Okända fördelar med att dricka rödbetsjuice

Rödbetsjuice hjälper till att bekämpa effekterna av fria radikaler, som orsakar åldrande i förtid, och förbättrar din fysiska prestationsförmåga – det är därför den är starkt rekommenderad för idrottare.
Okända fördelar med att dricka rödbetsjuice

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Du har förmodligen använt denna rotfrukt i sallader, och vanligtvis tillagad, men har du någonsin tänkt på att dricka rödbetsjuice? Du kanske inte visste hur njutbar och näringsrik denna rotfrukt är när den tillsätts rå i en smoothie.

I dagens artikel ska vi berätta några saker du säkert inte kände till om fördelarna med att dricka rödbetsjuice. Förbered dig på att bli förbluffad!

Vad innehåller rödbetor?

När rödbetor tillagas förlorar de några av sina viktigaste näringsämnen (precis som de flesta livsmedel). Men när du konsumerar dem råa i en juice eller smoothie kan du njuta av extra:

 • Vitamin A, B och C
 • Folsyra
 • Antioxidanter såsom flavonoider och karotenoider
 • Aminosyror
 • Mineraler såsom kalcium, magnesium, järn, kalium, fosfor och natrium
 • Lösliga och olösliga fibrer
 • Vatten
 • Kolhydrater
 • Naturliga sockerarter
Det finns många fördelar med att dricka rödbetsjuice

Vilka är de huvudsakliga fördelarna med att dricka rödbetsjuice?

Ta en titt på de många fördelar som rödbetsjuice eller en smoothie med rödbetor kan tillhandahålla:

Minska hjärtproblem

Eftersom de är utmärkta på att minska inflammation är rödbetor rekommenderade för personer som har drabbats av hjärtproblem eller är i riskzonen för dem.

Bekämpa fria radikaler

Rödbetsjuice är bra mot hjärtproblem och fria radikaler

Rödbetor innehåller betalainer och polyfenoler – antioxidanter som neutraliserar de skadliga effekterna från fria radikaler. När du ansamlar för mycket av dessa beståndsdelar i din kropp kan de orsaka åldrande i förtid och främja utvecklingen av sjukdomar såsom cancer.

Bekämpa cancer

Relaterat till punkten ovan kan rödbetsjuice även hjälpa till att bekämpa tillväxten av elakartad vävnad som kan bli cancerogen, så det är en god idé att lägga till rödbetor i din kost i förebyggande syfte.

Flera studier har visat att rödbetor till och med kan minimera bildningen av tumörer, framförallt i bukspottkörteln, brösten och prostatan.

Öka atletisk prestationsförmåga

Många idrottare dricker denna mörkröda juice innan tävlingar eftersom den förbättrar deras lungkapacitet. Studier tyder på att man kan se en förbättring på upp till 16% av prestationsförmågan när man konsumerar rödbetsjuice innan träning eller tävlingar.

Balansera blodtrycket

Att dricka rödbetsjuice varje dag är bra för personer med högt blodtryck eftersom juicen hjälper till att sänka detta. Ett glas på 45cl om dagen räcker gott. Halterna av nitrat i denna grönsak ansvarar för detta.

Rödbetor innehåller nitrat

Förbättra matsmältning

Rödbetsjuice hjälper dig att lättare smälta vissa livsmedel och minskar den “tunga” känsla du får i magen samtidigt som matsmältningen rent generellt förbättras. Som om det inte vore nog kan rödbetor stimulera aptiten hos personer som är sängliggande.

Förbättra funktionen hos sköldkörteln

Gikt associeras med låga nivåer av jod (något som är överraskande vanligt i utvecklade länder). Att äta livsmedel som tillhandahåller detta viktiga mineral, som rödbetor, kan dock minska eller till och med eliminera detta problem. Mangold och vitlök är andra naturliga jodkällor.

Sakta ner åldrandeprocessen

Vi talar inte bara om huden, utan även organ och kroppen rent generellt. Rödbetsjuice bidrar till en frisk hjärna, och hjälper dig även att återhämta dig snabbare från skador samtidigt som det saktar ner bildandet av rynkor i förtid.

Förebygga inflammation

Rödbetor innehåller ett viktigt näringsämne vid namn betain som bekämpar stress och relaterad inflammation. Det skyddar även dina organ från sjukdom och främjar återhämtning efter skador eller operation.

Behandla anemi

Anemi behandlas tack vare innehållet av folsyra och järn.

Du får i dig järn om du drickar rödbetsjuice

Minska vätskeretention

Rödbetsjuice rekommenderas för personer som har ödem eller vätskeretention i benen. Detta eftersom den innehåller höga mängder kalium och natrium samt att den har vätskedrivande effekter. Den bör konsumeras av de som lider av:

 • Gikt
 • Hyperurikemi
 • Njursten (såvida de inte bildats av för stora mängder kalciumoxalat)
 • Oliguri

Rödbetsjuice ökar urinproduktionen, vilket hjälper kroppen att eliminera överflödig vätska och skadliga avfallsprodukter, såsom urinsyra.

Främja avgiftning

Denna juice stimulerar god funktion hos njurarna, levern och tarmarna, vilket hjälper din kropp att ta bort avfall och gifter snabbare och effektivare.

Viktnedgång

Rödbetor innehåller få kalorier och är mättande på samma gång. Du kan tillsätta rivna rödbetor i dina sallader för att höja fiberinnehållet och undvika förstoppning såväl som övervikt.

Främja fostrets utveckling under graviditet

Det höga innehållet av folsyra är utmärkt för gravida kvinnor och fostrets utveckling. Rödbetor försäkrar god utveckling under de första veckorna av graviditeten.

Efter födseln bör du fortsätta att konsumera rödbetor för att minska risken för vissa infektioner. När barnet är lite äldre rekommenderas att även de konsumerar rödbetor för att förebygga vitaminbrist och främja hälsosam utveckling.

Gör en morots-, äppel- och rödbetsjuice

Hur du gör morots-, äppel- och rödbetsjuice

Nu när du vet hur fantastisk denna goda grönsak är ska vi lära dig hur du gör den till en juice! Vi ger dig nedan ett utmärkt recept som kombinerar två andra superlivsmedel.

Sedan lång tid tillbaka har kineserna använt denna “mirakeldryck” för att förebygga och behandla en rad åkommor.

De huvudsakliga syftena med denna dryck är:

 • Förbättrar immunförsvaret
 • Bekämpar fria radikaler
 • Saktar ner tillväxten hos cancerceller
 • Rensar kroppen

Ingredienser

 • 1 rödbeta
 • 1 morot
 • 1 äpple
 • 25 cl vatten
 • 1 citron (valfritt)

Beredning

 • Tvätta och skala alla ingredienser
 • Hacka dem i småbitar
 • Lägg allt i mixern tillsammans med den citronsaften om du väljer att ha med det
 • Bearbeta tills du har en jämn vätska
 • Lägg till några isbitar om du vill dricka den kyld

Försök att dricka rödbetsjuice två gånger dagligen: först på morgonen på tom mage och sedan under dagen som ett mellanmål.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.