Tips och naturliga kurer för en frisk lever

På grund av dess komplicerade uppgifter blir levern ibland full eller drabbad av någon sjukdom. Genom att äta vissa livsmedel och dricka örtteer kan vi hjälpa till att avgifta levern.

Levern är det näst största organet i kroppen efter huden. Utöver att vara viktig i matsmältningsprocessen och avgiftning har detta organ runt 500 uppgifter, och en av de främsta är att filtrera runt en liter blod per minut när den fungerar optimalt. Under denna filtreringsprocess renar levern blodet på substanser som hormoner, läkemedel, kemikalier, baciller och gifter.

Runt 500 miljoner människor infekteras varje år med kronisk, viral hepatit, och nästan en miljon av dem dör från leversvikt eller levercancer. Många av dessa dödsfall kan dock förhindras av en diet som tillhandahåller levervård och, framförallt, försäkrar att levern kan fungera på topp.

Låt oss fokusera på den vård du måste tillhandahålla för att hålla levern frisk; allt baseras på en hälsosam diet, att undvika alkohol och i så stor utsträckning som möjligt undvika att få alla typer av hepatit.

Symtom på leverproblem

 • Gulsot, prickar, röd näsa, akne och diverse hudproblem. Kletig mun, problem med matsmältningen, illamående, gaser, frossa under de första timmarna av matsmältning.
 • Dåliga tarmrörelser, förstoppning eller diarré, avföring med mycket färg, tarmkramper, uppsvullnad, analklåda, parasiter, avmineralisering, anemi, diabetes, fetma eller smalhet, blindtarmsinflammation, svårigheter att somna.
 • Mörk urin, smärta under de högra revbenen, cirros, abscesser, gallsten i levern, syn- eller hörselproblem, svullna ben, reumatism, skleros, obalans i körtlar, obehag under menstruation.
 • Sterilitet eller manlig impotens, emotionella problem och instabilitet, kronisk bronkit och tuberkulos, tendens att blöda, och till och med cancer.

Ibland är det jätteviktigt att hjälpa din lever. Levern genomför så många komplexa uppgifter att den kan ha problem att fungera normalt och den kan även få infektionssjukdomar. Det finns dock naturliga produkter som kan främja en hälsosam lever.

Naturliga produkter som hjälper levern

Boldo

Hur-man-dricker-boldote

Boldo kallas för leverväxten och är känd för sina egenskaper som hjälper till att regenerera och ta hand om detta organ. Denna växt innehåller en alkaloid som stimulerar produktionen av galla, utsöndring av urinsyra och magsafter, vilket hjälper levern i dess arbete och gör den mer effektiv. Denna växt är dessutom verksam mot svamp, är en antioxidant och, kanske viktigast, antiinflammatorisk.

Den kan konsumeras som ett avkok eller te med hjälp av dess blad, men boldo kan även hittas i tablettform i hälsokostbutiker. Du kan dricka det efter lunch och middag för att förbättra matsmältning och leverfunktion. Kvällstid, när levern ökar sitt arbete, kan du dessutom dricka ett avkok för att eliminera gifter mer effektivt.

Vitlök

Vitlök är otvivelaktigt ett av de bästa livsmedlen för att rensa levern naturligt. Den aktiverar enzymer som tar bort gifter samtidigt som det selen och allicin som finns i vitlök håller levern ren och frisk. Vitlök är även väldigt enkel att tillsätta i maträtter, så att äta mer vitlök är både ett hälsosamt och enkelt sätt att förbättra leverns hälsa.

Fullkorn

Brunt-ris

Brunt ris och andra fullkorn innehåller höga halter av B-vitaminkomplex. Dessa hjälper levern att fungera på ett flertal sätt, inklusive genom att förbättra förbränningen av fetter, ta bort igentäppningar i levern och att förbättra dess funktion rent generellt. Försök att undvika livsmedel som är gjorda med vitt mjöl, och välj istället fullkornsalternativ.

Korsblommiga grönsaker

Dessa grönsaker är kraftfulla för att avgifta levern eftersom de innehåller kemikalier som neutraliserar vissa gifter, till exempel nitrosaminer som hittas i cigarettrök. De innehåller även glukosinolater som hjälper levern att producera de enzymer den behöver för avgiftningsprocessen. De korsblommiga grönsakerna inkluderar broccoli, brysselkål, blomkål och kål.

Antioxidanter från frukt

Enligt en studie från Tufts University innehåller följande frukter mest antioxidanter:

 • Plommon
 • Russin
 • Blåbär
 • Björnbär
 • Jordgubbar
 • Hallon
 • Apelsiner
 • Rosa grapefrukt
 • Melon
 • Äpplen
 • Päron

Antioxidanter hjälper till att skydda levern från de höga nivåer av fria radikaler som produceras naturligt under avgiftningsprocessen. Tveka därför inte att inkludera dessa i din diet. Tänk dock på att undvika grapefrukt om du äter mediciner.

Kategorier: Nyttiga vanor Tags:
MER FÖR DIG