Grundläggande knep för att ta bort mögel hemma

januari 1, 2019

Mögel. Det finns inget mer irriterande och ohälsosamt än dessa svampar som växer på fuktiga platser i hemmet, i köket, på väggarna och på många svåråtkomliga ställen. I dag ska vi berätta om några effektiva tricks för att ta bort mögel hemma.

Mögel är inte något litet problem. Det finns miljontals människor världen över som söker läkarhjälp för astma-attacker och allergiska reaktioner som kräver behandling. Men det finns även andra problem. Ifall vi inte tar bort mögel hemma kan detta med tiden skada väggar, tyg och trä.

Det viktiga är att du rengör regelbundet så att det blir en kontinuerlig process och inte något som du bara gör ibland. Därför vill du förstås använda de mest effektiva metoderna som finns att tillgå. Vill du lära dig vilka de är?

Vad är mögel och hur uppkommer det?

Ta bort mögel så fort du upptäcker det

Mögel är en typ av svamp. Den tillhör dock varken djur- eller växtriket. Mögel är en typ av celler som växer i kolonier där det har en gästvänlig miljö:

 • Tillräckligt med syre
 • En förhöjd fuktnivå
 • En förhöjd temperatur

Vi kan förstås inte ha låga temperaturer i hemmet under hela året. Det skulle vara omöjligt. Det enda vi kan göra är att kontrollera fuktnivån och rengöra regelbundet. Tänk även på att det finns olika typer av mögel och att vissa av dessa verkligen är giftiga, som exempelvis aspergillus. Personer som har andningsproblem kan få mycket starka reaktioner vid kontakt med denna typ av mögel.

Hur kan vi motverka och ta bort mögel hemma?

Ibland köper vi produkter i affären som inte riktigt ger oss de resultat vi förväntar oss. Ofta medför de större risker än fördelar. Men det finns lösningar som verkligen är effektiva och ekonomiska, som kan hjälpa oss med den dagliga städningen. Prisvärda idéer som vi enkelt kan ta bort mögel hemma med. Anteckna följande:

1. Kontrollera fuktigheten

Rum

Som vi tidigare nämnde kan vi inte alltid ha låga temperaturer i hemmet för att undvika att mögel uppkommer, men det vi kan göra är att kontrollera fuktigheten. Vi förklarar hur:

 • Mögel älskar platser som inte har mycket ventilation men som har höga temperaturer. Därför uppkommer de ofta i källare, under trä, i köksskåpen mm. En enkel lösning är att regelbundet ventilera de områden som är i riskzonen för att drabbas av mögel.
 • Öppna fönstren i dina rum och ditt kök för att det ska fläkta mer i dessa områden. Det är bra om du inte bäddar sängen direkt, utan istället låter täckena luftas så att mögel inte kan trivas.
 • Ifall mögel är ett väldigt allvarligt problem i ditt hem kan du alltid installera en luftrenare. Detta alternativ kommer kosta lite pengar, men det kan vara en bra idé för att undvika eventuella andningsproblem.

2. Teträdolja

Teträdolja

Vi har många gånger skrivit om fördelarna med teträdolja. Den är väldigt bra för att naturligt desinficera ytor och ger verkligen bra resultat. Du kan köpa detta i de flesta naturbutiker. Oljan är bra för många saker och verkligen praktisk då du vill ta bort mögel hemma. Notera följande:

Ingredienser

 • 2 matskedar teträdolja (40g)
 • 5 dl vatten
 • En sprayflaska
 • Handskar

Tillredning

Först och främst bör du tänka på att skydda dig. Mögel kan skapa oväntade reaktioner och det är bäst att inte röra vid det med händerna. Du behöver sedan bara blanda vattnet och oljan i en sprayflaska, för att sedan spraya blandningen på de områden som drabbats av mögel.

Låt detta verka i en halvtimme och du kommer börja se hur det försvinner.

3. Vinäger

Vinäger
Ett enkelt och effektivt trick. Vitvinsvinäger kan ta bort mögel hemma och tar ofta bort upp till 90%. Det är också ett effektivt rengöringsmedel, speciellt för de platser i badrummet som är mörkare och svåra att komma åt och där det ofta uppkommer mögel.

Hur använder man vitvinsvinäger för att ta bort mögel hemma?

Ingredienser

 • 1 dl vinäger
 • En sprayflaska

Tillredning

Tanken är att du fyller en plastflaska med vitvinsvinäger och alltid har den redo för rengöring. Då kan du använda den på alla ytor så fort du ser att mögel börjar komma. Du bör rengöra minst två gånger per vecka, speciellt i svåråtkomliga hörn med dålig ventilation.

Ska vi börja direkt?