Illaluktande andedräkt kan behandlas naturligt

Illaluktande andedräkt kan behandlas naturligt
Eliana Delgado Villanueva

Granskad och godkänd av nutritionist Eliana Delgado Villanueva.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Illaluktande andedräkt är mycket vanligt, särskilt på morgonen efter att din mun har varit i vila och producerat mindre saliv. Men vissa människor lider av det oftare och under hela dagen. Här är orsakerna till illaluktande andedräkt samt några naturliga huskurer, medicinalväxter, kosttillskott och tips på hur man undviker det.

Möjliga orsaker till illaluktande andedräkt

När problemet är frekvent och inte förbättras av någon kur eller förändring av vanor, eller om du inte kan fastställa orsaken, bör du kontakta din läkare. Det finns några allvarliga sjukdomar, såsom lungcancer, där illaluktande andedräkt ingår som ett av symptomen.

För att behandla illaluktande andedräkt bör vi först eliminera möjliga orsaker. Om det beror på matsmältning eller leverproblem, vilka är de vanligaste orsakerna, kan vi använda några av de naturliga huskurer som finns. Vi bör försöka rensa kroppen eftersom det troligen finns matrester kvar som inte brutits ner ordentligt i tarmkanalen.

Sallader med klorofyll

En läcker och naturlig kur är att äta färska sallader dagligen innehållande persilja, selleri, mynta och avokado, med olivoljedressing och lite havssalt. Dessa sallader är mycket rensande och hjälper levern. Håll speciellt utkik efter gröna livsmedel, rika på klorofyll eftersom detta ämne hjälper till att neutralisera odörer samt rengör och fräschar upp hela munhålan.

Enbär

En är ursprungligen en europeisk art som växer i dess fuktiga och svala skogar samt i norra Asien och Nordamerika. Enbär är en enkel och naturlig huskur, men instruktionerna bör följas noggrant. Du rekommenderas att tugga enbär en halvtimme före måltid i följande frekvenser:

Dag 1, 2, och 3: ett enbär före varje måltid.
Dag 4, 5, och 6: två enbär före varje måltid.
Dag 7 och framåt: fem enbär före varje måltid.

Du kan göra det i femton dagar vid olika tider på året.

Enbär i hink

Chlorella alger

Denna mikroalg består av 60% vegetabiliskt albumin, vilket är mycket värdefullt, samt 19 aminosyror varav 8 måste finnas i vår kost eftersom vår kropp inte kan tillverka dem själv. Dessutom är Chlorella en naturlig källa av mineralämnen och vitaminer, speciellt B12-vitamin.

I fallet med illaluktande andedräkt ger klorofyllet i chlorella en antibakteriell effekt och som ett resultat neutraliseras dålig lukt. Dessutom hjälper det oss också att rensa vår kropp från tungmetaller och andra giftiga ämnen. Du kan köpa det i tablettform och följa produktens instruktioner.

Aktivt kol

Aktivt kol, som är populärt för att bekämpa gaser och diarré, kan vara mycket användbart för att bota dålig andedräkt eftersom det är desinfekterande och absorberande. Endast en tesked i lite vatten efter maten är tillräckligt. Det kan även köpas i tablettform. Om du tenderar att drabbas av förstoppning kan det dock vara bättre att följa någon av de andra huskurerna.

Medicinalväxter

Det finns vissa medicinalväxter till vårt förfogande som motverkar illaluktande andedräkt och bidrar till att förbättra funktionen av matsmältningssystemet. Vi kan bereda en liter te med följande örter och dricka det under loppet av dagen:

Du kan sockra det med stevia samt tillsätta saften från en halv citron.

Mynta i naturen

Tips för god tandhygien

Att rengöra våra munnar ordentligt är mycket viktigt; inte bara på grund av de matrester som lätt blir kvar utan också för att maten idag innehåller många giftiga ämnen. Vi rekommenderar att följa dessa enkla tips för att undvika illaluktande andedräkt och förbättra din munhälsa:

  • Använd tandtråd dagligen
  • Borsta tänderna i minst två minuter
  • Använd naturlig tandkräm som inte innehåller natriumlaurylsulfat (sodium lauryl sulfate), ett ämne som är för aggressivt för munnens pH.
  • Gurgla med naturliga teer av salvia, timjan, kanel, mynta etc.
  • Gurgla med olja dagligen
Bilder från far closer and wicked

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.