Varför du bör ha rödbetor i din kost

Varför du bör ha rödbetor i din kost
Carlos Fabián Avila

Granskad och godkänd av läkare Carlos Fabián Avila.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Denna grönsak har fantastiska fördelar för hälsan, som att rena levern, minska hypertoni, motverka förstoppning och ge energi. Läs denna artikel för att upptäcka varför du bör inkludera rödbetor i din kost och hur du kan använda dem i olika recept.

Rödbetor

Rödbetan är en grönsak där både bladen och själva roten går att äta. Den innehåller viktiga mängder vitamin B och C, mineraler som kalium, järn, natrium och magnesium samt fibrer.

Fördelar för hälsan

 • Motverkar anemi och trötthet samt utmattning tack vare sina höga nivåer av magnesium och järn. Perfekt för att återhämta sig när man har slut på energi.
 • Minskar hypertoni.
 • Har antiinflammatoriska egenskaper.
 • Hjälper oss att rena blodet och levern, samt främjar borttagandet av gifter från kroppen och levern.
 • Minskar risken för hjärtsjukdomar.
 • Motverkar cancer, liksom de flesta mörkröda frukter och grönsaker.
 • Innehåller mycket fibrer, vilket främjar matsmältningen.

Hur kan man inkludera rödbetor i sin kost?

 • Stuvade: Den som inte tycker om den söta smaken och vill använda rödbetor i sin kost, kan prova att lägga den i olika stuvningar med kött och andra grönsaker. Det döljer den söta smaken samtidigt som du drar nytta av alla dess egenskaper.
 • Kokta: För att koka rödbetor bör du först tvätta dem ordentligt för att inte behöva skala dem. Lämna även kvar en bit av stjälken. Om du följer dessa råd bevarar du mer av dess näringsämnen, färg och smak. Du bör koka dem i ca en timme.
 • Råa: Den som älskar rödbetor kan inkludera dem i exempelvis sallader. Eftersom de är väldigt hårda kan du välja att riva dem, vilket dessutom ger din mat en liten färgklick. Du kan även ha dem som efterrätt eller i yoghurt.
 • I juicer eller smoothies: Ett gott och originellt recept består av att lägga rödbetor i juicer och smoothies. På detta sätt kan du dra fördel av dess råa näringsämnen och du behöver inte ens tugga dem. Du kan kombinera rödbetor med äpplen, banan, röda frukter eller jordgubbar, mm.
rödbetor

Släng inte bladen

Om du köper naturliga eller ekologiska rödbetor kommer de ofta med bladen. För att dra full nytta av rödbetornas egenskaper bör du även använda deras blad. Det är en del av växten som användes till och med under antikens dagar. Du behöver bara tvätta dem ordentligt för att inkludera dem i juicer, smoothies och olika maträtter.

Rödbetans blad är rika på vitamin A, C och K samt mineraler som kalcium och järn.

Blad från rödbeta

Huskur för kvinnor

Juicen från rödbetan är en antik kur som är väldigt bra för att behandla oregelbunden mens, samt symtom vid tidigt klimakterium. I båda dessa fall rekommenderas att du dagligen dricker ett glas rödbetsjuice på morgonen.

Kommer du börja inkludera rödbeta i din kost regelbundet?

Bilder: Skånska Matupplevelser, Larry och net_efekt


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.