Drycker som är skadliga för magen

Magen ansvarar för förbränningen av det vi äter och dricker. Vad händer när vi dricker för mycket? I denna artikel talar vi om drycker som är skadliga för magen.
Drycker som är skadliga för magen

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Magen är ett organ som är viktigt för matsmältningen av mat och dryck. Det är magen som sköter absorptionen och tarmarna som sköter ämnesomsättningen. Att denna process fungerar beror på vilken typ av mat man äter och även på vilket sätt man äter. Ibland kan man äta för mycket eller dricka för mycket av drycker som är skadliga för magen. Detta kan bero på dåliga vanor eller brist på kunskap. I dag ska vi därför berätta lite mer om detta.

1. Alkohol

Akta dig för drycker som är skadliga för magen

Alkohol anses vara den dryck som orsakar mest skador på magen och på andra vitala organ. På grund av sin höga toxicitet bör det endast konsumeras i små kvantiteter och bara vid enstaka tillfällen. Det skapar inte bara problem i magen. Det har även skadlig påverkan på lever, tarm, hjärta och andra viktiga organ. Skadorna av alkohol kommer kort tid efter det konsumerats.

Tänk på att på grund av alkoholens sammansättning, är detta en dryck som inte anses vara näringsrik. Dessutom är det en kaloririk dryck. Alkoholhaltiga drycker har vätskedrivande effekter och dricker man stora mängder kan det orsaka uttorkning. Detta är en av anledningarna till varför drickandet av alkoholhaltiga drycker leder till baksmällor.

Alla typer av alkoholhaltiga drycker kan vara skadliga för kroppen. Dessutom blandar man ofta drycker med mycket hög alkoholhalt med andra kommersiella drycker. Den stora mängden socker i dessa ökar kaloriintaget ännu mer, och detta är på lång sikt ännu skadligare för kroppen.

De vanligaste alkoholhaltiga dryckerna som är skadliga för magen

Brännvin: en av de mest skadliga dryckerna. Detta beror på den destillationsprocess som utförs på vissa typer av brännvin, särskilt de som har en fruktbas och hög koncentration socker. De kan även ha en hög procenthalt, som 50% procent, vilket är extra skadligt.

Amaretto sour: denna smakkombination kan innehålla upp till så mycket som 300 kalorier per drink. Dessa kommer av de olika kommersiella ingredienserna som tillsätts för att blanda drinken. Varje drink kan innehålla upp till 57 gram socker.

Anis eller digestif: en annan av dryckerna som är bland de mest skadliga för magen. Den får sitt namn från växten den görs på, och har hög alkoholhalt. Detta är ofta en bas i många andra likörer. I vissa länder används denna likör som hjälp för matsmältningen . Detta förklarar varför den är så populär världen över, och därav kommer namnet digestif. Men drycken är väldigt kaloririk, den innehåller upp till 300 kalorier per drink.

Cocktails, rom och vodka

Cocktails är kända för att vara väldigt kaloririka. De kan göras med rom, tequila, gin, vodka etc. De blandas också vanligtvis med kolsyrade söta drycker. Denna kombination ger drycker med hög koncentration av alkohol och kalorier.

Rom: denna alkohol görs huvudsakligen på sockerrör och har således en hög sockerhalt. Kaloriinnehållet är ca 244 kcal per drink. Det är en spritsort med hög alkoholhalt som vanligtvis används som bas i blandade drinkar som till exempel mojitos.

Vodka: ligger högst upp på listan över favoritdrycker att blanda med energidrycker. Vodka har högt kaloriinnehåll, cirka 300 kcal per 100 ml, och har en alkoholhalt på 42 procent. Vodka är en av de starkaste alkoholhaltiga dryckerna.

2. Drycker som är stimulantia

Kaffe kan vara skadligt för magen

Man bör även vara måttlig med intaget av drycker som kaffe, te eller kolsyrade drycker eftersom dessa också är drycker som är skadliga för magen. En av konsekvenserna när man dricker mycket och regelbundet av dessa drycker är uppsvälldhet i buken och skador på magsäcken. Dessa besvär kan i sin tur leda till magsår och sömnlöshet.

3. Blandningar av energidrycker och alkohol är skadliga för magen

Att blanda energidrycker med alkohol är skadligt.

Att blanda energidrycker med alkohol är särskilt skadligt för kroppen. Dricker man mycket av denna typ av drinkar, kan det leda till en rad olika mag- och metaboliska problem, och även förändring av sömnrytmen. Det kan också orsaka uttorkning på grund av den förhöjda mängden alkohol och kalorier.

I värsta fall kan det leda till konsekvenser som alkoholförgiftning och i extrema fall koma. Drinkblandningar med alkohol och energidrycker är starka drycker som är skadliga för magen och konsekvenserna kan bli allvarliga.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Anderson, P., A. Gual, and J. Colon. “Alcohol y atención primaria de la salud: informaciones clínicas básicas para la identificación y el manejo de riesgos y problemas. Organización Panamericana de la Salud. 2008. ISBN 9789275328569.” (2011).
  • González-Iglesias, Beatriz, et al. “Búsqueda de sensaciones y consumo de alcohol: el papel mediador de la percepción de riesgos y beneficios.” anales de psicología 30.3 (2014): 1061-1068.
  • López, C. M. “Riesgos y beneficios del consumo de bebidas con alcohol: un enfoque de salud pública.” En: Cuadernos FISAC (Fundación de Investigaciones Sociales), México 1.1 (2000): 56-78.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.