Russinvatten – ett effektivt sätt att rena levern

Russinvatten – ett effektivt sätt att rena levern
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Har du någonsin hört talas om fördelarna med russinvatten? Det är fantastiskt och ett utmärkt komplement till din diet, särskilt för att främja god leverhälsa. I dessa artiklar rekommenderar vi ofta enkla och naturliga behandlingar för att avgifta och stärka din lever, och idag ska vi tala om ett mycket spännande alternativ som garanterat kommer att ge dig bra resultat.

Så vad är den stora hemligheten bakom russinvatten? Det stimulerar speciella biokemiska processer i levern som hjälper den att avgifta blodet mer effektivt.

Fördelarna med russinvatten kommer till största del från druvorna själva, som du kanske redan känner till. Om du följer denna behandling i fyra dagar i sträck kommer du märka att din matsmältning förbättras och att du har mycket mer energi. Gå inte miste om denna möjlighet!

Vet du vilka fördelarna med russinvatten är?

Russin på slev

Läkare rekommenderar ofta att du äter russin på morgonen för att ta bättre hand om ditt hjärta, eliminera ont kolesterol, sänka dina triglyceridnivåer och förebygga förstoppning eller magbesvär.

Russin är en naturlig källa till vitaminer och mineraler, men dessa förmåner ökar markant om du lägger dem i vatten. Detta beror på att sockerhalten minskar medan du fortfarande får en utmärkt medicinsk kur för levern.

Låt oss förklara!

Är en naturlig källa till antioxidanter

Det är viktigt att hålla i minnet att russin är en av de bästa naturliga källorna till antioxidanter. Allt du behöver komma ihåg är att de bara är torkade druvor, som är frukter rika på bioflavonoider som hjälper till att skydda dig från fria radikaler och stärka ditt försvar mot sjukdomar.

Russin och russinvatten har traditionellt används för att förebygga uppkomsten av olika hjärt- och leversjukdomar. Det är värt att tänka på.

Hjälper till att avgifta kroppen

Som du redan vet är både levern och njurarna viktiga organ som renar blodet samt avlägsnar gifter och tungmetaller som ackumuleras i kroppen och som i det långa loppet kan göra dig sjuk. Men ibland hämmas dessa viktiga funktioner av dåliga kostvanor, intag av för mycket fet mat eller dåliga dagliga vanor.

Att dricka russinvatten i fyra dagar i sträck, minst en gång i månaden, hjälper din lever att utföra sina uppgifter effektivare, särskilt när det kommer till avgiftning, och du kommer att märka dess förmåner under de tider som du känner dig tung eller märker att din matsmältning är långsam eller smärtsam.

Främjar matsmältningen

Att dricka russinvatten är en enkel men effektiv metod för att rena blodet och stimulera god leverfunktion, och det förbättrar också din matsmältning. Det främjar segregering av magsyra, hjälper dig att bearbeta din mat bättre samt absorbera dess näringsämnen. Du kommer att börja märka dessa fördelar cirka två dagar efter att du påbörjat din russinvattenkur.

Hur bereder du russinvatten?

Russinvatten i tallrik

Ingredienser

 • 4 dl vatten
 • 150 gram russin

Gör så här

Kvinna med russinvatten
 • Först och främst rekommenderar vi att du väljer ut dina russin med omsorg. Undvik mycket ljusa och skinande russin eftersom deras glans inte är naturlig utan faktiskt ett resultat av kemiska behandlingar som tillämpas för att få dem att verka mer tilltalande. Leta efter russin som är mörkare i färgen, och varken för hårda eller för mjuka. Välj hela russin, och se även till att de är rena.
 • Skölj russinen och lägg dem sedan åt sidan.
 • Koka upp vattnet. Tillsätt russinen och låt dem sjuda i 20 minuter. Det är enkelt. Men detta är inte allt du behöver göra. Russinen måste fortsätta att dra i detta vatten över natten.
 • Nästa morgon silar du bara bort vattnet från russinen och värmer upp en del av det igen. Du kan dricka det ljummet eller varmt, hur du vill, men det är mycket viktigt att du dricker det på fastande mage direkt efter att du går upp på morgonen. Vänta sedan 30 till 35 minuter innan du äter frukost.
 • Helst bör du gör detta flera dagar i sträck. Lämna russinen i vattnet över natten så att du kan dricka ditt russinvatten så fort du vaknar upp nästa morgon.
 • Kom ihåg att följa denna kur i minst fyra dagar. Välj alltid de mörkaste russinen och se till att de inte har gått igenom någon behandling som kan vara skadlig för din hälsa. Välj ekologiska russin eller köp dem från naturliga butiker så att du vet att de inte har odlats eller behandlas med kemikalier och bekämpningsmedel.
 • Du kan genomgå denna behandling en gång i månaden, och den har inga biverkningar. Det bästa är att du undviker det höga sockerintaget som normalt följer med konsumtion av russin. Om du också följer en diet som är fettsnål och inkluderar stora mängder färska frukter och grönsaker främjar du en bättre leverhälsa i allmänhet, och ditt russinvatten blir ett utmärkt komplement till din rutin.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Doreste, P. (2011). Pasas de uva. Alimentos Argentinos.
 • Flórez, J. M. O., & Mendez, J. (2003). Guía de plantas y productos medicinales (Vol. 7). Siglo Del Hombre Editores SA.
 • Siedentopp, U. (2008). Nutrición: la uva. Revista Internacional de Acupuntura2(1), 42-45.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.