Lär dig att göra rosmarintvål för fet hud

En hemgjord rosmarintvål är perfekt för att vårda huden och förebygga åldrande i förtid, utöver att behandla inflammerade leder och infekterade sår.
Lär dig att göra rosmarintvål för fet hud
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 23 januari, 2023

Om du gillar naturliga skönhetsprodukter kan en rosmarintvål för fet hud bli en av dina bästa tillgångar. Den har sammandragande, antiinflammatoriska och också antibakteriella egenskaper som är perfekta för fet hud. Den är lätt att göra så länge du tar till säkerhetsåtgärder.

Glöm inte att rosmarin är en av de örter som används av läkemedelsindustrin för att lindra inflammation, irritation och infektion. Tvålen kan därför vara väldigt användbar i ditt dagliga liv, både för dig och andra medlemmar i familjen. Så här gör du.

Hur du gör din egen rosmarintvål för fet hud

kvinna med vacker hud

När du gör tvål hemma är det viktigt att komma ihåg att du måste följa en serie säkerhetsåtgärder. Du kommer hantera kaustiksoda, så för att inte få den på huden eller andas in ångorna är det en god idé att bära handskar och mask. Själva processen är inte farlig, men det är alltid en god idé att vara försiktig. Metoden har använts i generationer utan problem.

Låt oss ta en titt på vad du kommer behöva.

Ingredienser

 • 45 cl olivolja
 • 22 cl torkad rosmarin (det är viktigt att alla örter du lägger till i din hemgjorda tvål är torkade)
 • 1 ½ dl vatten
 • 62 g kaustiksoda
 • 22 rosmarinte
 • 1 matsked eterisk tea tree-olja
 • 1 plastskål eller balja

Beredning

hemgjord tvål

Det första du ska göra är teet för att säkerställa att din rosmarintvål är effektiv i rengöringen och omhändertagandet av fet hud.

 • Koka först upp vattnet och tillsätt en tesked torkad rosmarin. Låt sjuda i några minuter, varpå du silar bort rosmarinen och sparar vätskan.
 • Det andra steget är känsligare men lika enkelt. Kom ihåg att bära handskar och en mask eftersom produkten är frätande.
 • Kom ihåg att alltid jobba med kaustiksoda i öppna utrymmen (en balkong, terrass, trädgård…) för att inte andas in ångorna.
 • Härnäst häller du i teet på rosmarin i kaustiksodan. Gör det väldigt långsamt för att inte stänka. Notera att du även kan få ångor när du blandar dessa två ingredienser.
 • Låt blandningen svalna i minst 15 minuter. Blandningen måste vara sval så att du lite i taget kan tillsätta fler ingredienser.
 • När tiden har gått är du redo att tillsätta två koppar olivolja. Den bör vara varm. Tillsätt den väldigt långsamt och se till att vara försiktig.
 • Låt det slutligen svalna igen, varpå du tillsätter den eteriska tea tree-oljan.

Kom ihåg att det alltid är en god idé att låta blandningen svalna, så att de eteriska oljorna bibehåller alla sina egenskaper.

Tips och tricks för att få en perfekt rosmarintvål för fet hud

 • För att snabba upp processen och få en jämn blandning kan du blanda med en stavmixer på låg hastighet. Placera den mitt i bunken och gör inget annat. Låt den lugnt och försiktigt blanda.
 • När du ser att ingredienserna blivit tjocka, likt majonnäs, tillsätter du den kvarvarande rosmarinen (för att producera en exfolierande effekt). Du är nästan klar!
 • Avslutningsvis häller du blandningen i tvålformar.
 • Ett trick: tillsätt några kvistar rosmarin i formarna innan för att göra det lättare att få ut tvålarna ur dem.
rosmarintvål för fet hud

För att förebygga eventuella bubblor kan du efter att ha fyllt formarna med blandningen knacka lite på dem.

Nästa steg? Ha tålmod. Låt stå i sex veckor innan du använder tvålen. När den är klar kan du använda den i din dagliga skönhetsrutin. Rosmarintvål för fet hud är även väldigt användbar för infekterade sår, inflammerade leder eller för att förebygga för tidigt åldrande av huden.

Tänk dock på att inte använda tvålen för att tvätta dina intima områden.

Detta kanske intresserar dig
Hemgjord specialtvål för känslig hy och dermatit
Steg för Hälsa
Läs det Steg för Hälsa
Hemgjord specialtvål för känslig hy och dermatit

Om du har känslig hy eller lider av dermatit kan du inte använda vilken tvål som helst. Vi har receptet på en helt naturlig specialtvål som passar ...

Spara
Innehållet i denna publikation är endast i informationssyfte. Det kan inte under några omständigheter tjäna till att underlätta eller ersätta diagnoser, behandlingar eller rekommendationer från en fackman. Konsultera din betrodda specialist om du har några tvivel och sök dennes godkännande innan du påbörjar några procedurer.