5 naturliga antiinflammatoriska medel mot ledvärk

Gurkmeja har samma antiinflammatoriska och smärtstillande egenskaper som ibuprofen, och det är därför att hälsosamt alternativ för att lindra ledvärk om du inte vill ta medicin.
5 naturliga antiinflammatoriska medel mot ledvärk
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 23 januari, 2023

Om vi har en inflammerad knäled p.g.a. slitage eller om vi känner smärta i fingrarna eller tårna väljer de flesta av oss att gå till apoteket för att få tag på något som kan lindra smärtan. Men visste du om att det finns fantastiska naturliga antiinflammatoriska medel som kan lindra ledvärk på ett väldigt effektivt sätt?

Du bör förstås först och främst använda dig av din vanliga medicin, men om du är hemma och har ledvärk och vill prova något nytt kan du notera följande rekommendationer.

1. Rosmarin

Rosmarin mot ledvärk

Rosmarin är en aromatisk medicinalört som vanligtvis hittas i medelhavsmat då den har den där karaktäristiska smaken från Medelhavet. Örten används dessutom ofta i många olika typer av huskurer.

Visste du att den kan användas som lugnande medel? Den är fantastisk för att lindra alla typer av ledvärk. Det beror på att den har ordentligt med ursolsyra, som är väldigt bra för att motverka ledvärk i händer och knän – och den ger inte några bieffekter!

Ingredienser

 • 1-2 kvistar rosmarin
 • 2 glas vatten (400 ml)

Tillredning

Du behöver bara göra ett avkok på ingredienserna. När vattnet kokar lägger du till rosmarinen och låter den ligga i vattnet i 20 minuter. Låt därefter avkoket svalna. Du kan dricka två koppar per dag.

2. Åkerfräken

Te på åkerfräken

Du kan hitta åkerfräken på apotek eller naturapotek. Det fantastiska med åkerfräken är att den både har antiinflammatoriska egenskaper och stora mängder vitaminer och mineraler. Hur bör du ta den? Som ett avkok två gånger per dag.

3. Gurkmeja

Malen gurkmeja

Här på sidan pratar vi ofta om gurkmeja. Det är en krydda med ursprung från Asien som ger en fin färg till maten. Men utöver det är den även jättebra på att behandla ledvärk. Prova gärna gurkmeja innan du väljer ibuprofen om du har ont och har ledvärk.

Tack vare sina antiinflammatoriska, smärtstillande och antioxidativa egenskaper är den jättebra på att motverka alla typer av negativa funktioner i kroppen. Den kan även avgifta alla typer av infekterad vävnad.

För att dra nytta av gurkmejans egenskaper kan du tillreda ett avkok på följande sätt:

Ingredienser

 • 1 msk gurkmeja
 • 7 dl vatten
 • 3 msk honung

Tillredning

Börja med att värma upp vattnet. När du ser att det kokar lägger du i två matskedar gurkmeja. Vattnet får direkt en fin, gulaktig färg. Låt det sjuda i 10 minuter och låt det sedan svalna. Hur gör du sedan? Ha i tre matskedar honung. Du kan dricka det varje dag för att behandla inflammation och ledvärk.

4. Ingefära

Ingefära för ledvärk

Ingefära är också något som verkligen passar in i denna lista. Denna medicinalrot är antagligen ett av de bästa antiinflammatoriska medlen som finns och den är mycket bra för att behandla ledvärk. Under de dagar då du har ont kan du därför tillreda denna huskur.

Ingredienser

 • 200 gram riven ingefära
 • 4 dl vatten
 • 2 msk honung

Tillredning

Gör ett avkok precis som i de tidigare exemplen. När vattnet kokar lägger du i ingefäran och låter det sjuda i 20 minuter. Ta sedan bort det från värmen och låt det svalna i 10 minuter. Lägg därefter i två matskedar honung. Honung är en mycket viktig ingrediens i denna typ av kur då den kan motverka alla typer av ledvärk. Kom ihåg att dricka två koppar per dag.

5. Linfrön

Linfrön i burk

Du kan enkelt hitta linfrön i alla naturapotek. De är inte dyra och är ett naturligt antiinflammatoriskt medel. Visste du att de även är bra för att behandla ledvärk?

 • Det beror på att de innehåller stora mängder naturligt omega 3. Tack vare det stärks immunsystemet och kroppen kan lättare motverka infektioner i lederna. Det rekommenderas att du väljer vegetabiliskt omega 3.
 • Hur bör du ta linfrön? Ta två matskedar dagligen (runt 40 gram). Du kan ta dem som de är eller ha dem i en sallad, men du bör aldrig tillaga dem eftersom de då förlorar stora mängder av sitt omega 3, och de blir även svårsmälta. Ät dem därför som de är.

Försök att välja dessa antiinflammatoriska medel istället för ibuprofen så ofta du kan, men följ ändå alltid rekommendationer från din läkare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Rodríguez-Hernández, J. L. (2004). Dolor osteomuscular y reumatológico. Revista de La Sociedad Española Del Dolor.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.