Bli av med fotsmärta med några enkla skoregler

Saltbad är en av de bästa kurerna för problem med fötterna. Utöver att göra dig avslappnad förebygger det att huden torkar och hårdnar.
Bli av med fotsmärta med några enkla skoregler

Senaste uppdateringen: 14 januari, 2019

Dina fötter bär hela din kroppsvikt från och med ögonblicket du stiger upp ur sängen. Du går runt i huset, springer när du har bråttom, bär obekväma klackskor och utsätter generellt dina fötter för påfrestningar och slit varje dag. Det är därför vi i dagens artikel vill dela med oss av några enkla tips för att lindra och förebygga diverse problem och fotsmärta som orsakas av olika typer av skor.

Som om det inte vore nog riskerar dina fötter även att drabbas av sjukdomar, infektioner och olika typer av krämpor.

Sanningen är att de flesta inte tänker särskilt mycket på sina fötter, och innan man faktiskt drabbas av fotsmärtor kanske man inte kollar upp hur man tar hand om dem ordentligt. Ditt val av skor är en av de huvudsakliga orsakerna till fotsmärta.

 

Enkla skotips för att undvika fotsmärta

Om dina favoritskor orsakar smärta i fötterna bör du förmodligen ta en titt på följande tips för att få lindring.

Ändra hur du knyter skorna

Ibland kan vi utan att ens tänka på det knyta våra skor på fel sätt, vilket leder till trötta och smärtsamma fötter. Det är en bra idé att undvika att knyta skorna för hårt, men du bör heller inte göra det för löst.

Har du provat att lägga till remmar till hälarna?

Högklackat

Om du är van vid att bära högklackat men inte tycker att de är så sköna som du förväntat dig kan du överväga att lägga till remmar för att göra dem mer stabila och säkra när du går.

Ta pauser

Om du bär tajta skor eller höga klackar men måste hålla dig på fötterna hela dagen bör du komma ihåg att ta pauser för att låta fötterna vila och hålla igång cirkulationen.

Ett alternativ är att höja upp fötterna i fem minuter för att låta blodet cirkulera bättre.

Prova att använda inlägg av gelé

Gelinlägg

Geléinlägg för hålfoten läggs i skorna för att minimera den dåliga åverkan från höga klackar. De finns i de flesta butiker eller i områden där de säljer tillbehör till skor.

Skydda dig från blåsor

Det bästa sättet att undvika fotsmärta är att förebygga den. Om du misstänker att dina skor ger dig blåsor bör du använda bandage eller strumpor mot blåsor för att förhindra att skorna gnider sig mot fötterna.

Är din skor för smala?

Vattenpåsar

Det är ett vanligt problem för skor gjorda av tyg eller läder. För att lösa det kan du lägga en förslutningsbar påse med vatten i skon och låta den frysa. Det kan bredda skon tills den blir bekvämare. Ett annat alternativ är att lägga till en extra innersula. Dock kan det öka risken för att skon gnider mot foten på ett obehagligt sätt.

Naturliga kurer för fotsmärta

Ibland är det omöjligt att undvika fotsmärtor, men det finns några naturliga kurer som kan låta fötterna slappna av.

Saltvattenbad

Ett klassiskt fotbad med epsomsalt eller mineralsalt är fortfarande ett av de bästa sätten att lindra fotsmärta. Det förhindrar även att huden torkar och hårdnar.

Häll 13 cl salt i en skål med hett vatten och sänk ner dina fötter i 20 minuter.

Fotbad med kamomillte

Kamomillbad

Kamomill har antiinflammatoriska egenskaper och en lindrande effekt som snabbt kan lindra fotsmärta. Dra nytta av dessa fördelar genom att bereda en liter av kamomillte och sänk ner dina fötter i 20 minuter.

Ett annat alternativ är att lägga de använda tepåsarna direkt på fötterna där du känner att de är ömma.

Fotbad med ingefärste

Ingefära är känd över hela världen för sina kraftfullt smärtlindrande och antiinflammatoriska egenskaper. Det är perfektt för att bekämpa ett antal krämpor.

Att göra ett te med färsk ingefära kan lindra ömma fötter på några minuter.

Lägg en stor bit ingefära i en kastrull med kokande vatten och låt det sjuda i fem till tio minuter. Sänk ner dina fötter i vätskan när vattnet svalnar.

Massage

Fotmassage

En sista kur vi inte får glömma är fotmassage. Om du har haft en hektisk dag och känner det i dina fötter ska du inte tveka att ge dem en massage med lite olivolja, myntaolja eller lavendelolja.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.