Kaffe kan skydda mot levercancer

Utöver att förbättra korttidsminnet kan du förbättra leverns återhämtning genom att dricka kaffe på morgonen. Kaffe är även rikt på flavonoider och antioxidanter.
Kaffe kan skydda mot levercancer

Senaste uppdateringen: 31 mars, 2019

Vi är många som gillar att dricka kaffe. Det är morgonmedicin och en injektion av energi för vårt humör och vår kropp. Men visste du att koffein faktiskt är bra för att skydda levern?

Leversmärta börjar bli allt vanligare. Dålig kosthållning och en dålig livsstil för ofta med sig konsekvenser. Men det finns faktiskt bra nyheter: att dricka kaffe (en eller två koppar) kan skydda mot levercancer.

Kaffe: Din levers bästa vän

Du har kanske läst denna typ av nyhet tidigare och varit lite skeptisk. Och du har kanske även tänkt att du känner folk som har druckit mycket kaffe men som ändå dött av levercancer. Men som med allt i livet måste vi se på saker objektivt och med ett balanserat synsätt:

Att dricka det gör inte att man undviker 100% av alla leversjukdomar: det är bara ett extra skydd.

 • Du bör även leva ett hälsosamt liv, ha en god kosthållning, träna och undvika tobak och alkohol om du vill undvika leversjukdomar.
 • Det är bra att dricka kaffe med måtta. Två koppar per dag räcker för att optimera kroppens funktioner.

Vi bör nämna att det sedan en tid tillbaka rekommenderades att man undvek att dricka kaffe, eftersom det ansågs göra mer skada än nytta. Under de senaste åren har dock många studier visat att det finns betydligt fler hälsofördelar med att dricka det.

 • Det kan förebygga Alzheimers.
 • Det skyddar även mot Parkinsons sjukdom.
 • Enligt en studie vid Harvards universitet skyddar det också mot diabetes typ 2.

Vi kommer nu att titta på hur det kan skydda oss mot levercancer.

dricka kaffe

Kaffe är antiinflammatoriskt

Tidskriften Medical News Today tog upp en studie som gjordes vid “World Cancer Research Fund International ” i London. Forskarna menade att kaffe kan vara antiinflammatoriskt.

 • Det påverkar gener som leder till inflammation i levern.
 • Personer som konsumerar mellan 1 till 2 koppar per dag kan förbättra leverns regenerering. Med andra ord läker det de inflammerade cellerna och minskar fettmängden i detta viktiga organ.

De antioxidantiska fördelarna med kaffe

Vi vill även påpeka att det har väldigt aktiva antioxidanter.

 • Syrorna i det har kraftiga egenskaper som hjälper levern.
 • Dessa antioxidanter är aktiva i 8 timmar.
 • Enligt en studie i tidskriften Clinical Gastroentereology and Hepatology kan man genom att dricka kaffe motverka levercancer med upp till 40%.
 • Experter säger att det finns en bra anledning till varför det skyddar mot levercancer, och det är för att det motverkar diabetes.

Kaffe skyddar även mot leverfibros

Tidskriften Hepatology tog även upp att det kan motverka ackumuleringen av den vävnad som orsakar fibros. Det krävs fler undersökningar för att kunna säga vad den rekommenderade dagliga dosen är, men det står klart att det är bra för de som lider av leversjukdomar.

Fler fördelar med att dricka två koppar kaffe om dagen

dricka kaffe

Diabetes

Som vi tidigare sagt kan kaffe motverka diabetes typ 2, och även vissa typer av cancer som har att göra med fetma och problem med insulin och östrogen.

Inkludera gärna en eller två koppar i din dagliga kost.

Två koppar per dag skyddar hjärtat

Det har alltid funnits kontroverser om ifall kaffe kan orsaka kardiovaskulära problem. Vi vet att det ökar blodtrycket, men nyckeln till framgång är att dricka det med måtta.

 • Det är en naturlig källa till antioxidanter och flavonoider, som är väldigt bra för hälsan och artärerna.
 • Genom att regelbundet dricka det minskar du risken för en hjärtinfarkt. Dessa resultat publicerades i British Medical Journal.
 • Att dricka två koppar per dag hjälper artärerna.

Upptäck Tips och naturliga kurer för en hälsosam lever

Kaffe förbättrar minnet

Kvinna med kaffekopp

Som vi redan sagt kan kaffe ge viss hjälp mot sjukdomar såsom Alzheimers och Parkinson. Men enligt en studie publicerad i tidskriften Nature Neuroscience förbättrar en kopp på morgonen även ditt korttidsminne. Det blir lättare att komma ihåg saker under dagen, som var du har lagt nycklarna, vilka möten du har, mm.

Så varför inte börja dricka en eller två koppar om dagen?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.