12 livsmedel för att bekämpa artrit

12 livsmedel för att bekämpa artrit

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Om du lider av artrit har du säkert märkt att smärtan varierar i enlighet med din diet, aktivitetsnivå och vädret. Att hitta livsmedel som gagnar dig kan vara en stor utmaning. Du måste lära dig att inkludera ingredienser som hjälper dig att lindra smärtan, öka din rörlighet och rent generellt bekämpa artrit. Du kommer även behöva minska ditt intag av livsmedel som bara förvärrar situationen.

I resten av den här artikeln kommer vi ge dig en lista med livsmedel som hjälper dig att bekämpa artrit och förbättra ditt tillstånd.

Kom ihåg att tala med en läkare innan du gör stora förändringar i din diet.

Bananer

skivad banan

Bananer är alltid ett nyttigt alternativ, och i kampen mot artrit är verkligen inget undantag – bananer är faktiskt bland det bästa du kan äta. De är rika på kalium och har enorma mängder vitaminer och mineraler, inklusive folsyra, vitamin B6 och C. Allt detta hjälper till att minska effekterna från artrit och hålla den under kontroll.

Fibrerna i bananer hjälper dessutom ditt matsmältningssystem.

Mango och äpplen

Mango må vara en säsongsfrukt och ibland ganska dyr, men det är ett antioxidantrikt alternativ.

  • De innehåller höga halter av vitamin E och betakaroten. Dessa två ämnen har visat sig vara hjälpsamma i att hindra vissa typer av artrit från att bli värre.
  • Äpplen har i sin tur många fördelar för hälsan, såsom att minska spänningar i leder. Det kan lindra problem med både rörlighet och smärta.

Nötter

valnötter

Det finns många nötter som kan hjälpa till att minska inflammation i din kropp, detta eftersom de tillhandahåller hälsosamma fetter. Framförallt är nötter fördelaktiga för artrit. Paranötter och cashewnötter är ett bra alternativ för lindring.

Soja

Många sojaprodukter kan vara till stor hjälp för artrit, men kontraproduktiva om du lider av gikt. Soja kan ätas på många olika sätt. Det är dock de jästa sojaprodukterna, som miso, tempeh och tofu, som verkar erbjuda mest lindring av smärta och inflammation från artrit.

Lax

lax med salt och citron

Lax är full av omega 3-fettsyror. Tack vare det rekommenderas denna fisk för lindring av artritsmärta. Alla feta fiskar må vara bra att inkludera i dieten, men börja med att äta lax några gånger, eller åtminstone en gång, i veckan. Effekterna från omega 3 hjälper till att minska inflammationen i kroppen och bekämpa artrit. Det är viktigt att du får i dig gott om omega 3 från olika källor varje dag.

Pepparfrukter

Det vitamin C som finns i pepparfrukter agerar som en antioxidant. Samtidigt hjälper det till att bekämpa fria radikaler i kroppen och minska inflammation.

Detta gör att mängden smärta du känner från artrit minskar. Det är väldigt svårt att undvika effekterna från fria radikaler, och därför är det viktigt att tillgodogöra sig tillräckligt med antioxidanter för att minska skadan de kan orsaka.

Gröna pepparfrukter är ett lätt alternativ att inkludera i rätter, sallader eller shakes, och de ger en omedelbar dos vitaminer.

Bekämpa artrit med grönt te

grönt te

Det är välkänt att grönt te är en rik källa till antioxidanter. Vidare innehåller det specifika substanser som direkt påverkar nivåerna av inflammation i kroppen. På grund av det är grönt te ett utmärkt sätt att bekämpa artritsmärta. Det står inte klart hur mycket te som krävs, men majoriteten av studierna som gjorts visar att konsumtion två gånger om dagen är till stor hjälp.

Fullkorn

De är utmärkta för att minska inflammation, förutom när vi konsumerar lågkvalitativa derivat. I dessa fall använder man på grund av kommersialisering av produkterna tillsatser, och det är möjligt att dessa kan försvåra snarare än bekämpa artrit. Råa spannmål är istället ett bättre alternativ. Linser är bra eftersom de är nyttiga och håller dig mätt längre.

Spenat, tomater och rödbetor

Det finns fler livsmedel som kan hjälpa dig bekämpa artrit. Spenat är fullt av fytonäringsämnen och fibrer. Tomater innehåller i sin tur lykopen, som hjälper till att minska smärtan som associeras med artrit. Om du tillagar tomater kan du få en större mängd lykopen.

Rödbetor har en antioxidativ sammansättning, inklusive betalain, som är väldigt användbart för att höja din kropps försvar.

Kom också ihåg att det är bättre att köpa råa matprodukter och bereda dem hemma, så att du får ut så många fördelar som möjligt från dem.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Mokbel K., Mokbel K., Chemoprevention of breast cancer with vitamins and micronutrients: a concise review. In Vivo, 2019. 33 (4): 983-997.
  • Stella AB., Cappellari GG., Barazzoni R., Zanetti M., Update on the impact of omega 3 fatty acids on inflammation, insulin resistance and sarcopenia: a review. Int J Mol Sci, 2018.
  • Rogers TS., Seehusen DA., Omega 3 fatty acids and cardiovascular disease. Am Fam Physician, 2018. 97 (9): 562-564.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.