Recept på naturligt schampo som du kan göra hemma

De komersiella schampon du kan hitta i affärer innehåller ofta kemikalier som i långa loppet inte är bra för håret. Byt till ett naturligt schampo istället.
Recept på naturligt schampo som du kan göra hemma
Karla Henríquez

Granskad och godkänd av läkare Karla Henríquez.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Nuförtiden innehåller de flesta hårvårdsprodukterna syntetiska ämnen som kan skada vår hälsa när de tar sig genom porerna i vår hud och vidare in i blodomloppet. Om du vill skydda ditt hår från allt detta kommer här är ett recept på ett helt naturligt schampo som du enkelt kan göra hemma!

Schampotillverkare vill att deras produkter ska ha en attraktiv doft och generera en hel del skum. Vi inser inte att dessa faktiskt är mycket kraftfulla produkter som är skadliga för vår hälsa i långa loppet. De flesta schampon innehåller till exempel natriumlaurylsulfat – en surfaktant (ytaktivt ämne). Det används som ett industriellt tvätt- och avfettningsmedel. När vi applicerar schampot i vår hårbotten avlägsnar surfaktanten de naturliga oljorna, vilket leder till irritation och uttorkning av huden. Det är också giftigt.

Ett naturligt och hälsosamt alternativ är att använda ekologiska schampon som är tillverkade med naturliga och växtbaserade ingredienser, parfymerade med eteriska oljor. Dessa schampon kan dock vara dyrare än konventionella produkter.

För att komma runt dessa problem är en kostnadseffektiv lösning att bereda ett eget naturligt schampo hemma. Följande schampo är gjort av natriumbikarbonat och äppelcidervinäger.

Vad du behöver

Hur du bereder ett naturligt schampo och balsam

  • För normalt hår blandar du en matsked bikarbonat i ett glas med varmt vatten tills det löser sig. Fyll sedan en av flaskorna till hälften. Denna första blandning är ditt schampo. Tillsätt mer bikarbonat för fett hår, eller minska mängden om du har torrt hår.
  • Blanda en fjärdedels glas äppelcidervinäger med ett glas vatten i den andra flaskan. Denna andra blandning är ditt balsam. Ju torrare hår du har, desto mer vinäger behöver du tillsätta.

Hur du applicerar schampot och balsamet

  • Applicera schampot i vått hår och massera försiktigt in det i din hårbotten. Skölj väl. Håret kommer att kännas lite grovt, men vinägern neutraliserar dess pH.
  • Applicera balsamet i håret och hårbottnen, och skölj sedan ur det.

Andra valfria ingredienser

Vi kan tillsätta eteriska oljor till dessa naturliga hårprodukter för att ge håret en behaglig doft och dra nytta av deras terapeutiska egenskaper. Tea tree-olja användas mot mjäll. Rosmarinolja för att förebygga håravfall. Lavendel slappnar av hårbottnen och lämnar en härlig doft. Och oroa dig inte; vinägerlukten försvinner när håret torkar.

Lavendelolja

Om du har väldigt torrt hår kan du applicera lite jojobaolja eller sesamolja efter tvätten, och behandla det med en återfuktande hårmask när du känner att det behövs.

Håret behöver tid för att anpassa sig till användning av naturprodukter . Det tar ett tag att ersätta det naturliga oljelagret som håller vårt hår och hårbotten friska. Den första tiden efter att du har slutat att använda kemiska produkter kan du märka av vissa ovälkomna förändringar. Håret kan till exempel bli  fetare eller få mjäll. Men ha tålamod! Det dröjer ett par veckor innan de positiva effekterna börjar visa sig. Ett annat alternativ är att genomföra övergången steg för steg genom att använda allt mindre mängd kemiska produkter varje gång du tvättar håret och successivt mer och mer naturligt schampo och balsam tills du inte längre använder de där skadliga kemiska produkterna överhuvudtaget!

Foton av Richard Foster

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Avila, R., Navarro, A., Vera, O., Dávila, R., Melgoza, N., & Meza, R. (2011). Romero ( Rosmarinus officinalis ): Una revisión de sus usos no culinarios. Benemérita Universidad Autónoma de Puebla.
  • Productos de cuidado del bebé. LB Silver – healthandenvironment.org
  • Satchell AC, Saurajen A, Bell C, Barnetson RS . Treatment of dandruff with 5 % tea tree oil shampoo. J Am Acad Dermatol 2002, 47(6): 852-5
  • Erazo, R., Reyna, L., & Robles. (2001). Producción de Vinagre de Manzana por Fermentación a Escala Piloto. Rev. Per. Quím. Lng. Quírn.
  • Moro, A. (2011). Las increíbles propiedades del bicarbonato de sodio.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.