Användbara tips för att lyckas undvika gallsten

Användbara tips för att lyckas undvika gallsten
Karla Henríquez

Granskad och godkänd av läkare Karla Henríquez.

Senaste uppdateringen: 12 december, 2022

Gallsten är hårda kristaller som bildas i gallblåsan på grund av ett överskott av fett och hänger ihop med kolesterolvärden. Personer som lider av det är ofta kvinnor som är blonda, över 40 år, överviktiga och har fött flera barn.

Nedan följer några tips på mat och kosttillskott som kan förbättra gallblåsan och minska och förhindra gallstenar, speciellt om man har genetiska faktorer som kan påverka det.

Skadlig mat

Om man vill ta hand om levern och gallblåsan är det bäst att undvika följande mat:

Förutom att undvika den här maten dagligen är det bra att veta att levern och gallblåsan arbetar som bäst på morgonen. Därför är det bäst att äta en liten kvällsmat eller att äta tidigt så att man inte smälter maten under natten.

Vi har också en lista på mat och kosttillskott som kan vara nyttigt:

Fermenterat rödris

Fermenterat rödris kommer från Asien och påverkar kroppen positivt genom att sänka triglycerider och kolesterol, och höjer även bra kolesterol. Eftersom gallsten hänger ihop med kolesterolvärden rekommenderas det ofta att man ska äta det här ett tag.

Det här kosttillskottet finns som tabletter, pulver eller extrakt.

Svart rättika mot gallsten

Svart rättika, en av många varianter av rädisa, är en vild planta med okänt ursprung som är nyttig på många sätt, särskilt för magen och levern.

Den innehåller fiber, aminosyra, B-vitamin, C-vitamin och mineraler. Bland alla komponenter är glukosinolater de viktigaste eftersom de har viktiga egenskaper som ökar produktionen av galla och hjälper till att tömma gallblåsan.

Tack vare det rekommenderar vi att man äter den när levern är tilltäppt, när man har klen mage eller andra problem med magsmältningen. Man kan även äta den efter tunga måltider för att rensa kroppen.

Vanligtvis använder man roten – som ofta förekommer i köket – i sallader, som ett tillbehör eller som dekoration till vissa rätter.

Svart rättika

Skelört

Skelört (Chelidonium majus) användes för första gången vid Medelhavet och är främst av europeiskt ursprung, men den går också att finna i några delar av Asien. Örten ökar produktionen av galla och förhindrar gallstenar i gallblåsan och gallgångarna.

Man kan förtära det som en dekokt eller extrakt efter rätt recept.

Skelört

C-vitamin

C-vitamin är ett nyttigt kosttillskott som håller igång immunförsvaret och i det här fallet förhindrar det även att gallstenar kristalliseras. Inta det som tabletter under dagen eller genom att äta mat som innehåller mycket C-vitamin dagligen.

Kaffelavemang

Det här är ett gammalt läkemedel som många människor använder. Man gör lavemang med ekologiskt, rostat kaffe i pulverform. Koka 1 liter vatten med tre matskedar kaffe i 5 minuter på hög värme och 15 minuter på låg värme. Sila det tills ingen sump finns kvar. Använd en halv liter till lavemanget när det är ljummet. Ligg på höger sida och försök hålla inne det i 10 eller 15 minuter. Det här är ett kraftigt verkande läkemedel och kan även hjälpa folk som har opererat bort gallblåsan.

Citron och olivolja

Det här är ett enkelt läkemedel som hjälper till att rena och stärka gallblåsan varje morgon. Ta en matsked färskpressad citronsaft och en matsked kall olivolja varje morgon före maten. Vänta i en halvtimme, drick ett eller två glas varmt vatten och efter ett tag kan man äta frukost. Det här kan särskilt hjälpa folk som lider av förstoppning.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.