Gurkmeja mot värk, cancer och andra tillstånd

Gurkmeja mot värk, cancer och andra tillstånd

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2022

Gurkmeja är en vanligt förekommande krydda i asiatiska kulturer och används även som ingrediens i curry. Men den har även andra fördelar utöver att bara ge smak och färg. Den fungerar som antioxidant, är anti-inflammatorisk och motverkar cancer och depression. Du kan till och med använda gurkmeja mot värk.

Nedan förklarar vi alla dess fördelar och delar med oss av några unika och läckra recept så att du kan inkludera den i din dagliga kost – kokosmousse med gurkmeja, en energigivande smoothie samt en indisk dryck.

Gurkmeja (Curcuma longa) tillhör samma familj av kryddor som ingefära. Den del som används för sina medicinska egenskaper är rotstocken. Den har traditionellt använts mycket i Orienten, men har blivit mer och mer vanlig även i västvärlden, t.ex. i matlagning och kosttillskott samt naturläkemedel.

Gurkmeja mot värk, stress och mycket mer

Anticarcinogen: gurkmeja innehåller olika anti-carcinogena beståndsdelar som motverkar tillväxten av tumörer. Den kan också tas i samband med cancerbehandling för att lindra biverkningarna.

Antiinflammatorisk: gurkmeja innehåller kurkumin, som är mycket antiinflammatoriskt. Därmed rekommenderas den till personer som lider av värk, reumatism, fibromyalgi, kronisk trötthet, mm. Den hjälper dock också mot inflammation i luft- eller urinvägarna. Att använda gurkmeja mot värk är ett väldigt bra alternativ till värktabletter.

Antioxidant: gurkmeja neutraliserar effekterna av fria radikaler i kroppen, som oxiderar och åldrar cellerna.

Matsmältning: gurkmeja är också bra för magen. Den förbättrar matsmältningen, samt motverkar halsbränna, magsår, magkatarr, mm.

Den skyddar levern och urinblåsan, hjälper till att förhindra gallstenar och kan förebygga och lindra leversjukdomar som cirros och gulsot.

Antidepressiv: flera studier har visat att gurkmeja fungerar som ett naturligt antidepressivt läkemedel och hjälper dig att bekämpa stress.

Bekämpar infektioner: gurkmeja är antibakteriell och antiseptisk.

Enligt amerikansk forskning tycks gurkmeja även ha en positiv effekt på Alzheimers sjukdom.

Hur tar jag den?

För att dra nytta av ovan nämnda fördelar bör du konsumera gurkmeja dagligen. Du kan ta extrakt, kapslar eller tabletter, men du kan även inkludera det i dina måltider.

Du bör vara medveten om att gurkmeja avger en gul färg och en svag smak. Men du kan använda den i alla sorters soppor, krämer, grytor, ris, pasta eller såser. Du kan även lägga till den i desserter som kakor, smoothies, mousser, geléer, mm.

Ris med gurkmeja

Rekommenderat intag är ungefär en matsked gurkmeja om dagen. För hudåkommor kan du blanda gurkmeja med vatten eller lera, och applicera detta direkt på huden. Används med fördel på psoriasis eller eksem.

Vi rekommenderar att du alltid rådfrågar en läkare innan du påbörjar någon behandling.

Energigivande smoothie

Denna smoothie fyller dig med energi på morgonen. Allt du behöver göra är att blanda följande ingredienser:

 • Mjölk eller växtbaserad ersättningsprodukt
 • Gurkmeja
 • En mogen banan
 • Urkärnade dadlar
 • Mandelspån eller mjöl

Detta rekommenderas för barn, idrottsmän och de som har stora fysiska och psykiska krav på sig.

Banansmoothie - Foodmayhemcom

Indisk dryck

Denna kryddiga dryck är ett enkelt och läckert sätt att avnjuta gurkmejans terapeutiska fördelar. Du behöver följande ingredienser:

 • Mjölk eller en växtbaserad mjölk (ris, havregryn, mm)
 • Gurkmeja
 • Kanel
 • Ingefära
 • Stjärnanis
 • Citron och/eller apelsinskal
 • Honung

Koka komjölken eller den växtbaserade mjölken med kryddor (cirka en tesked av varje krydda per liter vätska) i 10 minuter. Låt svalna i åtminstone 10 minuter. Sila och förvara i kylen. Du kan dricka den varm eller kall. Den är perfekt när du vill använda gurkmeja mot värk.

Kokosmousse med gurkmeja

Denna mousse ger dig alla fördelar från gurkmejan, men innehåller inte ägg, så den är perfekt för dem som har högt kolesterol. Du behöver följande ingredienser:

 • Kokosmjölk
 • Pulveriserad agar
 • Gurkmeja
 • Honung eller agavesirap

Koka upp kokosmjölk med agar, gurkmeja och honung (eller agave) efter smak.

Rör om då och då tills det kokar upp. Fortsätt att koka och röra om i två minuter och ta sedan bort från värmen. Servera i en stor skål eller i små portionsbehållare. Ställ in i kylskåpet när den har svalnat till rumstemperatur. Efter tre timmar är den redo att ätas. Du kan även strö kokos ovanpå.

Foton används med tillstånd av Frabisa, latanadelriccio, Emmey och Foodmayem.com


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Park W., Amin RA., Chen ZG., Shin DM., New perspectives of curcumin in cancer prevention. Cancer Prev Res, 2014.
 • Hewlings, S., & Kalman, D. (2017). Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health. Foods. https://doi.org/10.3390/foods6100092
 • World J Gastroenterol. 2013 Dec 28; 19(48): 9256–9270. Published online 2013 Dec 28. Therapeutic potential of curcumin in digestive diseases. doi: 10.3748/wjg.v19.i48.9256
 • Neurotox Res. 2018 Apr;33(3):621-633. Add-on Treatment with Curcumin Has Antidepressive Effects in Thai Patients with Major Depression: Results of a Randomized Double-Blind Placebo-Controlled Study. doi: 10.1007/s12640-017-9860-4. Epub 2018 Jan 11.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.