Hälsofördelarna med gurka: en fantastisk grönsak

Hälsofördelarna med gurka: en fantastisk grönsak

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Denna sommargrönsak har en stor mängd hälsoegenskaper och fördelar för din kropp, i synnerhet på grund av dess höga innehåll av vatten. Kaloriinnehållet är mycket lågt, vilket är anledningen till att den ofta äts av dem som bantar. Den är också uppfriskande och har många näringsämnen. Ta reda på de viktigaste hälsofördelarna med gurka i artikeln nedan.

Fakta om gurka

Detta är ett livsmedel med lågt kaloriinnehåll och låga mängder av kolhydrater. Den har en god mängd fibrer, liksom A-, B-, C- och E-vitamin. Den är en stor källa till vatten och 100 gram gurka har endast 13 kalorier, varav 97% är flytande.

När det gäller mineraler är gurkor mycket rika på kalium, järn, kalcium, fosfor och magnesium.

Uppskuren gurka

Du kan äta dem råa i sallader, och många människor skär dem i skivor och beströr dem med salt för att bli av med den bittra smaken. Det är även mycket vanligt att äta gurkor som är inlagda i ättika eller olja. I sallader kan du äta dem rivna, och du kan även inkludera dem på smörgåsar.

I Spanien är gurka känd som en av de ingredienser som ingår i en typisk maträtt: gazpacho (med tomat, paprika, vitlök och olivolja).

Det sägs att den ursprungligen kommer från Indien, men det är osäkert. Den har odlats i västra Asien i 3,000 år, och den kom troligtvis ursprungligen till Europa med romarna. Den tillhör samma familj som vattenmelon, melon, och pumpa. Gurka egentligen en frukt, även om de flesta säger att det är en grönsak.

Hälsofördelarna med gurka

Gurkans stora näringsvärde gör den till ett “superlivsmedel” och den är bra för din hälsa i allmänhet. Dessa är några av de fördelar som gurkor ger dig om du äter dem ofta:

 • Hälsofördelarna med gurka för din hud: Skalet används i olika skönhetsbehandlingar eftersom man finner den högsta koncentrationen av koffeinsyra, askorbinsyra och vitamin C där. De hjälper till att hålla huden frisk, lindra irritation och minska svullnad. Av den anledningen kan gurka appliceras direkt på huden, och det är en “klassisk” behandling på span och i skönhetsbehandlingar. Koffeinsyra har kopplats till lägre risk för återfall i bröstcancer av forskare i England och Sverige. Gurkor kan även hjälpa till att bekämpa sjukdomar som eksem och psoriasis. Gurkskal är inte bara bra när det används externt,  utan kan även konsumeras i en smoothie genom att riva det och blanda med lite vatten och saften från en halv citron för att avgifta och rengöra din kropp.
Hela gurkor
 • Hälsofördelarna med gurka för dina vävnader: En av ingredienserna i gurkor är kiseldioxid, som har många hälsofördelar. Detta är ett mineral med förmågan att stärka bindväven i kroppen; med andra ord dina muskler, ligament, senor, brosk och även ben. Det hjälper till att hålla huden frisk, det är därför det finns i många krämer för aknebehandlingar och hudsjukdomar.
 • Egenskaper hos gurkan för det kardiovaskulära systemet: Den har goda mängder magnesium, fibrer och kalium. Dessa tre beståndsdelar hjälper till att minska blodtrycket.
 • Egenskaper hos gurka för matsmältningen: Om du har matsmältningsproblem, till exempel sur eller svullen mage, tveka inte att äta gurka, eftersom den kommer ge dig fibrer, vatten, kalium och magnesium, som alla finns i dess skal.
Ta inte av skalet på gurkan

Andra fördelar med att äta gurka

 • Den är ett fantastiskt diuretikum eftersom den består nästan helt av vatten. Den är därför rekommenderat för att bli av med överflödig vätska samt fett från kroppen.
 • Den är bra för att balansera urinsyranivåer och rekommenderas för personer som har högt blodtryck eller vätskeretention (framförallt i fotlederna).
 • Den är mycket rik på cellulosa, vilket är anledningen till att du måste tugga den ordentligt för att förhindra matsmältningsbesvär.
 • Den reparerar slemmet i dina tarmar, vilket också gör den mycket bra för att skydda din mage.
Sallad med gurka
 • Den har lite energi i form av kalorier, vilket hjälper dig att hålla vitaliteten och även minskar mängden fett.
 • Den hjälper dig att bli av gifter i kroppen.
 • Den håller ditt försvar i gott skick på grund av sitt innehåll av B-komplex vitaminer (särskilt B3, B5 och B9), kolhydrater, fett och “bra” protein.
 • Den skyddar dig från förkylningar tack vare sina C-vitaminhalter. Den hjälper även till med läkningen av skador.
 • Den saktar ner hudens och cellernas åldrande tack vare sina A-, C- och E-vitaminer.
 • Den sista av hälsofördelarna med gurka är att den agerar som ett kraftfullt skydd mot de gifter som finns i mat och miljö.
Färska gurkor

Kontraindikationer för gurka

I vissa fall rekommenderar vi inte att äta gurka, en frukt som är mycket nyttig och med få risker. Den har till exempel en ingrediens som kallas cucurbitacin, som orsakar matsmältningsbesvär och gaser i magen. Det är anledningen till att dem som är mottagliga för dessa besvär bör minska sin konsumtion av denna frukt. Andra människor kan också ha allergier mot vissa ämnen i gurka, och deras tunga, svalg eller mun kan svullna.

Om du äter överdrivna mängder gurka så kan det leda till uttorkning på grund av dess kraftfulla vätskedrivande egenskaper. Men det finns inte många fall där denna bieffekt har skett. Du skulle behöva äta ett par kilo gurka inom en dag för att drabbas av brister i kroppen.

Halverad gurka

Bilder med tack till Stacy Spensley, Karen och Brad Emerson, Windell Oskay, Andy Melton, theilr, natalycolodi, Peter Oelschlaeger och Liz west.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.