Stärk ditt hår med detta hemgjorda örtbalsam

Detta örtbalsam låter dig ta hand om ditt hår genom att både uppmuntra tillväxt och motverka håravfall. Prova det!
Stärk ditt hår med detta hemgjorda örtbalsam

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Hårbalsam är en av de hårprodukter vi helt enkelt inte klarar oss utan, och örtbalsam tillhör de bästa. De hjälper till att stärka håret och löser samtidigt problem som torrhet, kluvna toppar och stort håravfall.

Det används vanligtvis innan eller efter schampot, men du kan även använda det för sig självt som en alternativ behandling för att skydda håret och göra det glänsande.

Att använda det på regelbunden basis ger dig avsevärda mängder antioxidanter, oljor och essentiella aminosyror. Tillsammans ger dessa ditt hår ett friskt utseende. Du kan hitta flera produkter som tillhandahåller detta i butiken, men det finns även naturliga produkter som erbjuder liknande resultat.

I denna artikel vill vi lära dig hur man gör sitt eget naturliga örtbalsam med vinäger. På så sätt kommer du skämma bort ditt hår utan att spendera en förmögenhet!

Du kommer älska det!

Örtbalsam med vinäger

Detta örtbalsam är en alternativ produkt som baseras på egenskaperna hos rosmarin och vinäger för att ge ditt hår en komplett behandling. Dess aktiva beståndsdelar ger näring åt rötterna. Efter att de absorberats bildar de en barriär mot problem som mjäll och stort håravfall.

Till skillnad från feta produkter förändrar denna inte hårets naturliga talgproduktion. Den reglerar dessutom dina svettkörtlar. Det betyder att även om det inte är lika krämigt som andra balsam, tillför det fortfarande fukt och ger håret glans. Viktigast av allt är att det gör detta utan att orsaka torrt eller fett hår.

Fördelarna med rosmarin för håret

Rosmarin

Rosmarin är en av de mest använda växterna för håret. Detta eftersom den har mycket att tillföra dess hälsa. Dess antioxidativa egenskaper främjar avgiftning av skalpen och skapar samtidigt en skyddande barriär mot skada som orsakas av fria radikaler.

Att absorbera dess näringsämnen hjälper till att vidga blodkärlen, vilket resulterar i att hårsäckarna stimuleras att producera hårtillväxt. Vidare agerar den desinfekterande och svampmotverkande. Detta hjälper dig att kontrollera spridningen av svamp och bakterier som vistas i skalpen.

Tack vare dess naturliga pigment är det även ett bra sätt att förebygga grånad i förtid.

Fördelarna med vinäger för håret

Vinäger

Vinäger är en naturlig produkt som blivit mycket populär på senare år. Detta eftersom den kan användas som ett alternativ till de balsam som säljs i butikerna. Dess naturliga surhet reglerar skalpens pH-nivåer. Den stänger även ytterhuden för att förebygga håravfall.

Dessa egenskaper förebygger förändringar i dina svettkörtlar och håller kvar fukten i hårets rötter. Du kan även lita på dess svampmotverkande egenskaper. Dessa förebygger mjäll och hudinfektioner. Som om det inte vore nog resulterar regelbundet bruk i att håret blir starkt, fylligt och fritt från problem som friss och kluvna toppar.

Hur man gör detta örtbalsam med vinäger

örtbalsam med rosmarin

Detta balsam rekommenderas för personer som vill ha lent och glänsande hår utan att använda starka kemikalier. Det görs med ett budgetvänligt recept och är lätt att göra. När du lägger till det i din skönhetsrutin kommer det minska beläggningar och död hud. Dessa är saker som ofta ansamlas i skalpen.

Ingredienser

 • 5 msk färsk rosmarin
 • 5 dl vatten
 • 2 ½ dl äppelcidervinäger
 • 6 droppar eterisk rosmarinolja
 • 6 droppar eterisk myntaolja

Beredning

 • Ta den färska rosmarinen och blanda den med vattnet i en kastrull.
 • Ställ på låg värme i 30-40 minuter. Täck med lock så att du inte förlorar några egenskaper med ångan.
 • Efter 40 minuter silar du vätskan och låter svalna.
 • När den når rumstemperatur tillsätter du vinäger och oljor.
 • Rör om med en träsked och låt stå i tolv timmar.
 • Häll ditt örtbalsam i en sprejflaska och förvara på en sval, mörk plats.

Hur man applicerar

 • Tvätta med ditt normala schampo och separera sedan håret i sektioner. Applicera ditt örtbalsam och sprid ut det i skalpen med varsam cirkelmassage.
 • Låt torka utan att skölja ur. Använd varje dag.

Är ditt hår tråkigt och livlöst? Gör denna naturliga produkt och ge det ett hälsosammare utseende utan att använda kemikalier.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.