6 uppvärmda livsmedel som kan göra dig sjuk

Uppvärma livsmedel är ett bra sätt att spara tid och undvika matsvinn, men vissa uppvärmda livsmedel kan faktiskt skada din hälsa.
6 uppvärmda livsmedel som kan göra dig sjuk

Senaste uppdateringen: 02 november, 2018

Det är vanligt med uppvärmda livsmedel om man vill njuta av maten lite senare och samtidigt inte behöva kasta en massa mat. Det är ett koncept som har utövats sedan länge, men det har nyligen uppdagats att det i vissa fall kan vara skadligt.

Europeiska mat- och informationsrådet har varnat för att uppvärmda livsmedel som inte har tillagats ordentligt kan få allvarliga konsekvenser för din hälsa. Anledningen är en speciell bakteriefamilj som växer exponentiellt när den utsätts för temperaturer mellan 4° och 65°C. Det ökar risken för att drabbas av sjukdomar från maten, eller andra matsmältningsproblem, som kolik och gaser.

Det är inte många som vet vilka uppvärmda livsmedel som inte är bra, så vi kommer därför visa dig 6 vanliga varianter du borde känna till.

Ris

ris är inte bra att återuppvärma

Ris är en av de vanligaste av våra uppvärmda livsmedel. Det har en textur och smak som håller sig bra vid rumstemperatur, men kornen innehåller små bakteriesporer som kan orsaka matförgiftning när de aktiveras av värme.

Om man efter matlagningen utsätter riset för höga temperaturer ökar det risken för matförgiftning. Det är bäst att äta maten så snart man har lagat den, inom 24 timmar. Risförgiftning kan orsaka magont, inflammation och i vissa fall kräkningar och diarré.

Potatis

Potatis är riktigt näringsrik mat som kan användas i båda varma och kalla recept. Risken uppkommer då potatisarna upphettas eller har lämnats utanför kylen alltför länge. Det utvecklas då sporer som när de kommer in i kroppen kan leda till matförgiftning.

Det bästa sättet att inte behöva kasta potatis är att mosa dem eller använda dem i en kall sallad.

Selleri

selleri ska inte heller värmas upp

Många tycker om att äta selleri rå eftersom den ger en intressant smak åt sallader och soppor. Men när den används i varma recept är det bäst att äta allt på en gång för annars löper man risk för matförgiftning om sellerin värms upp igen.

Den innehåller nämligen nitrater som, när de utsätts för värme, producerar substanser som är skadliga för din hälsa. Faktum är att de vid höga temperaturer kan omvandlas till nitriter som ökar risken för att utveckla cancer.

Uppvärmda livsmedel du bör undvika: rödbetor

Rödbetor är väldigt populära grönsaker som har använts inom naturmedicin eftersom de har mycket antioxidanter, vitaminer och mineraler. Problemet uppstår när de utsätts för höga temperaturer. Precis som selleri innehåller rödbetor små mängder nitrater som inte är bra för hälsan.

Experter föreslår att det bästa sättet att dra nytta av betornas egenskaper är att äta dem råa i sallader eller som smoothies.

Kyckling

Återuppvärm inte kyckling

För att säkert kunna äta kyckling är det verkligen viktigt att man ser till att den har tillagats ordentligt. Salmonella är väldigt vanligt bland fåglar, och kyckling som inte är ordentligt tillagad ökar risken för infektion. Se till att alla delarna är ordentligt tillagade och att det inte finns några delar som är rosa eller saftiga.

För att motverka matsmältningsproblem ska du äta kyckling så snart du har lagat den och sedan inte värma den. Kyckling är ett av de livsmedel som kan göra dig sjuk om det inte görs på rätt sätt. Även om smaken håller sig bra ändras kompositionen av proteinerna vilket kan ha negativa reaktioner i magen.

Om du inte kan äta allt på en gång kan kycklingen värmas igen, men vid en lägre temperatur.

Svamp

Proteinerna i svamp förstörs lätt genom enzymer och vissa mikroorganismer. Vi rekommenderar inte att man värmer upp dem igen eftersom det kan orsaka inflammation i magen och i vissa fall diarré. Men det verkar inte finnas något problem så länge de inte värms till temperaturer över 70°C.

Kom ihåg att ingredienserna i dina maträtter är olika och går igenom olika förändringar när de utsätts för höga temperaturer, så vissa uppvärma livsmedel kan vara farliga. Se till att täcka över din mat nästa gång du värmer upp den igen så den värms upp jämt.

Spara


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.