Tea tree-olja: en fantastisk olja med många fördelar

Tea tree-olja: en fantastisk olja med många fördelar

Senaste uppdateringen: 24 december, 2018

Tea tree-olja har använts för att behandla hudproblem i flera sekel. Dess medicinska användningar går dock längre än så. Intressant nog kommer oljan från början från Australien. Det är där den först började användas, tack vare ångdestilleringen av bladen från trädet Melalueca alternifolia.

Sedan dess har aboriginerna i Australien alltid använt oljan för att behandla flera olika åkommor, från hudproblem och andningsbesvär till förkylningar och allergier.

För tillfället använder de farmaceutiska och aromterapiindustrierna denna olja regelbundet tack vare dess många fördelar. Den doftar till exempel gott, och du kan hitta den i alla hälsokostbutiker. Den är inte dyr och ger utmärkta resultat till vanliga problem.

Nedan vill vi berätta om ett flertal olika sätt denna olja kan användas.

Tea tree-olja hjälper mot akne

Ett perfekt sätt att bli av med envis akne eller pormaskar är att använda tea tree-olja. Dess antibakteriella, antisvamp och antiseptiska egenskaper är perfekta för att bekämpa detta vanliga hudproblem. Kom dock ihåg att inte applicera oljan på huden i sin koncentrerade form, utan späd ut den först.

Hur man använder och applicerar tea tree-olja mot akne

motverka akne

Proportioner

 • 1 droppe tea tree-olja
 • 10 droppar vatten
 • 5 droppar trollhassel

Hur man använder den

Applicera denna enkla och effektiva blandning av ingredienser med en bomullstuss. Den bör appliceras två gånger dagligen: på morgonen och innan du går till sängs. Efter en vecka kommer du se positiva resultat.

Tea tree-olja hjälper mot torra nagelband

Oljan har många kosmetiska användningar, och en av dem är att hjälpa dig lättare få bort nariga och ojämna nagelband. Tea tree-olja hjälper även till att motverka nagelsvamp.

Hur man använder den

 • Fukta bara en tops och använd på nagelbanden. Efter några minuter kommer du märka hur lätt det blir att bli av med de skadade nagelbanden.
 • En annan utmärkt idé för att bekämpa nagelsvamp är att hälla fem droppar tea tree-olja i ditt nagellack. Skaka nagellacksflaskan ordentligt i några sekunder och applicera blandningen på dina finger- och tånaglar.

Tea tree-olja för behandling av pityriasis rosea

pityriasis på huden

Pityriasis rosea är en hudsjukdom som vanligtvis visar sig under hösten och våren. Den börjar som ett sår och blir sedan till (röda) fläckar, och leder till att huden börjar flagna. Källan är infektiös och behandlingen begränsas i många fall till kortikosteroider. Ett annat sätt att stoppa den från att avancera är att använda tea tree-olja. Det kan även hjälpa till att minska åverkan på din hud.

Hur man använder den

Dosen av denna typ av olja bör alltid vara mer eller mindre 5% av mängden vatten du använder.

 • Du kan med andra ord bereda ett glas vatten (100 ml) och tillsätta 5 ml tea tree-olja i det.
 • Om du lider av pityriasis rosea bör du rengöra området innan du applicerar den utspädda tea tree-oljan. Därefter masserar du området. Vi råder dig att göra det varje dag.

Sakta men säkert kommer du börja se positiva resultat.

Att använda tea tree-olja för att behandla fotsvamp

Fotsvamp orsakas av en specifik typ av svamp. Dermatofyter frodas i varma, fuktiga platser, och de lever på död hudvävnad. Det är väldigt vanligt att uppleva svullnad eller flagnande hud på sidan av fötterna såväl som området mellan tårna när man lider av denna åkomma. Vidare är fotsvamp ett obekvämt tillstånd som kan påverka dina tånaglar.

Ett sätt att behandla detta tillstånd är att använda tea tree-olja, vilket saktar ner infektionen.

Hur man använder den

 • Fyll badkaret med varmt vatten.
 • Tillsätt tio droppar tea tree-olja och tio droppar rosmarinolja i vattnet.

Sänk ner fötterna i badet i 20 minuter. Efter det torkar du dem noggrant, och glöm inte området mellan tårna. Upprepa det varje dag efter att du kommit hem.

Tea tree-olja är det bästa myggmedlet

myggmedel

Det misslyckas aldrig. Om du lever i ett väldigt fuktigt område löper du risken att attackeras av myggor. Som vi redan vet finns det inga fiender lika glupska som dessa insekter. De kan dessutom överföra sjukdomar när de tar ditt blod.

Eftersom organiska medel eller specifika kläder ibland inte räcker föreslår vi följande:

Gör ett eget myggmedel med tea tree-olja.

Ingredienser

 • 5 matskedar vatten
 • 10 droppar tea tree-olja
 • 100 droppar eterisk citrus- eller citronsaft

Hur man gör

För att använda blandningen kan det vara bra att ha en doftspridare. Du kan också applicera blandningen på huden varje kväll innan du går till sängs.

Det är ett utmärkt och billigt myggmedel som alltid är värt att ha i huset.

Kom ihåg att du alltid borde späda ut tea tree-oljan om du vill applicera den på huden. Tänk också på att tea tree-olja dessutom är utmärkt för rengöring av hemmet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Del Beccaro M (1995). “Melaleuca oil poisoning in a 17-month-old.”. Vet Hum Toxicol 37 (6): 557-8. PMID 8588296.
 • Carson CF, Hammer KA, Riley TV. Melaleuca alternifolia (tea tree) oil: a review of antimicrobial and other medicinal properties. Clin Microbiol Rev. 2006;19:50-62.
 • Cox, S. D., Mann, C. M., Markham, J. L., Bell, H. C., Gustafson, J. E., Warmington, J. R., & Wyllie, S. G. (2000). The mode of antimicrobial action of the essential oil of Melaleuca alternifolia (Tea tree oil). Journal of Applied Microbiology. https://doi.org/10.1046/j.1365-2672.2000.00943.x
 • Murbach Teles Andrade, B. F., Nunes Barbosa, L., Da Silva Probst, I., & Fernandes Júnior, A. (2014). Antimicrobial activity of essential oils. Journal of Essential Oil Research. https://doi.org/10.1080/10412905.2013.860409

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.