Åkerfräken – Slimmande och Mineralgivande

Åkerfräken är en medicinsk växt som har en rad olika hälsogivande egenskaper, som att minska vätskeretention, vilket är anledningen till att den används som tillskott i dieter för personer som ofta känner sig uppsvällda. Den fungerar även fantastiskt bra som huskur för att förbättra din hud, dina naglar och ditt hår.

Vi kommer här att berätta om alla de egenskaper åkerfräken har – en slimmande och mineralgivande växt. Vi kommer även att förklara hur man bäst förtär den för att få ut det mesta av dess egenskaper, samt var du hittar den. Du kanske till och med hittar den utanför huset!

Egenskaper

Låt oss gå igenom några av åkerfräkens främsta egenskaper:

  • Urindrivande: Antagligen den mest välkända växten för att eliminera överskottsvätska i kroppen, tack vare dess innehåll av kalium, flavonoider och saponiner. Den kan utöka urinen med 30%. Vi rekommenderar den därför vid vätskeretention, ödem, reumatism, gikt, njurstenar, urinvägsinfektioner etc.
  • Slimmande: Denna växt hjälper dig att tappa vikt eftersom den är urindrivande. Men du bör tänka på att den eliminerar överskottsvätska och inte fett.
  • Avgiftande: Utöver att vara vätskedrivande är den även avgiftande och ifall du kombinerar denna växt med exempelvis mjölktistel, nässlor eller maskros kommer du att kunna rena din kropp från giftiga element. Du kan göra denna avgiftande kur ett par gånger per år, på hösten och våren, genom att dricka avkok på denna växt varje dag.
  • Mineraliserande: Den har ett högt och varierande innehåll av mineraler, vilket gör den till en kraftigt mineraliserande växt, idealisk för att tillföra näring till din benstruktur och förhindra att den blir svag, vilket händer vid osteoporos och karies. Den hjälper även till att förbättra skador på din benstruktur, samt hjälper dig överkomma stress, anemi och ger dig en bättre återhämtningsförmåga vid skador.
  • Förbättrar din hud och dina naglar: Åkerfräken har en hög nivå av silikon, vilket hjälper till att skapa kollagen, som ger näring åt din hud och dina naglar. Tack vare dess avgiftande egenskaper ser den till att dina naglar och din hud blir fri från gifter, bakterier och svamp. Åkerfräken motverkar uppkomsten av hudfläckar, eksem samt rynkor, och kan även lindra hudbristningar.
  • Förbättra ditt hårs hälsa: Då åkerfräken har en hög nivå av silikon, kommer den även att vara fördelaktig för ditt hår och dess växt. Den förbättrar hårets struktur och motverkar gråa hår, mjäll och att du tappar hår.
  • Regenererande och helande: Den är en kraftig cellregenerator och hjälper till att förbättra hudens återhämtning och motverkar ärrbildning.
  • Kontrollerar blödningar: Tack vara dess adstringerande egenskaper kan åkerfräken även vara bra mot blödningar. Vi rekommenderar den då du har sårskador, näsblod eller kraftig menstruation.
  • Förbättrar senornas flexibilitet: Åkerfräken är väldigt användbar för personer som frekvent utför extrem träning, eller som lider av smärtor i senorna.

Hur Man Förtär Åkerfräken

Man förtär den vanligtvis som ett avkok, genom att man kokar växten under fem minuter och låter den stå under fem till. Om du vill behandla en specifik åkomma, rekommenderar vi att du dricker tre glas per dag under en och en halv månads tid. Vila därefter under några veckor. Du kan återupprepa denna process under årets gång.

Te

Du kan även använda dig av en sirap eller ett extrakt. Ifall du gör detta, följ tillverkarens eller din läkares instruktioner.

Du kan vidare gurgla denna växt (för smärta i hals och tandkött, samt för sår i munnen) eller applicera den utvärtes, då den är anti-inflammatorisk. Andra användningsområden är vid vaginala infektioner, hemorrojder (även blödning), herpes, eksem, glaukom etc.

Var Hittar Jag Åkerfräken?

Du kan köpa den på naturapotek eller i vissa livsmedelsaffärer eftersom den är en välkänd växt. Du kan köpa åkerfräken för att göra ett avkok eller som ett extrakt i pillerform, i enlighet med den intensitet som du behöver för din behandling eller som du känner dig mest bekväm med. I sådana fall rekommenderar vi att du uppsöker en terapeut eller läkare.

Du bör även veta att du hittar denna växt naturligt under sommaren på fuktiga platser, bredvid floder, sjöar eller träsk, speciellt i leran. Den mest använda delen är stjälken, inte löven. Bered växten genom att först hänga upp den för att torka.

Åkerfräken

Bilder: Manuel M. Ramos, uteart och neil-farnworth

MER FÖR DIG