Hur du använder lök för att behandla ärr

Hur du använder lök för att behandla ärr

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Lök är en mångsidig grönsak som används runt om i världen, framförallt för att ge smak till några av de vanligaste rätterna, men även till mer komplicerade varianter. Lök har många positiva egenskaper för din hälsa och kan också erbjuda en hel del hjälp för hudrelaterade problem. I den här artikeln kommer vi se hur lök kan vara ett mycket effektivt botemedel för att bekämpa vissa ärr, vare sig de är från kirurgi eller bara typiska (men irriterande) hudbristningar.

Lök för att förbättra din hy

Lök är effektivt mot ärr eftersom den hjälper till att regenerera skadad hud. Använd lökextrakt och applicera det på de ärrade områdena. Detta extrakt bidrar till att förbättra produktionen av kollagen där det appliceras, vilket avsevärt förbättrar utseendet.

Lökextrakt är mycket effektivt mot hypertrofiska ärr och keloider (ärr från en operation eller skada, där ärrets tillväxt är överdriven och kan skapa gropar eller upphöjningar). När du startar en lökextraktbehandling kommer du se resultat efter cirka sex till åtta veckor.

Hur bereder du lökextrakt mot ärr?

hackad lök

För att bereda lökextrakt behöver du:

  • skärbräda
  • kniv
  • diskmedel
  • vatten
  • is
  • termometer
  • kaffefilter
  • destillerat vatten
  • salt
  • två medelstora skålar

Instruktioner

Det första du bör göra är att blanda tre gram salt med tio gram tvål. Skär löken i mycket små bitar och försök få dem lika stora. Lägg dem i en av skålarna. Tillsätt därefter salt- och tvålblandningen och rör om väl. Värm blandningen i ett vattenbad i cirka 15 minuter och sätt den sedan omedelbart i kallt vatten i fem minuter, hela tiden under omrörning.

Lägg det hela i en mixer i fem sekunder och sila sedan med ett kaffefilter (använd den andra skålen). Vätskan som återstår från silningen är lökextraktet.

För att få bästa resultat bör lökextraktet appliceras på de ärrade områdena en gång om dagen, oavsett om du använder den som den är eller blandar den med en mjukgörande kräm eller en rengöringsprodukt som du använder regelbundet.

Du bör dock vara försiktig när du använder denna produkt. Det finns risk för irritation och kontakteksem om du har mycket känslig hud. Därför bör du vara uppmärksam på hudens reaktioner och om du märker att den blir röd eller något liknande ska du omedelbart avbryta behandlingen. Uppsök en hudläkare så snart som möjligt, om nödvändigt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.