Gör dina egna naturliga hårbalsam - 5 recept

Gör dina egna naturliga hårbalsam - 5 recept

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Vi har upprättat en lista med naturliga hårbalsam för att hjälpa dig att finna alternativ till alla de kemiska produkter som förvisso kan vara till nytta för vårt välbefinnande, men ibland också vara skadliga för vår hälsa.

Vår hårbotten absorberar ingredienserna i schampo, balsam, inpackningar, hårfärgningsmedel etc. och de kan ha en överraskande negativ inverkan på vår hälsa.

Allergier och i extrema fall även dödsfall har rapporterats vid användning av hårfärgningsmedel.

Se till att du får ett allergitest utfört innan du använder en ny produkt, speciellt om det är första gången du använder ett hårfärgningsmedel eller om du är på väg att byta till ett nytt varumärke med andra ingredienser.

Det är alltid bättre att ha lite tålamod och säkerställa att produkten inte kommer att ha några negativa effekter på dig.

Vad är ett hårbalsam?

Ett hårbalsam är en produkt som används efter schamponering för att återfukta håret. Den gör också håret mjukare, vilket gör det lättare att styla och hantera det. Det går hand i hand med schampo.

I den här artikeln har vi gjort en lista med fem naturliga hårbalsam som du enkelt kan tillverka i ditt eget hem.

5 recept på naturliga hårbalsam

1. Balsam med honung

Den viktigaste ingrediensen i vårt första balsam är honung.

Honung
Ingredienser
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk naturlig honung
  • 1 msk kärnmjölk
  • 1 msk naturligt mjöl (dvs. oblekt).

Gör så här

Häll en matsked olivolja i en burk, tillsätt två matskedar honung och en matsked kärnmjölk. Värm blandningen i 30 till 60 sekunder i en mikrovågsugn. Tillsätt en matsked mjöl till blandningen för att göra den till en pasta.

Applicera pastan i ditt hår när den svalnat till rumstemperatur och låt den verka i 20 minuter. Skölj som vanligt.

2. Balsam med mynta

Den viktigaste ingrediensen i detta balsam är mynta.

Mynta

Koka fem deciliter vatten med två myntatepåsar. Låt det svalna medan du tvättar håret med ditt vanliga schampo. Applicera i vått hår.

Du kommer att känna dig uppfräschad och ditt hår kommer att kännas friskare.

3. Vårdande hårbalsam

Du bör använda detta balsam om ditt hår är sprött eller torrt. Använd det inte om ditt hår tenderar att bli fett.

Du behöver en äggula, babyolja och 1,5 deciliter vatten.

Gör så här

Vispa äggulan tills det skummar, häll sakta i babyolja och fortsätt att vispa. Tillsätt långsamt vattnet medan du fortsätter att vispa blandningen.

När allt är väl blandat masserar du försiktigt in det i håret för att verkligen få in det i hårsäckarna. Skölj med varmt vatten.

4. Balsam med yoghurt

Ett balsam baserat på yoghurt, honung och äggula.

Gör så här

Blanda 2,5 deciliter yoghurt, två matskedar honung och en äggula. När blandningen är enhetlig applicerar du den i ditt hår. Skölj som vanligt.

5. Balsam med äppelcidervinäger

Den viktigaste ingrediensen i detta balsam är äppelcidervinäger.

Äppelcidervinäger är effektivt i naturliga hårbalsam

Blanda 2,5 deciliter äppelcidervinäger med 2,5 deciliter vatten. Applicera blandningen i håret och skölj sedan som vanligt.

Applicera balsamet endast i håret, inte hårbotten, särskilt om de är oljebaserade.

Kom ihåg…

Ditt hår måste vänja sig vid att använda naturliga hårbalsam. Om du bestämmer dig för att börja använda dem kontinuerligt och du observerar några biverkningar du inte väntat dig är det bara en del av detoxprocessen. Du kan få mjäll i början eller så kan ditt hår bli fetare. Men om du fortsätter använda dem kommer ditt hår att bli friskare och starkare.

Kom ihåg: att gå den naturliga vägen kräver tålamod och konsekvens för att du verkligen ska kunna se bra resultat och under en längre tidsperiod.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.