Allt du bör veta om leverfläckar

De flesta leverfläckar är inte farliga så du behöver inte ta bort dem. Nästan alla har dem, även om vissa har fler än andra. I denna artikel kommer vi att gå igenom den grundläggande informationen du bör veta angående leverfläckar.

Leverfläckar är små märken som uppstår på din hud. De är väldigt vanliga och tillkommer regelbundet under hela din uppväxt genom en process där hud skapas med hjälp av melanocyter. De kallas även födelsemärken och kan ha olika former – platta eller svullna, lena eller buckliga. Färgen kan också variera; de kan vara röda, svarta eller bruna. De kan ofta också ha samma färg som din hud. Läs vidare om du vill veta mer angående leverfläckar. 

Fastän de är vanliga och ofarliga kan det vara viktigt att uppsöka en dermatolog för rådgivning om en leverfläck ändrar färg, storlek eller form, och även då en leverfläck börjar irritera: detta kan innebära en brännande känsla, klåda, smärta eller blödningar.

Dysplastisk nevus är en form av leverfläck som är större än vanliga och kan ha en storlek på över en centimeter. Dess form kan också ändras, samt dess färg, vilken kan ligga mellan en ljusbrun färg till en väldigt mörk färg med en rosa bakgrund.

Leverfläckar

Det finns många som kan ha hundratals av denna typ av leverfläckar. De fortsätter komma, speciellt då man blir gammal, och kan uppstå var som helst på kroppen, speciellt på ställen som för det mesta är övertäckta.

Personer med många av de onormala leverfläckarna bör vara vaksamma på de förändringar som kan uppstå, speciellt om denna typ av leverfläck är ärftlig. De bör även fundera på att uppsöka en läkare. De bör vidare använda en bra solskyddskräm eftersom solstrålar ökar risken för hudcancer.

Hur vet man ifall ens leverfläckar är farliga?

leverfläckar

Det är väldigt viktigt att man lär sig identifiera onormala leverfläckar så att man kontinuerligt kan undersöka huden och se skillnaden mellan ofarliga och vanliga leverfläckar, och onormala leverfläckar som kan orsaka cancer. Tänk på följande:

  • En potentiellt farlig leverfläck är inte asymmetrisk. Med andra ord, dess två halvor ser inte likadana ut, den kan variera i storlek, form, färg och tjocklek, och det ser inte ut som att den är del av samma leverfläck.
  • Kanterna är inte regelbundna. De är distinkta och har ingen tydlig form.
  • Färgen är inte densamma på hela leverfläcken. Den kan ha olika färger.
  • Storleken på detta melanom kan ligga på sex millimeter i diameter eller lite mindre. Storleken varierar.

Då du ser några av dessa tecken är det bäst att uppsöka en specialist. Ifall den får fortsätta kan den utvecklas till ett komplicerat och farligt hälsoproblem. Kom ihåg att det viktigaste du bör tänka på i denna typ av fall är att förebygga eller i värsta fall, om du redan har melanom, direkt uppsöka en läkare för undersökning och behandling ifall du vill stoppa sjukdomen i tid. Du bör aldrig ignorera det.

MER FÖR DIG