Hur du får ditt hår att växa snabbare

Hur du får ditt hår att växa snabbare

Senaste uppdateringen: 04 april, 2019

Här kommer några naturliga tips och knep som får ditt hår att växa snabbare så att du kan få längre, tjockare och friskare hår på nolltid. Läs vidare!

Tips för snabbare hårväxt

Du bör följa en diet full på näringsämnen som vitaminer och proteiner för att ditt hår ska växa sig långt på nolltid. Ät balanserat och nyttigt, och se till att du får i dig järn (förhindrar håravfall naturligt), samt B12 och E-vitamin (ger dig tjockt, starkt hår). Du behöver också proteiner, vilka du kan få i dig via fisk, ägg, rött kött och gröna bladgrönsaker (mangold, spenat, mm).

Glöm bort dieter som bara får dig att må dåligt. Du behöver äta nyttigt för att gå ner i vikt. Dieter med få näringsämnen gör inte bara att du går ner i vikt på ett “dåligt” sätt, och du får heller inte i dig de näringsämnen du behöver för att ditt hår ska växa sig friskt och starkt. Tvärtom, det leder ofta till motsatsen.

Vårda håret

Använd bara kosmetiska produkter som stärker ditt hår. Du bör till exempel välja schampo och balsam som passar din hårtyp (fett, torrt, blandat, skadat, mm). Använd en hårmask en gång i veckan – det kan var en naturlig (med näringsrika ingredienser som honung, banan och avokado) eller från butiken.

Se till att alltid behålla vätskebalansen i kroppen. Drick två liter vatten om dagen på sommaren och tre liter på vintern. Vatten håller håret friskt, begränsar skador från omgivningen och eliminerar gifter som kan ligga bakom en långsam hårväxt.

Ta med dig en flaska hela tiden, ifall du inte är van vid att dricka mycket vatten. En del laddar ner appar som “påminner” dem om att det är dags att dricka. Gör det till en vana att dricka ofta (det tar ungefär tre veckor att komma in i en ny vana). Ett annat alternativ är att dricka te eller fruktjuicer, om du tycker det är för tråkigt att bara dricka vatten.

Drick vatten för hårets skull

Massera hårbotten

Du bör massera din hårbotten i några minuter när du tvättar håret; det stimulerar blodtillförseln och tillåter näringen från schampo och balsam att tränga in i rötterna. Skölj inte ditt hår med vatten som är alltför varmt, eftersom det öppnar hårsäckarna och hårstråna kan då falla ur. Gör den sista sköljningen med kallt vatten, vare sig det är vinter eller sommar.

Undvik att använda för mycket färgningsmedel och kemikalier, eftersom det kan skada ditt hår. Använd naturliga eller hemgjorda behandlingar, eller butiksköpta produkter som är mindre skadliga med färre kemikalier. Detsamma gäller värmebehandlingar som plattänger, locktänger och hårtorkar. Använd dem inte varje dag – bara när det är absolut nödvändigt.

Glöm denna myt: folk säger att håret växer snabbare om man klipper det på ett visst sätt, men det har inte kunnat bevisats. Det som är bra för håret är att klippa topparna. Ditt hår ser vackrare och friskare ut utan de kluvna topparna.

lockigt hår

Värm upp lite olivolja och smörj in hårbottnen. Massera in det och låt verka i ungefär 10 minuter. Skölj och tvätta som vanligt. När man masserar hårbottnen så stimuleras blodcirkulationen, vilket rensar porerna från blockeringar som hindrar håret från att växa, och leder till en friskare skalp.

Du kan också göra en mix av tre droppar lavendelolja, tre droppar nyponolja, två droppar jojobaolja och två droppar timjanolja. Applicera på samma sätt som olivoljan.

Borsta regelbundet

Borsta håret två gånger om dagen, morgon och kväll. Gör det försiktigt och återfukta det först, om möjligt. Borstningen stimulerar blodcirkulationen och ger “näring” åt hårsäckarna. Använd detta knep för en bra start på dagen.

Koka några skalade och tärnade lökar i en kastrull med lite vatten. Låt koka upp och ta sedan bort från värmen, låt svalna. Sila vätskan och använd som en sista sköljning. Det hjälper inte bara håret att växa snabbare, det ger också glans.

Blanda en halv liter varmt vatten med 1/2 dl äppelcidervinäger och applicera den i håret efter att du har tvättat det för att stimulera hårsäckarna.

Undvik hårprodukter som innehåller silikon eftersom det bara ger “illusionen” av ett friskt hår. Sanningen är att det maskerar hur ditt hår egentligen mår och skadar även håret genom att blockera hårsäckarna. Detta leder till minskad hårväxt och återfuktning.

Tvätta inte håret varje dag, eftersom kemikalierna i schampon och balsam kan torka ut håret (du kan till och med känna hur torrt det är när du rör vid det) och det behöver tid för att återhämta sig. Tvätta håret två eller tre gånger i veckan så att hårbottnen har chansen att producera naturliga oljor som stärker håret och hjälper det att växa.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.