5 hälsofördelar med att äta grönmynta

Lugnande men samtidigt uppfriskande. Grönmynta är en av de många arterna i den välkända myntafamiljen. Även om grönmynta användes mer under antiken av grekerna och romarna återvände den till scenen under 1700-talet som en kur för magen. Innan dess – under medeltiden – användes den för att fräscha upp andedräkten och för att få vitare tänder. Upptäck 5 fördelar med att konsumera grönmynta i den här artikeln.

För närvarande är det mycket populärt att konsumera grönmynta. Tack vare mentol – den aktiva ingrediensen i grönmynta – kan denna växt lindra flera hälso- och skönhetsproblem. Här kommer vi att gå igenom de viktigaste fördelarna med att konsumera denna ört.

1. Matsmältning

Grönmynta är mest känd för dess användning vid magproblem. Eftersom det verkar lugnande och kramplösande kan grönmynta hjälpa matsmältningssystemet vid tillstånd såsom gasbesvär, svullen buk, illamående, matsmältningsbesvär och kolik. Studier har visat att det också är effektivt för att lindra IBS. 75% av studiedeltagarna visade en minskning av symptom från denna sjukdom efter att ha tagit kapslar av grönmyntaolja i fyra veckor. Grönmynta lindrar magproblem genom att få musklerna i mag-tarmkanalen att slappna av. För att minska dessa problem kan du göra en kopp grönmyntate eller tugga bladen av denna ört.

2. Huvudvärk

En annan stor hälsofördel hos grönmynta är dess förmåga att lindra huvudvärk. Det kan användas för att stilla huvudvärk på ett av två sätt. Om det gnids mot huden på strategiska platser, såsom tinningarna, kan grönmyntaolja slappna av musklerna som orsakar huvudvärk eller spänning. Vid inandning kan grönmynta lindra trycket i bröstet och framkalla lugn.

3. Förkylning och influensa

Grönmynta2
Mentol – den aktiva ingrediensen i grönmynta – löser upp slem, vilket hjälper till att rensa igentäppta bihålor och luftvägar samt eliminera slem från kroppen. Grönmynta kan också minska halsirritation. Lägg några droppar grönmyntaolja till en luftfuktare och andas in djupt.

4. Hudirritation

Tack vare dess kylande egenskaper kan grönmynta lugna irriterad hud orsakad av insektsbett och brännskador samt utbrott orsakade av klättersumak (Poison Ivy), giftek med flera. Kom bara ihåg att precis som alla eteriska oljor kan grönmyntaolja irritera huden om den inte späds ut innan du använder den lokalt.

5. Dålig andedräkt

På grund av att grönmynta också är antibakteriell och antimikrobiell kan du tugga dess blad eller skölja munnen med ett grönmyntabaserat munvatten. Detta håller dålig andedräkt borta och förebygger tandhygienproblem orsakade av ett överskott av bakterier i munnen.

MER FÖR DIG