Hälsofördelar med grönmynta - därför bör du äta det

Hälsofördelar med grönmynta - därför bör du äta det
Karla Henríquez

Granskad och godkänd av läkare Karla Henríquez.

Skriven av Ekhiñe Graell

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Lugnande men samtidigt uppfriskande. Grönmynta är en av de många arterna i den välkända myntafamiljen. Grönmynta användes mer under antiken av grekerna och romarna, och återvände sedan till scenen under 1700-talet som en kur för magen. Innan dess – under medeltiden – användes den för att fräscha upp andedräkten och för vitare tänder. Upptäck 5 hälsofördelar med grönmynta i dagens artikel.

Mynta är populärt även i dag. Tack vare mentol – den aktiva ingrediensen i grönmynta – kan denna växt lindra flera hälso- och skönhetsproblem. Nedan går vi igenom de viktigaste fördelarna med att konsumera denna ört.

Hälsofördelar med grönmynta

1. Matsmältning

Grönmyntan är mest känd för dess användning vid magproblem. Eftersom det verkar lugnande och kramplösande kan grönmynta hjälpa matsmältningssystemet vid tillstånd såsom gasbesvär, svullen buk, illamående, matsmältningsbesvär och kolik. Studier har visat att det också är effektivt för att lindra IBS. I en studie visade 75% av studiedeltagarna en minskning av symptom från denna sjukdom efter att ha tagit kapslar av grönmyntaolja i fyra veckor. Denna växt lindrar magproblem genom att få musklerna i mag-tarmkanalen att slappna av. För att minska dessa problem kan du göra en kopp grönmyntate eller tugga bladen av örten.

2. Huvudvärk

Andra hälsofördelar med grönmynta är dess förmåga att ge muskelavslappning och lindra huvudvärk. Det kan användas för att stilla huvudvärk på ett av två sätt. Om det gnids mot huden på strategiska platser, såsom tinningarna, kan grönmyntaolja verka avslappnande på musklerna som orsakar huvudvärk eller spänning. Vid inandning kan grönmynta lindra trycket i bröstet och framkalla lugn.

3. Förkylning och influensa

Upptäck vilka hälsofördelar med grönmynta du kan gynnas av

Mentol – den aktiva ingrediensen i grönmynta – löser upp slem. Detta hjälper till att rensa igentäppta bihålor och luftvägar samt eliminera slem från kroppen. Det kan också minska halsirritation. Lägg några droppar grönmyntaolja i en luftfuktare och andas in djupt.

4. Hudirritation

Tack vare dess kylande egenskaper kan det lugna irriterad hud vid till exempel insektsbett och brännskador samt utbrott orsakade av klättersumak, giftek med flera. Kom bara ihåg att precis som alla eteriska oljor kan grönmyntaolja irritera huden om den inte späds ut innan du använder den.

5. Dålig andedräkt

På grund av att grönmyntan också är antibakteriell och antimikrobiell kan du tugga dess blad eller skölja munnen med ett grönmyntabaserat munvatten. Detta håller dålig andedräkt borta och förebygger tandhygienproblem orsakade av ett överskott av bakterier i munnen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.