Nio fantastiska fördelar med äpplen

Om möjligt ska du köpa gröna äpplen och se till att även äta skalet för att få i dig mer fibrer och förbättra matsmältningen, samtidigt som du även bekämpar vätskeretention.
Nio fantastiska fördelar med äpplen
Elisa Morales Lupayante

Granskad och godkänd av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Äpplen går att njuta av när som helst under året. Utöver att vara så goda och allsidiga är de rika på näringsämnen som kan tillhandahålla otroliga fördelar för kroppen och hälsan.

De huvudsakliga fördelarna beror på det väldigt höga innehållet av antioxiderande beståndsdelar samt pektin, som hjälper till att bekämpa de skadliga effekterna av fria radikaler samtidigt som de stimulerar din kropps naturliga avgiftning. De innehåller även en flavonoid vid namn fisetin, som enligt forskning är kraftfullt antiinflammatorisk.

Utöver detta ger äpplen dig en mättnadskänsla när du äter dem, så de är starkt rekommenderade för personer som vill tappa vikt, men har problem med att kontrollera suget efter mat. Det finns gott om anledningar till varför denna frukt är ett av de bästa livsmedlen du kan äta varje dag. I dagens artikel ska vi täcka nio av de viktigaste fördelarna med äpplen.

1. Äpplen är bra för hjärtat

Hjärthälsa och äpplen

Äpplen innehåller höga mängder naturliga fytokemikalier som verkar som antioxidanter när du äter dem. Dessa beståndsdelar neutraliserar de skadliga effekterna av fria radikaler som skadar friska celler och ökar risken för att utveckla hjärtsjukdomar och cancer.

Utöver det minskar de lösliga fibrerna i skalet absorptionen av kolesterol i tarmarna och hjälper till att reglera matsmältningen.

2. De motverkar vätskeretention

Tack vare sitt höga innehåll av kalium är äpplen naturligt vätskedrivande och kan bekämpa vätskeretention samt de många problem det associeras med. Personer med inflammatoriska sjukdomar eller högt blodtryck kan också dra nytta av ett äpple om dagen.

De som lider av njurproblem bör dock tala med en läkare innan de äter större mängder äpplen, på grund av deras kaliuminnehåll.

3. De bekämpar förstoppning och diarré

Slimmande effekter

Det höga innehållet av olösliga fibrer i äppelskalet hjälper till att främja regelbundna tarmrörelser och håller förstoppning borta. Samtidigt innehåller fruktköttet en fiber vid namn pektin, som främjar god tarmpassage och begränsar mängden vatten som förloras genom problem som diarré.

Äpplets fruktkött innehåller även en fytokemikalie vid namn tannin som bekämpar inflammation och är naturligt antibiotisk.

4. De främjar god tandhälsa

När du äter ett äpple stimulerar det produktionen av saliv i munnen, vilket hjälper till att minska närvaron av bakterier som orsakar tandlossning och andra munhygienproblemKonsumtion av ett äpple må inte kunna ersätta en vanlig tandborste med tandkräm, men det kan vara behändigt de gånger du inte kan få tag på dessa.

5. De kan förebygga Alzheimers sjukdom

Tankekraft

Tack vara mängden antioxidanter i äpplen har äpplejuice visat sig vara ett effektivt sätt att minska risken för att utveckla Alzheimers och förebygga för tidigt åldrande av hjärnan.

6. De skyddar mot Parkinsons sjukdom

När du äter fiberrika livsmedel som äpplen kan det spela en viktig roll i att förebygga Parkinsons sjukdom – en degenerativ åkomma som karaktäriseras av nedbrytningen av nervceller i hjärnan som producerar dopamin.

Vetenskapsmän tror att närvaron av fria radikaler även kan influera utvecklingen av denna försvagande sjukdom, så att konsumera livsmedel med mycket antioxidanter, såsom äpplen, kan vara en faktor i att förebygga den.

7. De minskar risken för diabetes

Blodsocker och äpplen

De lösliga fibrerna i äpplen hjälper till att minska blodsockernivåerna hos patienter som är i riskzonen för typ 2-diabetes. Att äta ett äpple om dagen kan minska risken med upp till 20%.

8. De förebygger bildandet av gallsten

Gallsten bildas när du har för mycket kolesterol i blodomloppet, vilket hindrar galla från att smälta fetter ordentligt. Oanvänd galla stelnar till gallsten som kan orsaka symtom och avsevärt försämra din hälsa.

En diet rik på fibrer, både lösliga och olösliga, förebygger att kolesterol ansamlas och minskar avsevärt risken för att drabbas av fetma.

9. De avgiftar levern

Leveravgiftning

När du äter för mycket ohälsosam, kaloririk mat ökar du risken för att utveckla en rad åkommor relaterade till en ofrisk lever. Ja, din kropp har förmågan att rensa sig själv, men om du överbelastar dess naturliga avgiftningssystem kan denna process bli nästintill omöjlig.

Som tur är kan du genom att äta äpplen eller dricka äppeljuice varje dag stödja den naturliga avgiftningsprocessen och hålla din lever i gott skick.

Var du medveten om dessa fantastiska fördelar med äpplen? Vi hoppas att du från och med nu ser till att inkludera dem i din dagliga diet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.