Förebygga och behandla fotsvamp

Det finns väldigt effektiva naturliga sätt att bli av med fotsvamp, men du måste vara konsekvent och väldigt försiktig med appliceringen.
Förebygga och behandla fotsvamp
José Gerardo Rosciano Paganelli

Granskad och godkänd av läkare José Gerardo Rosciano Paganelli.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Fotsvamp, eller tinea pedis, är en svampinfektion som drabbar fötterna mellan tårna, på sulan eller på sidorna. Alla kan drabbas av denna åkomma om man utsätter fötterna för värme och fukt. Med våra tips kan du förebygga och behandla fotsvamp naturligt.

Precis som med andra  svampinfektioner kan fotsvamp spridas genom hudkontakt eller delning av personliga ägodelar. Till och med kontaminerade ytor, såsom bassänger och allmänna duschar, kan föra denna svampsmitta vidare. Man tror att runt 98% av fallen orsakas av dermatofyter (en typ av svamp) medan de resterande 2% inträffar när jäst, såsom candida, eller andra bakterier börjar frodas. Vad orsaken än är håller alla som drabbats av fotsvamp med om att en snabb lösning krävs. Börja förebygga och behandla fotsvamp innan symtomen blir för obehagliga och negativt påverkar fötternas hälsa.

Förebygga och behandla fotsvamp naturligt 

Att ta reda på huruvida du har fotsvamp eller inte är rätt enkelt. De vanligaste symtomen inkluderar:

 • Allvarlig klåda
 • Stark odör
 • Blåsor
 • Fuktiga lesioner
 • Smärta och rodnad i området

Dessvärre är behandlingen inte lika enkel som diagnostiseringen eftersom den kräver ihärdighet och tålamod om man helt vill bli av med svampen och återställa fötternas goda hälsa. Om du börjar förebygga och behandla fotsvamp så fort du diagnoserar det så kan du snabbare lämna det bakom dig.

Hur kan man behandla fotsvamp?

Äppelcidervinäger

Äppelcidervinäger

Denna naturliga produkt innehåller specifika syror och näringsämnen som reglerar din huds pH-värde för att sakta ner utvecklingen av och bekämpa fotsvamp. Att applicera den på dina fötter kan hjälpa till att lindra den irriterande klådan,  ta bort odörer och minska rodnaden.

Hur bör den användas?

 • Blanda lika delar äppelcidervinäger och vatten i en skål. Sänk ner dina fötter i 20-30 minuter.
 • Torka dina fötter väl efter den första behandlingen, och för bästa resultat bör du upprepa varje dag.

Tea tree-olja

Denna naturliga produkt bekämpar svamp och bakterier, och är en kraftfull antibiotika.

Hur bör den användas?

 • För att behandla fotsvamp blandar du lika delar tea tree-olja och olivilja, som du sedan applicerar på drabbade områden med en bomullstuss.

Kanel

Kanel

Kanel är en krydda med antibiotiska egenskaper som förbättrar hälsan och bekämpar topiska bakterier och svamp.

Hur bör den användas?

 • Gör ett te genom att koka sex kanelstänger i tre liter vatten. Sänk ner dina fötter i vätskan i 20 minuter medan den svalnar. Se till att vattnet inte är för varmt innan du sänker ner fötterna.
 • Torka fötterna väl och upprepa varje dag.

Aloe vera

Aloes fuktgivande och återställande egenskaper gör den till ett utmärkt alternativ för att bekämpa symtomen från fotsvamp och skyddar den känsliga huden i detta område.

Hur bör den användas?

 • Skrapa gelen från ett färskt blad och applicera på det drabbade området två gånger om dagen.
 • Komplettera denna behandling med en svampdödande produkt.

Hur kan man förebygga fotsvamp?

Kliande-fötter

Alla som utsätter sina fötter för varma och blöta förhållanden löper risk att utveckla fotsvamp. Att bli av med den kan vara svårt, så vi rekommenderar att du försöker förebygga att ens drabbas.

Bär bra skor

Det bästa är att bära skor som låter dina fötter andas, vilket förhindrar att värme och fukt byggs upp – tillstånd som är perfekt för svamptillväxt.

Undvik att dela skor och strumpor

Oavsett hur nära du står en person ska ni försöka att inte dela saker som kommer i kontakt med fötterna, eftersom det är ett utmärkt sätt att sprida svamp.

Gå inte barfota i fuktiga områden

Vissa har inga problem med att gå barfota i områden såsom bassänger, omklädningsrum och allmänna duschar – det är hur de flesta utvecklar fotsvamp. Det är en god idé att bära sandaler och att desinfektera dem när du kommer hem.

Torkar dina fötter noggrant

Om du inte torkar dina fötter väl förblir området mellan tårna fuktigt, vilket utgör en perfekt plats för svamp att frodas. Det är en god idé att se till att du är helt torr innan du sätter på dig strumpor och skor.

Välj ett torkande puder

Svampmotverkande puder är bättre än sprejer eller krämer eftersom de hjälper till att hålla dina fötter torra.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.