11 smarta sätt att återanvända tepåsar

Precis som kaffesump kan använda tepåsar användas för att hålla myror, spindlar och till och med råttor borta.
11 smarta sätt att återanvända tepåsar

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

De flesta kastar bort sina tepåsar efter att de använt dem. Vad många dock inte vet är att tepåsarna kan göra mer än du kanske tror. De kan återanvändas till mycket eftersom de fortfarande besitter vissa egenskaper som kan vara till användning i huset. Vill du lära dig hur du återanvänder tepåsar?

Återanvänd tepåsar för rengöring

Rengör mattor

För rena, smutsfria mattor kan du smått torka en tepåse eller två, och sedan strö ut deras innehåll på mattan. Låt teet torka på mattan innan du dammsuger.

Rent glas

För att rengöra glasytor, såsom fönster, speglar eller dricksglas, placerar du några använda tepåsar i varmt vatten och häller det sedan i en sprejflaska. Spreja ytor med denna vätska och torka därefter med en ren trasa.

Polera trä

Du kanske inte tror det, men använt te kan vara ett utmärkt poleringsmedel för möbler och golv av trä. Strö bara ut innehållet från en använd tepåse på ytan du vill polera och gnugga därefter med en torr trasa.

Få bort fett

Te har kraften att få bort fett från disk och är även en utmärkt luktborttagare . Sluta använd aggressiva, kemiska produkter och börja använda din använda tepåse för att rengöra disk. Fyll först diskhon med hett vatten och några använda tepåsar. Låt därefter disken ligga i blöt för att ta bort fettet. Detta trick är också utmärkt för att rengöra avlopp.

Säg farväl till dåliga odörer

tepåsar liggandes på bord

Neutralisera dåliga odörer

Det finns många olika områden i hemmet där dåliga lukter kan koncentreras. Här kommer några tips:

  • Blanda innehållet från använda tepåsar i kattsanden.
  • Lägg några tepåsar i kylskåpet för att neutralisera dåliga odörer.
  • Förebygg dålig lukt i soporna genom att lägga några använda tepåsar bland dem.
  • Låt några använda tepåsar torka och lägg dem därefter i skor för att förebygga och neutralisera dåliga lukter.

Hemgjord luftfräschare

Tepåsar är även utmärkta för att varsamt parfymera områden i hemmet, till exempel garderober, rum eller till och med köket. Lägg bara några på en undanskymd plats.

Ta bort dåliga lukter från händerna.

Att hacka lök eller vitlök samt hantera fisk kan ge dina händer en oangenäm odör, men även dessa lukter kan tas bort med en tepåse eller två. Gnugga bara händerna med deras innehåll och skölj slutligen.

I trädgården

tepåse i vatten

Förebygg mögel

Om du vill stoppa mögel från att sätta sig på dina växter kan du blötlägga använda tepåsar i varmt vatten och vänta tills vattnet mörknar – som ett te. Spreja därefter vätskan på dina växter eller använd det för att vattna dem.

Gödsla jorden

Tepåsar är perfekta för att naturligt gödsla jorden. Strö ut innehållet från några tepåsar på marken där du odlar dina växter.

Hemgjord kompost

Du kan även använda de gamla påsarna till hemgjord kompost. Men se bara till att ta bort häftklammern av metall de ofta kommer med.

Håll insekter och gnagare borta

Tepåsar kan hjälpa till att hålla de insekter och gnagare som ofta invaderar våra trädgårdar borta. De kan även användas i andra områden av hemmet för att avskräcka myror, spindlar och gnagare. Om du vill ha en effektivare lösning kan du också kombinera dem med eterisk myntaolja.

Nu vet du vad du kan använda en gammal tepåse till! Kasta dem därför aldrig utan dra istället nytta av deras användningar i hemmet. Du kan förvara dem i kylskåpet för senare användning. Om du dock tycker att påsarna börjat lukta är det dags att kasta dem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.