Kalldusch på morgonen: 7 överraskande fördelar

Om du inte är van vid att duscha kallt kan du börja med ljummet och sedan gradvis sänka temperaturen.
Kalldusch på morgonen: 7 överraskande fördelar

Senaste uppdateringen: 16 oktober, 2020

Kallduschar kanske inte är särskilt lockande för de flesta. Tvärtom får vi gåshud och rysningar bara av att tänka på det. Men om vi kände till de gigantiska fördelarna med att ta en kalldusch på morgonen hade vi nog varit fler som ägnat oss åt det. Det är en enkel och ekonomisk huskur.

I den här artikeln listar vi sju fördelar med att ta en kalldusch på morgonen. Vi förklarar även hur man gör det på rätt sätt.

Effekterna av kallt vatten

När det kalla vattnet träffar någon del av kroppen får det våra blodkärl att dras samman, vilket återaktiverar blodcirkulationen i hela kroppen. Det rensar våra organ och hjälper till i elimineringen av orenheter från blodomloppet genom hudens porer.

Sju hälsofördelar

1. Kalla duschar snabbar upp ämnesomsättningen

Få-högre-metabolism-av-kall-dusch

Genom att ta kalla duschar kan vi sänka kroppstemperaturen, vilket i sin tur får kroppen att använda mer energi för att kontrollera den. På så sätt kan vi snabba upp ämnesomsättningen och bränna fler kalorier.

Det kan vara väldigt hjälpsamt för personer med långsam ämnesomsättning, t.ex. de som har hypotyreos.

2. Reglerar kroppstemperaturen

När vår ämnesomsättning höjs aktiverar kroppen en naturlig funktion för att balansera temperaturen på grund av de externa förändringarna. Det är en väldigt hälsosam vana att följa eftersom vi redan är vana vid konstgjorda temperaturer (luftkonditionering, uppvärmning, etc.).

3. Gör av med vätskor

Bli-av-med-vätskor

Den kalla effekten av vattnet på blodkärlen aktiverar cirkulationen och kroppens lymfatiska dränering. Detta främjar elimineringen av vätskor. Det gagnar de som lider av svullnad eller en känsla av tyngd, såväl som de som har ledinflammation.

4. Det förbättrar huden

Kallt vatten är den bästa skönhetsbehandlingen för huden eftersom det har en rensande och uppstramande effekt som bekämpar slapp hud och rynkor. Vidare hjälper kallt vatten till att ta bort döda hudceller samt förebygga stress och celluliter.

5. Glänsande hår

Glänsande-hår

Utöver att förbättra hudhälsan och utseendet kan kallt vatten även gagna håret om vi använder det i bara ett par sekunder eller i nacken. Man får mer glänsande hår och det hindrar att det faller ur.

Temperaturen på vattnet du använder för huvudet ska dock vara svalt, inte kallt.

6. Aktiverar blodcirkulationen

En kalldusch på morgonen sätter hjärtat i rörelse och sammandrar musklerna. Det aktiverar blodcirkulationen i hela kroppen. Bra cirkulation tillhandahåller en omedelbar känsla av välmående såväl som många andra långsiktiga hälsoeffekter.

7. Höjer dina försvar

förbättra-lymfsystemet

Genom att förbättra lymfsystemet kan kallt vatten även höja kroppens försvar. Därför kan man vara säker på att en kalldusch på morgonen kommer göra sitt för att hjälpa dig att undvika förkylningar och dylikt.

Hur borde man duscha?

När man använder kallt vatten för att duscha ska man alltid börja med fötterna. En plötslig kalldusch kan faktiskt skada hälsan, speciellt lungor och hjärta.

  • Man ska börja med båda fötterna och sedan arbeta uppåt mot nacke och ansikte, men se till att undvika resten av huvudet.
  • Du kan även ta en annan rutt och börja med höger ben, gå upp mot nacken och sedan gå nedåt igen mot vänster fot.
  • Den kalla avsköljningen kan vara i allt från 30 sekunder till en minut. Man kan även alternera med varmt vatten.

Viktiga råd

Nedan har vi några viktiga råd för att hantera kallt vatten på rätt sätt.

  • Även om kallt vatten har många fördelar för kroppen ska man alltid undvika huvudet.
  • Om du är van vid att duscha med väldigt varmt vatten borde övergången göras på ett gradvis sätt. Du kan sänka temperaturen lite i taget och alternera mellan kallt och varmt.

Varmt vatten är däremot mer lämpat för kvällsduschar, eftersom det hjälper oss att slappna av och vila bättre.

OBS: de som lider av hjärtproblem eller hypertyreos ska inte ta duschar som är för kalla. De kan kombinera varmt och kallt vatten, eller bara använda varmt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Butts CL, McDermott BP, Buening BJ, et al. Physiologic and Perceptual Responses to Cold-Shower Cooling After Exercise-Induced Hyperthermia. J Athl Train. 2016;51(3):252–257. doi:10.4085/1062-6050-51.4.01
  • Buijze GA, Sierevelt IN, van der Heijden BC, Dijkgraaf MG, Frings-Dresen MH. The Effect of Cold Showering on Health and Work: A Randomized Controlled Trial [published correction appears in PLoS One. 2018 Aug 2;13(8):e0201978]. PLoS One. 2016;11(9):e0161749. Published 2016 Sep 15. doi:10.1371/journal.pone.0161749
  • Goto Y, Hayasaka S, Kurihara S, Nakamura Y. Physical and Mental Effects of Bathing: A Randomized Intervention Study. Evid Based Complement Alternat Med. 2018;2018:9521086. Published 2018 Jun 7. doi:10.1155/2018/9521086

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.