Följderna som uttorkning kan ha på hälsan

Utöver att släcka törsten hjälper vatten oss att hålla vår hjärna på topp, smörja våra muskler och eliminera avfallsprodukter från vår kropp. Se upp för dessa negativa effekter av uttorkning.
Följderna som uttorkning kan ha på hälsan

Senaste uppdateringen: 21 december, 2018

Vatten är en fundamental vätska som kroppen behöver för att utföra sina kemiska processer. Det är viktigt för upptaget av näringsämnen och eliminering av avfall, bland andra processer. Trots att vatten är viktigt dricker de flesta inte tillräckligt. Efter en tid kan det leda till en rad svåra hälsoproblem, såsom uttorkning.

Det är sant att kroppen har förmågan att rena sig själv. Brist på vatten kan komplicera denna uppgift och på samma gång öka mängden gifter. Som en konsekvens ökar den inflammatoriska nivån, risken för kronisk sjukdom ökar och en serie symptom som påverkar livskvaliteten visar sig.

Det är rekommenderat att dricka minst 2 liter vatten om dagen. Det inkluderar naturlig fruktjuice, frukter och soppor, mm. Att dricka mindre vatten än vad som rekommenderas kan leda till uttorkning och vissa reaktioner som manifesteras både internt och externt.

Vi är medvetna om att många inte känner till dessa effekter. Nedan kommer vi att gå igenom följderna av uttorkning i detalj.

Matsmältningsproblem

Magont

Problem i mag-tarmkanalen är de första effekterna av uttorkning. 98% av slemhinnan i magen är sammansatt av vatten, och när det råder brist på vatten kan syran påverka hinnan och orsaka matsmältningsbesvär, förstoppning och halsbränna.

Ledvärk

Det uppskattas att 80% av brosket som skyddar lederna består av vatten. Därför drabbas genast lederna när man inte dricker den nödvändiga mängden vatten. En person som är uttorkad löper mer än 60% risk att drabbas av artrit och andra inflammatoriska tillstånd.

Uttorkning kan också påverka diskarna i ryggraden och bana väg för ett tillstånd som kallas diskbråck.

Torr mun och hud

Torr mun

När det gäller estetiken är uttorkning ett tillstånd som är mycket synligt. Det känsliga lagret av hud som täcker läpparna torkar lätt ut. När det inte får tillräckligt med fukt kan det spricka. Samtidigt ändrar huden sin normala produktionen av talg och som en konsekvens ser läpparna ofriska och torra ut.

Även om det finns produkter för att återfukta läpparna är det viktigt att återfukta inifrån för att förhindra torrhet.

Låg energinivå

90% av blodplasman är sammansatt av vatten. Med låga nivåer av denna vätska får hjärtat problem med att pumpa blodet och transportera syre till kroppens alla celler. Därför sjunker energinivåerna och personen får problem med att upprätthålla ett sunt fysiskt och psykiskt tillstånd.

Njurproblem

Njurar

Med tanke på att njurarna är de organ som ansvarar för att filtrera avfall och producera urin är de en mycket viktig del av din hälsa, och de är beroende av vatten. Folk som blir uttorkade har höga gifthalter i blodet. De tenderar också att drabbas av vätskeretention och uppblåsthet.

Uttorkning ökar risken för infektion i urinvägarna liksom njursten.

Cirkulationsrubbningar

Cirkulationen saktas ned när det råder brist på vatten i systemet. Efter några dagar kan blod ansamlas och orsaka åderbråck. Att undvika det är mycket viktigt, för efter ett tag kan det öka risken för högt blodtryck, hjärtinfarkt och stroke.

Minskad muskelmassa

Muskler

Musklerna behöver vatten för att absorbera näringsämnen och förbli starka. En uttorkad kropp kan förlora mycket muskelmassa. På samma gång blir musklerna slappa och det finns en risk för skador på dem.

När du utför högintensiv träning är det viktigt att öka konsumtionen av vätskor på en daglig basis. Det upprätthåller tillräckliga mängder elektrolyter, kompenserar för vätskeförlusten och förhindrar efterföljande uppblåsthet.

Uttorkning leder till ökad risk för depression

För låg vattenkonsumtion påverkar direkt din emotionella hälsa. Bristen på vätska i hjärnvävnaden ökar mängden kortisol och höjer även stress. Det kan leda till allvarliga episoder av depression.

Hunger

Kylskåp

Brist på vätskor i kroppen ökar hungerkänslan. Så för det mesta driver det dig till att konsumera mer kalorier än du borde. Under dagen känner du ofta behovet att öppna kylskåpet och välja livsmedel som innehåller vätska. Med brist på vatten smälts maten långsammare, vilket kan leda till betydande viktuppgång.

Hur mycket vatten ska man dricka varje dag? Nu när du känner till några av effekterna av uttorkning borde du se till att få i dig rätt mängd vatten för att upprätthålla god hälsa.

Spara

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Subudhi, A. W., Askew, E. W., & Luetkemeier, M. J. (2012). Dehydration. In Encyclopedia of Human Nutrition. http://doi.org/10.1016/B978-0-12-375083-9.00068-4
  • Levey, A. S., Atkins, R., Coresh, J., Cohen, E. P., Collins, A. J., Eckardt, K. U., … Eknoyan, G. (2007). Chronic kidney disease as a global public health problem: Approaches and initiatives – A position statement from Kidney Disease Improving Global Outcomes. In Kidney International. http://doi.org/10.1038/sj.ki.5002343

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.