Mineraliserande munvatten för att stärka och bleka

För att förbättra munhälsan är det viktigt att vara försiktig med vad du äter, men du bör också minska din användning av kommersiella tandkrämer och munvatten, och ersätta dem med naturliga recept.
Mineraliserande munvatten för att stärka och bleka

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Du kanske inte kände till detta, men tandkräm och munvatten som säljs i butiker är inte alltid bra för din munhälsa. Detta beror på att de innehåller kemikalier som kan skada den skyddande emaljen på tänderna. Du har säkert läst att kommersiella tandkrämer lovar att bleka tänderna och ta bort plack som byggs upp, och detta är sant, men priset du betalar är också mycket högt (i tillägg till priset du betalar i butiken). Vill du lära dig hur du gör ett munvatten för att bleka tänderna och skydda din emalj? Fortsätt läsa!

Vad är återmineralisering?

För att förklara detta bättre bör vi nämna Weston A. Prices arbete. Han reste runt i världen på 1930-talet i jakt på primitiva stammar vars medlemmar hade tänder som var fria från röta och degenerativa sjukdomar. Inte nog med att han upptäckte sådana – han avslöjade också vissa speciella levnadsvanor hos de stammar vars medlemmar hade bäst tandhälsa.

Svaret var fettlösliga vitaminer. Hos var och en av de 14 kulturerna han studerade, som var utspridda över hela världen och aldrig hade träffat eller hört talas om de andra, fann han en liknande diet: fisk och skaldjur, obehandlad mjölk samt ost.

Dr. Price upptäckte senare att dessa livsmedel har en högre koncentration av fettlösliga vitaminer som A, D, E och speciellt K2. Dessa är viktiga för lagring av mineraler i tänderna (mineralisering). Vitamin K2 spelar en mycket viktig roll i att “instruera kroppen” var den ska lagra dessa mineraler (i tänder och ben) samt var de inte ska hamna (i artärerna).

kvinna med vita tänder ler
Varför anser dagens moderna tandläkare att återmineralisering inte är möjligt? Det finns en hel del olika åsikter om detta, vilket kan ha sin grund i påverkan från tandkrämsindustrin och kommersialisering av produkter för munhygien. I vår matkultur återfinns fett traditionellt i smör, korv, bacon, fisk och skaldjur, mm. Så om du vill behålla en hälsosam vikt måste du äta hälsosamt. Och om du vill ha starka tänder som är rika på mineraler bör du minska din användning av kommersiella tandkrämer och munvatten och istället välja naturliga eller hemgjorda alternativ.

Recept på hemgjort munvatten

Även om du köper ett naturligt munvatten bör du kontrollera innehållsförteckningen eftersom det förmodligen innehåller glycerin. Ditt mål är att göra en lättflytande och homogen vätska, men om du gör den för stark kan den faktiskt hindra återmineraliseringsprocessen.

I själva verket, vilket Dr. Ramiel Nagel konstaterar i sin bok, kan det krävas så lite som 30 dagar för att helt ta bort tandens naturliga emalj. Allt beror på din diet (och vilken typ av fett du äter), stress, sömn, ämnesomsättning och allmänna hälsa. Det är viktigt att göra förändringar i din kost och upprätthålla sunda dagliga vanor för att bromsa förlusten av tandemaljen.

Vill du ha en starka tänder? Vänd dig till naturen. Visste du att djur som har en diet bestående av rått kött har perfekta tänder utan hål? Och att när vi matar våra husdjur, som till naturen är köttätare, med bearbetat djurfoder så kan de få hål? Detsamma gäller också för människor. Vi bör välja den mat vi är skapta för att äta. Vi är allätare, så vi måste därför konsumera en mängd olika livsmedel som är rika på näringsämnen från både växter och djur.

Naturen har gett oss det mest effektiva hemgjorda munvattnet för att hålla emaljen i gott skick och ogenomtränglig för röta. Så det är viktigt att äta en kost som är rik på kalcium, fosfor och lösliga vitaminer samt att undvika förädlade livsmedel.

Hur du gör ett hemgjort munvatten med blekande effekt

Ingredienser:

 • 2 tsk pulveriserad kalciumkarbonat
 • 1 tsk xylitolkristaller (björksocker)
 • 10 droppar koncentrerade flytande spårämnen (mineraler)
 • 10 droppar eterisk pepparmyntsolja
 • 5 droppar eterisk citronolja
 • 5 dl filtrerat vatten

Ta fram en stor skål och blanda först kalciumkarbonat och xylitol. Tillsätt därefter flytande mineraler (finns att köpa på hälsobutiker) och eteriska oljor. Häll i vatten och rör sedan om. Häll till sist över blandningen i en flaska eller glasburk. Stäng locket ordentligt och skaka samman ingredienserna i ungefär 30-60 sekunder tills xylitolen är upplöst. Skaka väl före varje användning. Du kan förvara den i kylskåpet i upp till två veckor.

Man som borstar tänderna


Varför välja dessa ingredienser?

 • Pulveriserat kalciumkarbonat: Det återmineraliserar tänderna.
 • Xylitolkristaller: De skyddar tänderna och tandköttet.
 • Koncentrerade flytande mineraler: De återmineraliserar tänderna.
 • Eterisk pepparmyntsolja: Det tillför smak och ger också en fräsch andedräkt.
 • Eterisk citronolja: Det ger dig vitare, skinande tänder.

Viktiga egenskaper hos ett hemgjort munvatten

 1. Det måste innehålla mynta. Vissa väljer andra eteriska oljor, som eukalyptus, och detta kan också vara en bra idé. Kom ihåg att fräsch andedräkt är mycket viktigt.
 2. Det måste ingå något sött. Därmed inte sagt att det ska vara fullt av socker (eftersom det skulle orsaka fler hål), men tillräckligt för att på så vis ge det en angenäm smak.
 3. Det måste återmineralisera. Saliv rengör våra tänder och förser dem med de mineraler som går förlorade genom till exempel mat, dryck, cigaretter, mm. Så ett bra munvatten bör därför tillföra mineraler för att hjälpa saliven att göra sitt jobb.
 4. Det måste kunna bleka tänderna. Du vill ha ett skinande vitt leende utan att behöva genomgå en kemisk blekningsbehandling!
 5. Det måste skydda mot karies. Du måste också noggrant rensa ut alla matrester som fastnar på och mellan tänderna.
 6. Det bör vara naturligt. Det innebär att du måste bereda det hemma. Använd receptet vi beskrivit ovan och få bättre resultat än du får med tandkräm och munvatten som säljs i butikerna.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Conrads G, About I. Pathophysiology of Dental Caries. Monogr Oral Sci. 2018;27:1-10. doi: 10.1159/000487826. Epub 2018 May 24. PMID: 29794423.
 • Price WA., Nueva luz sobre la causa y prevención de la caries dental y de otros procesos de degeneración. Revista mensual de cirugía y prótesis dental, 1934.
 • Neel EAB., Aljabo A., Mudera V., Demineralization-remineralization dynamics in teeth and bone. International Journal of Nanomedicine, 2016.
 • Gargouri W., Zmantar T., Kammoun R., Kechaou N., et al., Coupling xylitol with remineralizing agents improves tooth protection against demineralization but reduces antibiofilm effect. Microbial Pathogenesis, 2018.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.