Knep för att ta bort mögel i hemmet

Mögel. Det finns inget mer irriterande och ohälsosamt än dessa svampar som växer på fuktiga platser i hemmet, i köket, på väggarna och på många svåråtkomliga ställen.

Mögel är inte något litet problem. Det finns miljontals människor världen över som söker läkarhjälp för astma-attacker och allergiska reaktioner som kräver behandling. Och det är inte allt. Ifall vi inte tar bort mögel i hemmet kan detta med tiden skada jord, tyg eller trä.

Det viktiga är att du rengör regelbundet så att det blir en kontinuerlig process och inte något som du bara gör ibland. För att göra detta måste du använda de främsta metoderna som finns att tillgå. Vill du lära dig hur?

Vad är mögel och hur uppkommer detta?

ta bort mögel

Mögel är en typ av svamp. Den tillhör dock varken djur- eller växtriket. Mögel är en typ av celler som växer i kolonier där det finns en gästvänlig miljö:

 • Tillräckligt med syre
 • En förhöjd fuktnivå
 • En förhöjd temperatur

Vi kan förstås inte ha låga temperaturer i hemmet under hela året. Det hade varit omöjligt. Det enda vi kan göra är att kontrollera fuktnivån och rengöra regelbundet. Tänk även på att det finns olika typer av mögel och vissa av dessa är verkligen giftiga, som exempelvis aspergillus. Personer som har andningsproblem kan få mycket starka reaktioner vid kontakt med denna typ av mögel.

Hur kan vi motverka och ta bort mögel?

Ibland köper vi produkter i affären som inte riktigt ger oss de resultat vi förväntar oss. Ofta medför de större risker än fördelar. Det finns lösningar som verkligen är praktiska och ekonomiska, som kan hjälpa oss under den dagliga städningen. Prisvärda idéer som vi enkelt kan ta bort mögel med. Anteckna följande:

1. Kontrollera fuktigheten

ta bort mögel

Som vi tidigare har nämnt kan vi inte alltid ha låga temperaturer i hemmet för att undvika att mögel uppkommer, men det vi kan göra är att kontrollera fuktigheten. Vi förklarar hur:

 • Mögel älskar platser som inte har mycket ventilation men som har höga temperaturer. Därför uppkommer de ofta i källare, under trä, i köksskåpen, mm. En enkel lösning är att regelbundet ventilera de områden som står i riskzonen för att drabbas av mögel.
 • Öppna fönstren i dina rum och ditt kök för att det ska fläkta mer i dessa områden. Det är bra om du inte bäddar sängen direkt, utan istället låter täckena luftas så att mögel inte kan trivas.
 • Ifall mögel är ett väldigt allvarligt problem i ditt hem kan du alltid installera en luftrenare. Detta alternativ kommer kosta lite pengar, men det rekommenderas ifall man vill undvika andningsproblem.

2. Tea tree-olja

ta bort mögel

Vi har många gånger skrivit om fördelarna med tea tree-olja. Den är jättebra för att naturligt desinficera ytor och ger verkligen bra resultat. Du kan köpa detta i de flesta naturbutiker. Oljan är bra för många saker och verkligen praktisk då du vill ta bort mögel. Notera följande:

Ingredienser

 • 2 matskedar tea tree-olja (40g)
 • 2 koppar vatten (500ml)
 •  En sprayflaska
 • Handskar

Tillredelse

Först och främst bör du tänka på att skydda dig. Mögel kan skapa oväntade reaktioner och det är bäst att inte röra vid det med händerna. Du behöver sedan bara blanda vatten och oljan i en sprayflaska, för att sedan applicera blandningen på de zoner som drabbats av mögel.

Låt detta verka i en halvtimme och du kommer börja se hur det försvinner.

3. Vit vinäger

ta bort mögel

Ett enkelt och effektivt trick. Vit vinäger kan ta bort mögel och tar ofta bort upp till 90%. Det är också en ekonomisk resurs, speciellt för de platser i badrummet som är mörkare och svåra att komma åt och där det ofta uppkommer mögel.

Hur kan vi använda vit vinäger för att ta bort mögel? Notera följande:

Ingredienser

 • ½ glas vinäger (100 ml)
 • En sprayflaska

Tillredelse

Idén är att fylla en plastflaska med vit vinäger och alltid ha den redo för rengöring. Då kan du använda den på alla ytor där mögel brukar uppkomma. Du bör rengöra minst två gånger per vecka, speciellt i svåråtkomliga hörn med dålig ventilation.

Ska vi börja direkt?

MER FÖR DIG