Fem vanliga orsaker till huvudvärk

Det viktigt att uppmärksamma huvudvärk direkt när man har det, för att undvika att de utvecklas till migrän som påverkar hela livet.
Fem vanliga orsaker till huvudvärk
Diego Pereira

Granskad och godkänd av läkare Diego Pereira.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Huvudvärk är ett av de vanligaste symptomen som folk söker medicinsk hjälp för. Många upplever frekvent huvudvärk med en sådan intensitet att det skapar oro. Det är därför bra att veta vad det kan finnas för orsaker till huvudvärk.

I de allra flesta fall kan huvudvärk kopplas ihop med:

  • Stress
  • Förkylning
  • Uttorkning
  • Det kan också förekomma tillsammans med andra, samtidiga symptom, som livmoderkramper

Beroende på var någonstans i huvudet värken sitter kan den vara mild, akut eller intensiv. Vissa beskriver värken som ett tryck i någon del av huvudet, som skapar ett nästan outhärdligt obehag. De flesta huvudvärkar är som tur är inte ett symptom på något värre som vi behöver oroas för eller ta som tecken på någon allvarlig sjukdom.

Möjliga orsaker till huvudvärk

1. Spänningsmigrän

Spänningsmigrän är en av de orsaker till huvudvärk som folk oftast lider av

Spänningsmigrän är den vanligaste typen av huvudvärk, och även den vanligaste anledningen till neurologiska konsultationer. Det börjar med en bultande känsla i tinningarna eller runt ögonen, vilket leder till spänning i nacken och i ansiktet. På samma gång skapar det känslighet i skalpen.

Spänningsmigrän har en tendens att dyka upp mot slutet på dagen, när trötthet och jobbstress har hunnit samlas på hög. Därför är de främsta orsakerna till det: dålig sömn, insomnia, hormonella förändringar, stressiga situationer och även möjliga tillfällen av depression.

2. Occipital neuralgi

Det är ett tillstånd som uppkommer samtidigt som en åtspänning i underkanten av skallbenet. De som lider av denna migrän brukar klaga på smärta i övre nacken, och i vissa fall rör sig smärtan ner mot käken.

3. Hortons huvudvärk

Hortons huvudvärk känns på ena sidan av huvudet

Hortons huvudvärk är där smärtan känns på ena sidan av huvudet och sitter i tills den påverkar den andra sidan. Den brukar uppstå efter en plötslig utsöndring av histamin eller serotonin i kroppen, vilket orsakas av överdriven alkoholkonsumtion, att man tagit för mycket medicin eller överansträngt sig fysiskt.

4. Vaskulär huvudvärk

Vaskulär huvudvärk är något man bör vara väldigt uppmärksam på för att undvika större komplikationer i framtiden. I de flesta fall finns det inte någon anledning till oro. Men det är viktigt att vara medveten om andra, samtidiga signaler som kan vara kopplade till slaganfall.

  • Du känner en växande smärta som gör att du viker dig, hostar eller lägger dig ner
  • Du har talsvårigheter
  • Smärtan sitter i över tre dagar
  • Du upplever svallningar eller svimningar
  • Du har feber, illamående eller kräkningar

Tala med en specialist om du upplever något av dessa besvär, speciellt om du redan har andra vaskulära problem. Tänk på att förebyggande är nyckeln.

5. Nacksmärta

Nacksmärta och huvudvärk kan komma av dålig hållning

En annan av alla orsaker till huvudvärk, och en som brukar gå obemärkt förbi hos läkaren, är nacksmärta. Det orsakas av mindre olyckor eller dålig hållning och är en av de ofta förekommande orsaker till huvudvärk som man kan göra någonting åt. Smärtan kännetecknas av försämring av musklerna i nacken och försvagning av stabiliteten i ryggkotorna. Samtidigt leder det till spasmer i nacken som ger upphov till ett bultande i vissa delar av huvudet.

Ändra din dagliga rutin

Att ändra dina vanor kan hjälpa dig att lindra din huvudvärk. Till exempel kan en hälsosam kost som innehåller frukt och grönsaker, samtidigt som du ser till att äta regelbundet och vid fasta tider, vara mycket hjälpsamt för att minska dina huvudvärksanfall.

Att regelbundet tillföra vätska till kroppen är en annan faktor att tänka på. Drick två liter vatten om dagen för att hålla kroppen frisk. Undvik också att dricka drycker som innehåller koffein och alkohol.

Träna regelbundet. Det hjälper dig att minska stress och spänningar, och huvudvärk.

Undvik sömnlösa nätter. Att vila ordentligt och sova tillräckligt många timmar optimerar din dagliga prestanda. Det bidrar också till att obehag i samband med huvudvärk försvinner.

Har du ständigt återkommande huvudvärk, eller smärta runt ögonen, käken eller nedre delen skallen? Prata då med en specialist. En läkare är den enda som kan undersöka dig för att utesluta eventuella allvarliga sjukdomar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.