativ ta kosttillskott med omega-3, vilket innehåller 1000 till 2000 mg. Du kan även äta torkad frukt för att uppnå samma resultat.

4. Ta inte bort alla kalorier från din kost

Hälsosam-frukost

Många tror att man genom att ta bort kalorier från kosten kommer att gå ner i vikt lättare. Även om detta kan vara sant i början kommer din kropp att börja ackumulera fett för att öka sina energilager då den märker att den får mindre kalorier. Därför kommer du alltid att accelerera metabolismen då du äter en hälsosam och näringsrik kost. Det är även viktigt att du inte fastar under för långa perioder. Det är bäst att äta 6 gånger per dag (300 kalorier varje gång) snarare än att äta två tunga måltider med extremt mycket kalorier.

5. Träna i olika intensiteter

Nästa gång du tränar (går, simmar, springer etc.), lägg till ett par 30-sekunders intervall med ökad intensitet och återgå därefter till din vanliga intensitet. Dessa små ändringar kommer få din kropp att konsumera mer energi, stärka dina cellers förmåga att regenerera och hjälpa dem att hålla mer syre. Du kan även träna under mindre tid för att uppnå resultaten snabbare. Du kan anpassa dessa intervall till den sport du föredrar.

6. Ta en paus efter din träning

Träna-vikt

Träning är en gåva som du kan ge din kropp och din hälsa men den kan även orsaka trötthet ifall den utförs väldigt intensivt. Även då träning hjälper till att accelerera metabolismen är vila också en grundsten för att din kropp ska kunna återhämta sig. Det är sedan viktigt att du bränner fler kalorier än du konsumerar;  detta kommer hjälpa dig att tappa vikt på bästa sätt.

8. Öka din proteinkonsumtion

Lax

Kroppen tar längre tid att bryta ner proteinrik mat än mat som är rik på fett eller kolhydrater. Detta innebär att du kommer att känna dig mätt längre då du äter protein, samtidigt som din kropp kommer att fortsätta arbeta och bränna fett. Detta innebär att du kommer att accelerera metabolismen och ha mindre hungerkänslor. Att äta protein har även visat sig vara viktigare än fett då det gäller att bygga muskler.

Accelerera metabolismen med en bra kost

Dina gener påverkar din kropp men du kan även göra ändringar som hjälper dig ta kontroll över det som du vill uppnå. Att accelerera ens metabolism innebär att man får den att arbeta snabbare och bränna fler kalorier för att du ska kunna hålla en idealisk vikt.

Genom att följa dessa råd ger du din kropp möjligheten att hålla sig hälsosam på ett naturligt sätt och att vara självreglerande. Detta är betydlig hälsosammare än att ge sig på en komplicerad kost som ger väldigt lite resultat, eller välja bantningsmetoder som kan göra dig sjuk.

MER FÖR DIG