Leverfläckar – här är allt du bör veta

januari 1, 2019
De flesta leverfläckar är inte farliga så du behöver inte ta bort dem. Nästan alla har dem, även om vissa har fler än andra. I denna artikel kommer vi att gå igenom den grundläggande informationen du bör veta angående leverfläckar.

Leverfläckar är små märken som uppstår på huden. De är väldigt vanliga och tillkommer regelbundet under hela din uppväxt genom en process där hud skapas med hjälp av melanocyter. De kallas även födelsemärken och kan ha olika former – platta eller svullna, lena eller buckliga. Färgen kan också variera; de kan vara röda, svarta eller bruna. Ofta har de också ha samma färg som huden. Läs vidare om du vill veta mer angående leverfläckar. 

Leverfläckar är vanliga och alltoftast ofarliga. Det kan dock vara viktigt att uppsöka en dermatolog för rådgivning om en leverfläck ändrar färg, storlek eller form. Och det kan också vara bra med professionella råd om en leverfläck börjar irritera: som brännande, klåda, smärta eller blödningar.

Dysplastisk nevus är en form av leverfläck som är större än vanligt och kan ha en storlek på över en centimeter. Formen kan också ändras, samt färgen, vilken kan variera mellan ljusbrunt till en väldigt mörk färg med rosa bakgrund.

Leverfläckar

Många människor har hundratals av denna typ av leverfläckar. De fortsätter uppkomma, speciellt då man blir gammal, och kan uppstå var som helst på kroppen. Speciellt uppkommer de på ställen som för det mesta är övertäckta.

Personer med många av de onormala leverfläckarna bör vara vaksamma på de förändringar som kan uppstå. Detta är speciellt viktigt om denna typ av leverfläck är ärftlig. Det är även bra att uppsöka en läkare. Utöver det bör man använda en bra solskyddskräm eftersom solstrålar ökar risken för hudcancer.

Hur vet man ifall leverfläckar är farliga?

leverfläckar

Det är väldigt viktigt att man lär sig identifiera onormala leverfläckar. Därför är det viktigt att man regelbundet undersöker huden och lär sig skillnaden mellan ofarliga och vanliga leverfläckar, och onormala leverfläckar som kan orsaka cancer. Tänk på följande:

  • En potentiellt farlig leverfläck är inte symmetrisk. Med andra ord, dess två halvor ser inte likadana ut, den kan variera i storlek, form, färg och tjocklek, och det ser inte ut som att den är del av samma leverfläck.
  • Kanterna är inte regelbundna. De är distinkta och har ingen tydlig form.
  • Färgen är inte densamma på hela leverfläcken. Den kan ha olika färger.
  • Storleken på detta melanom kan ligga på sex millimeter i diameter eller lite mindre. Storleken varierar.

Då du upptäcker några av dessa tecken bör du uppsöka en specialist. Ifall den får fortsätta växa kan den utvecklas till ett komplicerat och farligt hälsoproblem. Kom ihåg att det viktigaste du bör tänka på i denna typ av fall är att förebygga. I värsta fall, om du redan har melanom, är det viktigaste att direkt uppsöka en läkare för undersökning och behandling för att stoppa sjukdomen i tid. Du bör aldrig ignorera tecknen.