Naturlig vård av levern: Tips kurer för en frisk lever

På grund av dess komplicerade uppgifter blir levern ibland full eller drabbad av någon sjukdom. Genom att äta vissa livsmedel och dricka örtteer kan vi hjälpa till att avgifta levern.
Naturlig vård av levern: Tips kurer för en frisk lever

Senaste uppdateringen: 24 januari, 2019

Levern är det näst största organet i kroppen efter huden. Utöver att vara viktig i matsmältningsprocessen och avgiftning har detta organ runt 500 uppgifter, och en av de främsta är att filtrera runt en liter blod per minut när den fungerar optimalt. Under denna filtreringsprocess renar levern blodet på substanser som hormoner, läkemedel, kemikalier, baciller och gifter. Av dessa anledningar är det viktigt att ta hand om detta organ. Därför ger vi dig tips och kurer för naturlig vård av levern.

Symtom på leverproblem

Varje år infekteras runt 500 miljoner människor med kronisk, viral hepatit, och nästan en miljon av dem dör från leversvikt eller levercancer. En diet som tillhandahåller levervård och, framförallt, försäkrar att levern kan fungera på topp kan förhindra många av dessa dödsfall.

Börja med att fokusera på den vård du måste tillhandahålla för att hålla levern frisk; en hälsosam diet, att undvika alkohol och att i så stor utsträckning som möjligt undvika alla typer av hepatit utgör basen.

Symptom på leverproblem:

 • Gulsot, prickar, röd näsa, akne och diverse hudproblem. Kletig mun, problem med matsmältningen, illamående, gaser, frossa under de första timmarna av matsmältning.
 • Dåliga tarmrörelser, förstoppning eller diarré, avföring med mycket färg, tarmkramper, uppsvullnad, analklåda, parasiter, avmineralisering, anemi, diabetes, fetma eller smalhet, blindtarmsinflammation, svårigheter att somna.
 • Mörk urin, smärta under de högra revbenen, cirros, abscesser, gallsten i levern, syn- eller hörselproblem, svullna ben, reumatism, skleros, obalans i körtlar, obehag under menstruation.
 • Sterilitet eller manlig impotens, emotionella problem och instabilitet, kronisk bronkit och tuberkulos, tendens att blöda, och till och med cancer.

Ibland är det jätteviktigt att hjälpa din lever. Eftersom levern genomför så många komplexa uppgifter, kan den ha problem att fungera normalt och kan även få infektionssjukdomar. Som tur är finns dock naturliga produkter som främjar en hälsosam lever.

Naturlig vård av levern: produkter

Boldo

te bryggt på leverväxten boldo

Boldo kallas för leverväxten och är känd för sina egenskaper som hjälper till att regenerera och ge naturlig vård av levern. Eftersom denna växt innehåller en alkaloid som stimulerar produktionen av galla, utsöndring av urinsyra och magsafter, hjälper den levern i dess arbete och gör den mer effektiv. Dessutom är denna växt verksam mot svamp, en antioxidant och, kanske viktigast av allt, antiinflammatorisk.

Den kan konsumeras som ett avkok eller te med hjälp av dess blad, men boldo kan även hittas i tablettform i hälsokostbutiker. Sedan kan du dricka det efter lunch och middag för att förbättra matsmältning och leverfunktion. Kvällstid, när levern ökar sitt arbete, kan du dessutom dricka ett avkok för att eliminera gifter mer effektivt.

Vitlök

Vitlök är otvivelaktigt ett av de bästa livsmedlen för att rensa levern naturligt. Den aktiverar enzymer som tar bort gifter samtidigt som det selen och allicin som finns i vitlök håller levern ren och frisk. Dessutom är vitlök är väldigt enkel att tillsätta i maträtter, så att äta mer vitlök är både ett hälsosamt och enkelt sätt att förbättra leverns hälsa.

Fullkorn

brunt ris i sked

Brunt ris och andra fullkorn innehåller höga halter av B-vitaminkomplex. Bland annat hjälper de levern att fungera på ett flertal sätt, inklusive genom att förbättra förbränningen av fetter, ta bort igentäppningar i levern och att förbättra dess funktion rent generellt. Försök därför att undvika livsmedel som är gjorda med vitt mjöl, och välj istället fullkornsalternativ.

Korsblommiga grönsaker

Dessa grönsaker är kraftfulla för att avgifta levern eftersom de innehåller kemikalier som neutraliserar vissa gifter, till exempel nitrosaminer som hittas i cigarettrök. De innehåller även glukosinolater som hjälper levern att producera de enzymer den behöver för avgiftningsprocessen. De korsblommiga grönsakerna inkluderar broccoli, brysselkål, blomkål och kål.

Antioxidanter från frukt

Enligt en studie från Tufts University innehåller följande frukter mest antioxidanter:

 • Plommon
 • Russin
 • Blåbär
 • Björnbär
 • Jordgubbar
 • Hallon
 • Apelsiner
 • Rosa grapefrukt
 • Melon
 • Äpplen
 • Päron

Slutligen hjälper antioxidanter till att skydda levern från de höga nivåer av fria radikaler som produceras naturligt under avgiftningsprocessen. Tveka därför inte att inkludera dessa i din diet och naturlig vård av levern. Tänk dock på att undvika grapefrukt om du äter mediciner.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.