7 vanliga misstag många begår vid ansiktstvätt

För att din ansiktstvätt ska vara så hygienisk och återställande som möjligt måste du fokusera på hela processen och vara försiktig i varje steg.
7 vanliga misstag många begår vid ansiktstvätt

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Ansiktstvätt är vanligtvis den lättaste delen av skönhetsrutinen, men det betyder inte att det är ovanligt att se många som begår misstag. Tänk på att vissa handlingar kan vara kontraproduktiva och till och med orsaka problem för ansiktet.

Glöm inte att denna region är en av de känsligaste områdena och därför bör behandlas med försiktighet. Uppmärksamma vad du gör nu och modifiera de vanor som orsakar problem.

Idag ska vi förklara vilka dessa är.

1. Att inte tvätta händerna innan din ansiktstvätt

Det här är ett väldigt vanligt fel: att inte tvätta händerna innan du tvättar ansiktet. Många tycker faktiskt att det inte är logiskt att tvätta händerna innan de tvättar ansiktet, speciellt inte om de använder samma rengöringsprodukter.

Tro det eller ej, men att tvätta händerna är viktigt. Dina händer utsätts konstant för bakterier eftersom de vidrör så många olika ytor.

Vissa ansiktsprodukter är inte beredda på dessa orenheter, och om du använder dem utan att tvätta händerna kan du kontaminera andra områden.

2. Att inte köpa nya produkter för ansiktstvätt på flera år

Du har utan tvivel dina favoritprodukter. Kanske älskar du dem för att de är så fräscha, doftar gott eller gör huden mjuk. Men tiden stannar inte och dina produkter kan ändras av klimatet.

Det är därför du måste justera din ansiktsrutin.

fuktkräm

3. Du exfolierar inte

Du behöver sällan exfoliera ditt ansikte varje dag, då det kan få din hud att torka ut. Vissa exfolierande medel kan faktiskt skada huden om de innehåller aggressiva kemikalier, och det räcker vanligtvis att tvätta ansiktet varje dag.

Det bästa är att exfoliera en gång per vecka eller ett par gånger i månaden, beroende på produkten du använder. På så sätt förlorar inte huden sin naturliga mjukhet samtidigt som du använder det exfolierande medlet på rätt sätt.

4. Du är vårdslös med din hud

Är du den typ av person som torkar ansiktet aggressivt efter att du tvättat det? Kanske gnuggar du huden för hårt med handduken? Om du tror att ju hårdare du torkar huden desto renare blir den har du fel.

Du kan faktiskt orsaka stor skada. Försök att göra allt med varsamma cirkelrörelser: rengöring, exfoliering och torkning. Det minskar eventuell skada och är mer effektivt för att rengöra huden.

När du är klar klappar du huden torr med en mjuk handduk. Överdriv inte och var alltid försiktig.

5. Att inte applicera rengörare ordentligt

Det är viktigt att veta hur man applicerar sina ansiktsprodukter ordentligt. Dina porer absorberar dem till de djupare hudlagren, så du måste applicera dem med väldigt lätta och mjuka cirkelrörelser.

Om du gör det horisontellt eller vertikalt kan det ta längre tid att absorbera produkterna. Se över och följ instruktionerna för din rengörande kräm: du kommer märka att det är en fördelaktig process, även om det tar lite tid.

6. Att inte använda vatten med rätt temperatur

Många tror att hett vatten öppnar porerna medan kallt vatten stänger dem. Trots att det är en vida känd övertygelse är det en myt. Dina porer har inte muskler som öppnar och stänger dem.

Vad du måste komma ihåg är att om du väljer att tvätta ansiktet med hett vatten kan det skada de naturliga oljorna som skyddar huden. Det kan göra huden okontrollerat torr och störa produktionen av talg.

Det är bäst att använda ljummet vatten eftersom det inte orsakar skador och hjälper till att möjliggöra borttagningen av orenheter. Ljummet vatten är dessutom mycket skönare att använda.

7. Att inte skölja väl

Din skönhetsrutin slutar inte med din ansiktstvätt. Det är där den börjar, för nu när ditt ansikte är rent kan du applicera toner, återfuktare, serum och skyddande medel för att hålla ansiktet friskt.

Efter att du har använt dessa produkter måste du dock komma ihåg att om du inte sköljer ordentligt börjar de ansamlas på huden.

Resultatet är igentäppta porer, torr hud och finnar.

ansiktstvätt

Det är viktigt att du sköljer ansiktet ordentligt. Var speciellt uppmärksam under morgonruschen eller när du är dödstrött på kvällen. Glöm inte att skölja din käke, hårlinje och näsa. De är är lätta att förbise.

Kanske har du gjort några av dessa misstag med ansiktstvätt fler än en gång. Kanske är de inte vad du väntat dig. Du kanske till och med trott att allt du behöver är tvål och vatten.

Nu har du en checklista av viktiga saker att tänka på för att ta väl hand om ansiktet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.