Gör en hemgjord tvål med morötter

Tack vare morötternas betakaroten ger denna tvål din hud en ljust gyllenbrun ton utan att den behöver utsättas för solens farliga strålar. Överdriv dock inte, för då kan din hud bli orange.
Gör en hemgjord tvål med morötter
Karla Henríquez

Granskad och godkänd av läkare Karla Henríquez.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Tvål är något vi inte klarar oss utan. Vi hittar dem i vilken butik som helst i olika former, storlekar, typer och dofter. Många framställs dock med kemikalier som kan ändra hudens naturliga pH-värde och ta bort kroppens naturliga oljor, vilket kan leda till olika hudproblem. Men det går faktiskt att göra hemgjord tvål utan kemiska tillsatser.

För att undvika riskerna med kemiska tvålar kan du prova på detta naturliga alternativ att rengöra din hud, ge den näringsämnen och skydda den.

Detta är en hemgjord tvål som kombinerar egenskaperna hos morot och honung för att ge dig en fräsch och näringsgivande tvål för kropp och ansikte, utan skadliga kemikalier.

Fördelarna med en hemgjord tvål med morot och honung

Kombinationen av morot, honung och andra naturliga ingredienser ger denna tvål kraftfulla egenskaper som motverkar åldrande och återfuktar kroppen – perfekt för hud som är torr eller har drabbats av akne.

Den innehåller antioxiderande egenskaper som reparerar skadade celler och minskar den negativa åverkan från fria radikaler, vilket är en av de huvudsakliga anledningarna till åldrande i förtid.

Morötter har antioxiderande egenskaper

Morot – den huvudsakliga ingrediensen

Den aktiva ingrediensen i denna tvål är morot, som länge varit välkänd för sina många fördelar för huden.

Dess huvudsakliga, kosmetiska användningar beror på dess höga innehåll av betakaroten och antioxidanter, som ger huden extra skydd från UV-strålar och miljöföroreningar.

Betakaroten är en beståndsdel som hjälper till att bibehålla hudtonen och ger en ljus bronsnyans utan att du behöver utsätta huden för solens skadliga strålar. Det bör dock inte användas för mycket eftersom det kan ge en orange-gul nyans på de vitaste delarna av huden.

Morot är rik på vatten och vitaminer, och hjälper även till att återställa hudens naturliga pH-värde, vilket minskar överflödiga oljor och akne.

Som om det inte vore nog kan dess vitaminer, mineraler och antioxidanter även snabba upp hudens läkningsprocess och minska synligheten hos ärr.

Hur gör du denna hemgjorda morotstvål?

Det är inte så svårt att göra egen hemgjord tvål

Det är inte så svårt att göra en hemgjord tvål, och ingredienserna kan hittas i matbutiken till låga priser. Färgen på tvålen kan dock variera beroende på kvaliteten hos ingredienserna.

Ingredienser

 • 300 ml kokosolja
 • 400 ml olivolja
 • 100 ml mandelolja
 • 200 ml vatten för att koka morötterna
 • 100 morot i puréform
 • 100 g natriumhydroxid
 • 1/2 matsked ren honung
 • 10 droppar essentiell morotsfröolja

Beredning

Innan du börjar bör du sätta på dig gummihandskar. Se till att du har plats att arbeta på och använda träredskap.

 • Steg 1: Koka morötterna tills de är mjuka och mosa dem sedan med en gaffel.
 • Steg 2: I en separat behållare kombinerar du de mosade morötterna med 200 ml av vattnet du kokade dem i.
 • Steg 3: Tillsätt försiktigt natriumhydroxiden medan du rör om med en träsked. Låt blandningen stå i några minuter.
 • Steg 4: Blanda i kokos-, oliv- och mandeloljan såväl som honungen och morotsfröoljan.
 • Steg 5: Rör om med en träsked. Du kommer märka att blandningen börjar tjockna.
 • Steg 6: Häll över blandningen i silikonformer. Låt tvålarna hårdna i två dagar innan du använder dem.

Resultatet kommer vara en tvål som är fri från kemikalier och tillverkad av ingredienser som är fördelaktiga för huden.

Använd den för att rengöra ansiktet dagligen eller ersätt din nuvarande kroppstvål.

För bättre förvaring bör du undvika att lämna den på fuktiga områden och lägga den i en lufttät behållare eller tvålkopp efter användning.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.