Ät ett äpple om dagen för en frisk…

Visste du att äpple är den perfekta frukten för att reglera din aptit? Och tack vare dess innehåll av fosfor kan de hjälpa dig att sova bättre och förbättra ditt minne.

Äpplen hittas i många olika sorter runt om i världen och är kända för att vara en av de hälsosammaste och mest näringsrika frukterna.

I sekel har folk använt äpplen som en grundläggande ingrediens i många recept tack vare deras goda smak i sallader, desserter och andra rätter.

Men utöver detta har forskning under de senaste åren funnit att äta ett äpple om dagen kan göra underverk för ditt fysiska välmående.

Dessvärre finns det fortfarande många som inte inkluderar denna fantastiska frukt i sina dieter. Kanske är det för att de inte inser hur fördelaktiga äpplen kan vara när de äts regelbundet.

I dagens artikel ska vi dela med oss av tio utmärkta anledningar varför ett äpple om dagen verkligen kan göra dig friskare. Du kommer inte längre tveka att lägga dem i din varukorg nästa gång du går till affären!

1. Gynnar hjärnan

Hjärnan

Äppelskalet innehåller en kraftfull antioxidant vid namn quercetin som till och med kan vara kraftfullare än vitamin C när det kommer till att skydda hjärnceller mot skada från ansamling av fria radikaler.

Att äta ett äpple om dagen kan även hjälpa till att bibehålla god minnesfunktion och förebygga neurologisk skada.

Vi rekommenderar att läs: 10 budord för en ung och skarp hjärna

2. Bekämpar cancer

Äpplen innehåller inte bara quercetin, utan även katekin – ytterligare en antioxidant som stör fria radikaler och motverkar att cancerceller utvecklas.

Andra beståndsdelar i skalet kan spela en viktig roll i att förebygga cancer i levern, grovtarmen och brösten.

3. Rensar artärerna

Ett äpple om dagen är bra för dina artärer eftersom det innehåller en fiber av typen pektin. Pektin hjälper till att sänka nivåerna av dåligt kolesterol på lång sikt.

Vidare kan antioxidanter skydda ditt kardiovaskulära system genom att hindra fett från att fästa sig vid artärväggarna.

4. Minskar risken för diabetes

Diabetes

En person som äter ett äpple om dagen löper mindre risk att utveckla diabetes jämfört med någon som inte väljer denna nyttiga frukt. Pektin hjälper till att reglera blodsockernivåerna eftersom det släpper ut socker och tungmetaller såsom kvicksilver och bly.

5. Minskar risken för stroke

Antioxidanterna och de andra näringsämnena i äpplen kan minska risken för stroke eller hjärtattack.

En studie som genomfördes vid University of Wageningen i Nederländerna fann att människor som åt mycket äpplen (tillsammans med andra vita frukter och grönsaker) sänkte sin risk för vaskulära problem i hjärnan.

6. Reglerar tarmfunktionen

Att äta ett äpple om dagen är fantastiskt för din grovtarm eftersom en skiva kan inkludera upp till fem gram fibrer. Detta är nödvändigt för hälsosam tarmfunktion och för att förebygga sjukdomar såsom divertikulit och problem som hemorrojder.

Det kan låta motsägande, men äpplen agerar även naturligt både mot diarré och som ett milt laxermedel. Så de lindrar å ena sidan fall av gastrit och kolit, medan de å andra sidan hjälper till att bekämpa förstoppning.

7. Hjälper till att främja viktnedgång

Slimmande

Man kan inte säga att äpplen är ”fettförbrännande”, eftersom det inte finns några vetenskapliga bevis som bekräftar detta.

Men vad vi vet är att äpplen gynnar viktnedgång eftersom de förbättrar matsmältningen, innehåller få kalorier och har ett högt fiberinnehåll som gör att du känner dig mätt, vilket minskar risken för att överäta.

8. Förbättrar din sömnkvalitet

Äpplen har en milt lugnande effekt tack vare sitt innehåll av fosfor. Det är en god idé att njuta av ett äpple innan du går till sängs för att förebygga problem såsom sömnlöshet.

Utöver detta hjälper fosfor till att stärka ditt minne och förebygger hjärnskada.

Se även: Trick för sömnlöshet: Salt och socker

9. Förbättrar din tandhälsa

Äpplen har fått smeknamnet ”naturens tandborste” eftersom de hjälper till att rengöra dina tänder och minskar mängden plack som kan resultera i karies.

Självklart kan det inte ersätta ordentlig munhygien, men ett äpple kan åtminstone stå till tjänst i en nödsituation när du inte har tandborste och tandkräm till hands.

10. Ett äpple om dagen för dina ben

Kalcium är det enda mineralet dina ben kräver för att hålla sig starka och friska. Äpplen kan vara väldigt användbara för detta eftersom de innehåller ämnet bor, som spelar en viktig roll i utvecklingen av benmärg.

MER FÖR DIG