Brist på vitamin D - hur påverkar det kroppen?

Brist på vitamin D - hur påverkar det kroppen?
Elisa Morales Lupayante

Skriven och verifierad av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Brist på vitamin D kan leda till kan leda till olika typer av negativa hälsoeffekter. Men även överskott på vitaminer kan vara skadligt för kroppen, så det är viktigt att man inte överdoserar.

Vitaminer är extremt viktiga för att kroppen ska fungera ordentligt. Ifall man lider av vitaminbrist kan detta leda till olika besvär och tillstånd som påverkar hälsan.

Vitamin D är en av de viktiga vitaminerna, och vi ska gå in på hur brist på vitamin D kan påverka kroppen. Vitamin D används vid bildandet av ben och tänder, men är även viktigt för leder samt för nervsystemet.

Andra fördelar

Andra fördelar med detta vitamin är att det bidrar till absorberingen av kalcium och fosfor. Det är nödvändigt för produktionen av hormoner, för muskelaktiviteterna och hjärtat. Vidare ger det oss bättre sömn och gör oss på godare humör.

Har kroppen tillräckligt med vitamin D, kan den bättre sköta absorptionen av proteiner i tunntarmen. Då vi är ute i solen på morgonen och eftermiddagen får kroppen möjlighet producera vitamin D under huden. Att vara ute i solen är därför ett bra sätt för att motverka brist på vitamin D.

Vi kan även få vitamin D via kosttillskott, men då är det viktigt att tänka på att inte överdosera. Kroppen kan ta skada av att lida brist på vitamin D, men man kan även få skador ifall man överdoserar vissa vitaminer, eftersom detta kan leda till vitaminförgiftning.

lax innehåller D-vitamin

Vitamin D finns i följande livsmedel:

 • lax
 • mjölk
 • smör
 • äggula
 • tonfisk
 • sardiner
 • lever
 • spannmål
 • ost

Denna vitamin ackumuleras i kroppen som en reserv. Tillsammans med vitamin K, som behövs för att kroppen ska kunna producera de blodkroppar som är nödvändiga för koagulation, är dessa två vitaminer de enda som kroppen kan producera själv. Resten måste komma via maten eller som tillskott.

Vitamin K kan man hitta i gröna bladgrönsaker, broccoli, blomkål, vitkål, fisk, lever, nötkött, spannmål och ägg.

Brist på vitamin D kan resultera i följande symptom eller sjukdomar

 • Missbildningar i benen hos små barn
 • Karies
 • Rakit: svaga ben hos små barn
 • Osteoporos: benen försvagas, och man löper risk för frakturer
 • Bröstcancer
 • Kolorektalcancer
 • Tarminflammationer

Symptom på brist på vitamin D

insomnia

Munsår, karies, synproblem, sömnstörningar, svullna leder etc.

Överskott av denna vitamin kan resultera i förändringar i matsmältningen, som diarré, kräkningar, skador på njurar, lever och hjärta, och kan även leda till försämrad aptit.

Med tanke på de konsekvenser som kan uppstå ifall man har brist på vitamin D, bör man tänka på att äta en nyttig och varierad kost. Ät inte hela tiden samma typ av mat, variationen gör att kroppen kan dra nytta av de fördelar som finns i olika typer av livsmedel. Detta skapar en synergisk samverkan som förbättrar funktionerna i kroppens olika delar.

Du kanske behöver ta kontakt med en dietist för att diskutera din vitaminbrist. Tänk på att du kanske inte behöver samma mängd av vissa näringsämnen som andra. Vi har alla olika typer av kroppar och har därför även olika kostbehov.

De sjukdomar som vi har tagit upp ovan är allvarliga och du bör inte vänta för länge med att förebygga eller behandla dem. Börja redan idag med att börja äta mer varierat och nyttigt, speciellt om du har barn. Bara för att barnen är små betyder inte detta att de bara kan äta det som de tycker om.

Investera i din hälsa och i dina nära och kära. Din kropp kommer att belöna dig genom att bli stark och motståndskraftig, och det kommer att hjälpa till att hålla sjukdomar på avstånd.

Viktigt

Tänk på att alltid konsultera specialister med kunskap och många års erfarenhet. Följ inte blint råd som saknar grund, eftersom du då riskerar att skada dig och din kropp.

Det är viktigt att även tänka på att ta tillskott endast om du verkligen har brist på vitamin D, eftersom även ett överskott kan vara skadligt för kroppen.

 


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.