Åkerfräken - slimmande och mineralgivande

Åkerfräken - slimmande och mineralgivande

Senaste uppdateringen: 01 januari, 2019

Åkerfräken är en medicinsk växt som har en rad olika hälsogivande egenskaper. Bland annat hjälper den till att minska vätskeretention. Detta är anledningen till varför den är så användbar som tillskott för dem som ofta känner sig uppsvällda. Den fungerar även fantastiskt bra som huskur för att förbättra din hud, dina naglar och ditt hår.

I dag ska vi berätta om alla de goda egenskaperna med åkerfräken – en slimmande och mineralgivande växt. Vi ska även förklara hur man bäst förtär den för att få ut det mesta av dess egenskaper. Och sist men inte minst, var du hittar den. Du kanske till och med har den utanför huset!

Några egenskaper hos åkerfräken

Låt oss gå igenom några av åkerfräkens främsta egenskaper:

  • Urindrivande: Antagligen den mest välkända växten för att eliminera överskottsvätska i kroppen, tack vare dess innehåll av kalium, flavonoider och saponiner. Den kan öka urinen med upp till 30%. Därför är den bra vid vätskeretention, ödem, reumatism, gikt, njurstenar, urinvägsinfektioner etc.
  • Slimmande: Denna växt hjälper dig att gå ner i vikt eftersom den är urindrivande. Men du bör tänka på att det är överskottsvätska den eliminerar och inte fett.
  • Avgiftande: Utöver att vara vätskedrivande är den även avgiftande. Om du kombinerar denna växt med exempelvis mjölktistel, nässlor eller maskros får du en huskur som kan hjälpa kroppen att rensa ut giftiga element. Du kan göra denna avgiftande kur ett par gånger per år, på hösten och våren, genom att dricka avkok på denna växt varje dag.
  • Mineraliserande: Den har ett högt och rikligt innehåll av mineraler, vilket gör den till en kraftigt mineraliserande växt. Detta är idealiskt för att tillföra näring till benstrukturen och förhindra att den försvagas, vilket händer vid osteoporos och karies. Den hjälper även till att förbättra skador på benstrukturen, att överkomma stress samt motverkar anemi. Den hjälper även till att förbättra återhämtningsförmågan vid andra skador.

Och några fler egenskaper…

  • Förbättrar din hud och dina naglar: Åkerfräken innehåller stora mängder kisel, vilket hjälper till att skapa kollagen som ger näring åt hud och naglar. Tack vare dess avgiftande egenskaper renar den naglarna och huden från gifter, bakterier och svamp. Åkerfräken bidrar även till att motverka uppkomsten av hudfläckar, eksem samt rynkor, och kan även lindra hudbristningar.
  • Förbättrar ditt hårs hälsa: Kiselinnehållet är även fördelaktigt för håret och dess tillväxt. Det förbättrar hårets struktur och motverkar gråa hår, mjäll och håravfall.
  • Regenererande och helande: Den är en kraftig cellregenerator och hjälper till att förbättra hudens återhämtning och motverkar ärrbildning.
  • Kontrollerar blödningar: Tack vara dess adstringerande egenskaper kan åkerfräken även vara bra mot blödningar. Då du har sårskador, näsblod eller kraftig menstruation, kan åkerfräken vara en bra hjälp.
  • Förbättrar senornas flexibilitet: Åkerfräken är väldigt användbar för personer som frekvent utför extrem träning, eller som lider av smärtor i senorna.

Hur man tar åkerfräken

Man förtär den vanligtvis som ett avkok. Då kokar man växten under fem minuter och låter den stå under fem till. Om du vill behandla en specifik åkomma, rekommenderar vi att du dricker tre glas per dag under en och en halv månads tid. Vila därefter under några veckor. Du kan återupprepa denna process under årets gång.

Te med åkerfräken

Du kan även ta åkerfräken som en sirap eller ett extrakt. Ifall du gör detta, följ tillverkarens eller din läkares instruktioner.

Du kan vidare gurgla denna växt (för smärta i hals och tandkött, samt för sår i munnen) eller applicera den utvärtes, eftersom den är anti-inflammatorisk. Andra användningsområden är vid vaginala infektioner, hemorrojder (även blödning), herpes, eksem, glaukom etc.

Var hittar jag åkerfräken?

Du kan köpa den på naturapotek eller i vissa livsmedelsaffärer eftersom den är en välkänd växt. Du kan köpa åkerfräken för att göra ett avkok eller som ett extrakt i pillerform, i enlighet med den intensitet som du behöver för din behandling eller som du känner passar dig bäst. I sådana fall rekommenderar vi att du uppsöker en terapeut eller läkare.

Du bör även känna till att du kan hitta denna växt naturligt under sommaren på fuktiga platser, bredvid floder, sjöar eller träsk, speciellt i leran. Den mest användbara delen är stjälken, inte bladen. Bered växten genom att först hänga upp den för att torka.

Åkerfräken

Bilder: Manuel M. Ramos, uteart och neil-farnworth


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.