Vad innehåller egentligen friterade kycklingbitar?

Problemet med friterade kycklingbitar är inte den del av djuret som de är gjorda av, vilket kan innefatta alla typer av inre organ, utan de konserveringsmedel och andra tillsatser som används av livsmedelsindustrin.
Vad innehåller egentligen friterade kycklingbitar?

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Vi är alla bekanta med de små friterade kycklingbitarna som kan hittas på nästan alla snabbmatskedjor och kanske även i din egen frys. Vi ser dem överallt – deras krispiga, gyllene utseende frestar oss genom läckert utformade annonser. Men vad är friterade kycklingbitar egentligen gjorda av? I den här artikeln ska vi gå igenom detta i detalj. När du läst klart får du själv avgöra om du vill fortsätta äta dem.

Deras läckra och perfekt gyllenbruna utseende gör att det vattnas i våra munnar varje gång vi ser dem. Vi förleds ofta att tro att de är ett hälsosamt val för våra barn. Kanske har din läkare sagt till dig att undvika rött kött på grund av dess kolesterol. Så du väljer friterade kycklingbitar, lyckligt ovetande om att de kan höja dina triglyceridnivåer.

Nästa gång du går igenom menyn på en snabbmatsrestaurang, eller försöker bestämma vad du ska köpa till lunch eller laga till middag, bör du ta dig en stund att tänka igenom saken så att du fattar ett välgrundat beslut.

Hur framställs friterade kycklingbitar?

De där läckra friterade kycklingbitarna, som framstår som ett hälsosammare alternativ till en hamburgare, är faktiskt gjorda av en rosa pasta som liknar fryst yoghurt eller tuggummi med jordgubbssmak. Det är en rosa pasta som bereds genom att mekaniskt separera och mala hela kycklingar. Michael Kindt avslöjade nyligen detta på sin blogg Early Onset of Night.

friterade-kycklingbitar-2


Men det slutar inte där. Den rosa massan som är resultatet av denna process är full av bakterier. Vad gör de för att bli av med dessa bakterier? De steriliserar massan i ett ammoniakbad, ett enkelt och motbjudande förfarande.

Om det slutade där skulle vi bombarderas av lukten av ammoniak varje gång vi tillagade friterade kycklingbitar. Så för att dölja smaken och lukten av kemiska desinfektionsmedel tillsätts konstgjorda färgämnen och aromämnen. Dessa tillsatser finns tyvärr i en hel del av den mat vi äter varje dag.

Den berömda kocken Jamie Oliver har starkt bidragit till att öka medvetenheten om processen bakom friterade kycklingbitar på hans tv-program Food Revolution. Han sa sig vilja öka medvetenheten hos föräldrar så de slutar ge denna ohälsosamma mat till sina barn.

Senare sände National Geographic en serie om livsmedel som framställts med hjälp av “mekanisk separation”, vilket förklarar ursprunget till friterade kycklingbitar.

friterade-kycklingbitar-4

Huffington Post Undersöker “Falska” Livsmedel

En artikel i Huffington Post – känd över hela världen som “What’s Really in a Chicken Nugget?” – fick internationell uppmärksamhet. Detta när de avslöjade att friterade kycklingbitar inte bara innehåller kyckling (vilket är det enda de borde innehålla). De innehåller också inälvor, krossade ben, fett, vener, nerver, brosk och omkring 30 olika kemiska tillsatser. De innehåller mindre än 50% kyckling, resten är utfyllnadsingredienser.

Artikeln börjar med: “När du beställer snabbmat är du medveten om att du inte gör ett hälsosamt val, men du förväntar dig åtminstone mat. Kyckling är kyckling och kött är kött, eller hur?”

Media har genomfört ett antal studier kring “falska” livsmedel. När det gäller friterade kycklingbitar är endast ungefär hälften av deras innehåll kycklingkött. Resten består av över tre dussin tillsatser och utfyllnadsingredienser, inklusive aluminiumsulfat.

friterade-kycklingbitar-5


American Journal of Medicine jämförde friterade kycklingbitar från två ledande snabbmatskedjor (de angav inte vilka, men vi kan rimligen anta vilka de var). Kycklingbitar från båda kedjorna innehöll endast 50% kycklingkött som mest. Resten var en blandning av brosk, nerver, krossade ben, vener och fett.

Enligt Dr Richard D. DeShazo, från University of Mississippi Medical Center, har “livsmedelsföretagen valt att använda en konstgjord blandning av kycklingdelar istället för magert kött. Detta behandlas sedan mekaniskt och friteras hårt, men kallas ändå av någon anledning för kyckling. Det är en kycklingbaserad produkt som innehåller en hel del kalorier, salt, socker och fett. Den är inte nyttig för någon.”

Skadliga tillsatser

Dr David Katz från Yale University säger att denna blandning kan vara skadlig, även om resultaten från studierna ännu inte är tillgängliga. Att bara informera människor om att friterade kycklingbitar är gjorda av nerver, vener och krossade ben är inte tillräckligt för att få dem att sluta äta produkten. Det behöver understrykas att de innehåller kemiska tillsatser för att förändra smak och konsistens.

Problemet med friterade kycklingbitar är inte de delar av djuret som används, utan de konserveringsmedel och kemikalier som tillsätts under framställningsprocessen.

friterade-kycklingbitar-3


För att återgå till artikeln i Huffington Post fann de också skumdämpningsmedlet dimetylpolysiloxan i en bit friterad kyckling. Denna substans finns även i frostskyddsvätska för bilar. Även om dessa tillsatser inte deklareras som skadliga är de inte direkt bra för dig heller.

Andra snabbmatsproducenter tillsätter natriumglutamat, som kan ge biverkningar som huvudvärk och överdriven svettning. I varje studie fann de höga nivåer av dextros, ett tillsatt socker. Tio bitar innehåller 900 mg natrium innan fritering, vilket är långt över rekommenderat dagligt intag.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bhosale, S. S., Biswas, A. K., Sahoo, J., Chatli, M. K., Sharma, D. K., & Sikka, S. S. (2011). Quality evaluation of functional chicken nuggets incorporated with ground carrot and mashed sweet potato. Food Science and Technology International. https://doi.org/10.1177/1082013210382339
  • Bonato, P., Perlo, F., Teira, G., Fabre, R., & Kueider, S. (2005). Características texturales de nuggets de pollo elaborados con carne de ave mecánicamente recuperada en reemplazo de carne manualmente deshuesada. Ciencia, Docencia y Tecnología.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.