11 sätt att använda bananskalet: sluta kasta det!

Bananer innehåller stora mängder vitaminer, mineraler och antioxidativa substanser, som gör dem till ett av de bästa livsmedlen för att komplettera din diet.

Men vad många inte inser är att delen vi vanligtvis kastar bort – bananskalet – innehåller viktiga egenskaper som också tillhandahåller fantastiska fördelar.

Bananskalet innehåller faktiskt mer fibrer än bananens fruktkött, och tillhandahåller dessutom aminosyror som är viktiga för kroppen.

Det är därför värt att lära sig om skalets fördelar såväl som hur man kan använda det.

1. Huvudvärk

lindra-huvudvark

Bananskalets höga innehåll av kalium är en bra kur mot vanlig huvudvärk.

Du kan få i dig det i form av ett avkok eller till och med lägga skalet på pannan och nacken för att få en avslappnande effekt.

2. Vårtor

Den vita delen av skalet är en fantastisk lösning för obehagliga vårtor som kan dyka upp på diverse kroppsdelar.

Effekten är inte omedelbar, men genom att lägga ett bananskal på vårtan och hålla det på plats med ett bandage varje dag kan du lösa problemet på bara några dagar.

3. Förstoppning

Ett av de bästa sätten att lösa förstoppning och andra matsmältningsproblem är att öka din konsumtion av fibrer.

Eftersom bananskalet innehåller mer fibrer än själva bananen kan det hjälpa dig med tillståndet om du använder det i ett te eller en smoothie.

4. Akne

bananskal-mot-akne

Beståndsdelarna i den vita delen av bananskalet är en bra kur för att ta bort akne, finnar och pormaskar.

Gnugga det två gånger dagligen på finnarna – de torkar då snabbare, inflammationen i huden minskar och dina porer blir inte lika igentäppta.

5. Vitare tänder

Även om det inte fungerar lika bra som en professionell tandblekning kan din gula missfärgning minska om du gnuggar bananskal mot tänderna.

Daglig användning tar bort fläckar som sitter fast på tandemaljen, och efter flera veckor får du skinande tänder.

6. Insektsbett

myggbett

Att gnugga en liten bit bananskal mot ditt insektsbett kan minska inflammationen och klådan. Det är en av de äldsta kurerna mot myggbett.

7. Blåmärken

Skalets regenererande egenskaper är användbara för att snabba upp läkning av sår och blåmärken.

Att få i dig det som ett te hjälper till att förbättra blodcirkulationen och det har även en lugnande effekt när det appliceras på kroppen.

8. Möbelpolering

Baksidan av bananskal kan användas för att få läder- och trämöbler att skina, såväl som kökstillbehör och andra tillbehör som förlorat sin glans på grund av damm.

Gnugga bara skalet på föremålet i tre minuter och putsa det sedan med en ren trasa.

9. Bananskalet förbättrar ditt humör

forbattra-ditt-humor

Bananskalet har en koncentrerad, hög mängd av den essentiella aminosyran tryptofan, som kan kopplas till en ökad produktion av serotonin. Lämpliga nivåer av denna neurotransmittor gör dig på bra humör, entusiastisk och välmående.

25 cl te på bananskal är därför en bra lösning för stress och depression.

10. Putsa skor

Bananskalet kan användas för att putsa matta eller dåligt skötta skor. I det här fallet har det en effekt som liknar den på möbler. Applicera bara skalet och putsa sedan med en trasa.

11. Kardiovaskulär hälsa

hogt-blodtryck

Skalets fosfor och kalium är utmärkta mot höga blodtrycks- och kolesterolnivåer. Dessa essentiella mineraler skyddar blodkärlen, förbättrar cirkulationen och hindrar kolesterol från att oxidera i venerna.

Självklart kan de inte ersätta utskrivna läkemedel för att kontrollera dessa åkommor, men regelbunden konsumtion kan vara ett utmärkt tillskott för att hålla nivåerna där de bör vara.

Men kom ihåg!

För att få bästa resultat rekommenderar vi att du använder färska bananskal. När de förvaras i kylen förlorar de en betydande del av sina egenskaper.

Om du vill spara dem en dag eller två är det bäst att lägga dem på ett svalt område och undvika värmekällor och solljus.

Innan du konsumerar dem bör du se till att tvätta dem ordentligt för att få bort smuts från miljön.

MER FÖR DIG