Hälsofördelar med gurka

Denna sommargrönsak har en stor mängd hälsoegenskaper och fördelar för din kropp, i synnerhet på grund av dess höga innehåll av vatten. Kaloriinnehållet är mycket lågt, vilket är anledningen till att den ofta äts av de som bantar. Den är också uppfriskande och har många näringsämnen. Ta reda på de viktigaste hälsofördelarna med gurka i artikeln nedan.

Fakta om gurka

Detta är ett livsmedel med ett lågt kaloriinnehåll och låga mängder av kolhydrater. Den har en bra mängd fibrer, liksom A, B, C och E-vitamin. Den är en stor källa till vatten och 100 gram gurka har endast 13 kalorier och 97% av den är flytande.

När det gäller mineraler, är gurka-3Hur kan man använda gurka?

Gurkans stora näringsvärde gör den till ett ”superlivsmedel” och den är bra för din hälsa i allmänhet. Dessa är några av de fördelar som gurkor ger dig om du äter dem ofta:

 • Gurkans hälsoegenskaper för din hud: Skalet används i olika skönhets behandlingar eftersom man finner den högsta koncentrationen av caffeic syra, askorbinsyra och vitamin C där. De hjälper till att hålla huden frisk, lindra irritation, och minskar svullnad. Av den anledningen kan gurka appliceras direkt på huden och är en ”klassisk” behandling, synonym med spa och skönhetsbehandlingar. Gurkor kan också hjälpa till att bekämpa sjukdomar som eksem och psoriasis. Gurkskal är inte bara bra när det används externt, det kan också konsumeras i en smoothie genom att riva det och blanda med lite vatten och saften från en halv gurka-7

  • Den har lite energi i form av kalorier, vilket hjälper dig att hålla vitaliteten och även minskar mängden fett.
  • Den hjälper dig att bli av gifter i kroppen.
  • Den håller ditt försvar i gott skick på grund av sitt innehåll av B-komplex vitaminer (särskilt B3, B5 och B9), kolhydrater, fett, och ”bra” protein.
  • Den skyddar dig från förkylningar på grund av sin C-vitamin halt. Den hjälper också läkningen av skador.
  • Den saktar ner hudens och cellernas gurka-8

   Bilder med tack till Stacy Spensley, Karen och Brad Emerson, Windell Oskay, Andy Melton, theilr, natalycolodi, Peter Oelschlaeger och Liz west.