Hur Påverkar Brist på Vitamin D Kroppen?

Brist på vitamin D

Ett överskott på vitaminer kan också vara skadligt för vår kropp, så vi bör därför även vara försiktiga så att vi inte överdoserar.

Vitaminer är extremt viktiga för att vår kropp ska fungera ordentligt. Ifall man lider av vitaminbrist kan det uppkomma tillstånd som påverkar vår hälsa.

Nuförtiden pratar man mycket om speciellt vitamin D och hur en brist på vitamin D kan påverka kroppen. Vitamin D används vid bildandet av ben och tänder, men är även viktigt för leder samt nervsystem.

Andra fördelar

Andra fördelar är absorberingen av kalcium och fosfor. Det är nödvändigt för produktion av hormoner, för muskelaktivitet och hjärtat. Vidare ger det oss en bättre lax

Vi hittar vitamin D i följande matvaror:

 • insomnia

  Munsår, karies, synproblem, sömnstörningar, svullna leder etc.

  Överskott av denna vitamin kan resultera i förändringar i matsmältningen, som diarré, kräkningar, skador på njurar och lever, hjärta och kan även ge dig en försämrad aptit.

  Med tanke på de konsekvenser som kan uppstå ifall man har en brist på vitamin D är det bra att man tänker på att äta en hälsosam och varierad kost. Konsumera inte bara en typ av mat, variationen gör att kroppen kan dra nytta av de fördelar som kommer med varje typ av mat för att den ska kunna hantera kroppens olika delar.

  Du kanske behöver ta kontakt med en dietist för att diskutera din brist på vitamin D. Kom ihåg att du kanske inte behöver samma mängd av vissa näringsämnen som andra personer. Vi har alla olika typer av kroppar och därför kan även den kost som vi behöver variera.

  De sjukdomar som vi har tagit upp ovan är allvarliga och du bör inte vänta tills det blir för sent att motverka dem. Börja redan idag med att byta till en kost som är mer varierad och hälsosam, speciellt om du har barn. Bara för att barnen är små betyder inte detta att de bara kan äta det som de tycker om.

  Investera i din hälsa i dig samt dina nära och kära. Din kropp kommer att belöna dig genom att bli stark och tålig, och du kommer inte att behöva lida av sjukdomar i det långa loppet.

  Viktigt

  Tänk på att alltid konsultera en speciallist som har kunskap i ämnet, och som har åratal av erfarenhet inom detta. Följ inte blint råd som är ogrundade, eftersom du då kan skada dig och din kropp.

  Det är viktigt att även tänka på att bara konsumera tillskott om du verkligen har brist på vitamin D, eftersom även ett överskott kan skada din kropp.