Ömhet är att vidröra en annans själ

Kärlek och omtanke kan hjälpa dig knyta band med dina nära och alla andra omkring dig. De skapar positiv energi som har oändligt många psykologiska fördelar.
Ömhet är att vidröra en annans själ

Senaste uppdateringen: 05 februari, 2019

Att behandla någon nära med ömhet är att vidröra deras själ med respekt. Se på folket runt omkring dig som en integral byggsten i din egen personlighet och identitet. Välj därefter hur du kommunicerar med människorna runtom dig med försiktighet och omtanke.

Zick Rubin var den första psykologen som undersökte kärlekstemat och hur det påverkar personliga förhållanden. Han påpekar även att det finns små subtila skillnader mellan kärlek och ömhet. Vidare påpekar han att det är vanligt bland människor att naturligt växa nära om ni spenderar mycket tid tillsammans.

Kärleken du känner för ett romantiskt intresse eller ett barn är däremot en annan sak. Den typen av känsla är mer intim och kräver därför en annan typ av ömhet. Det är en känsla som stärker banden i relationen. Vi vill helt enkelt få dig att tänka en stund på det idag.

Ömhetens psykologi: En konstform från hjärtat

Experter i känslopsykologi berättar att ömhet framförallt är en social strategi som låter oss skapa mer intima, långvariga och meningsfulla band människor emellan. Det är något som ingen kan motsäga sig, för vi vet från erfarenhet att motsatsen är sann. En nära vän eller familjemedlem som ofta beter sig kallt eller strängt håller inte ditt förtroende länge, och får också de runt omkring att må sämre.

Din sociala hjärna styrs av en hel drös neurotransmittorer som gör att du kan sympatisera med folket i din närhet. Hormonet oxytocin, som även är en neurotransmittor, är till exempel en av de allra viktigaste biokemiska ämnena som bildas i kroppen för att kalla på känslor av ömhet, kärlek och uppmärksamhetsbehov. Oxytocinet är också nyckeln till ett barns tillväxt.

Du kanske också är intresserad av att veta att även om kärlek är en fundamental bakomliggande kraft till vårt beteende som människor och hur vi uttrycker ömhet går även fenomenet att finna i resten av djurriket. Djuren verkar också förstå kärlekens språk och har även de en begåvning i att uttrycka sin ömhet.

psykedelsik bild på energi

Livet utan ömhet är som ett tomt glas

Du bekräftar aldrig dina personliga förhållanden i ett liv utan känslouttryck.

  • Tänk på att barn som växer upp utan kärleksgester, uppmärksamhet och ömhet kan genomgå olika snabba utvecklingar av hjärnan.
  • Rädsla, stress och lågt självförtroende är vanliga särdrag hos barn som gått igenom en sådan uppväxt. En utan kärlek och fylld med trauma.
  • I samma stuk kan även vuxna uppleva en sådan effekt i sin ensamhet. Om din partner i ett förhållande inte ger dig den ömhet, kärlek, intimitet och respekt du behöver så lider du av en form av känslomisshandel, vare sig du tror det eller ej.

Avstånd, aggression, sarkasm eller till och med att undvika ögonkontakt kan bygga en vägg mellan ett par. Det kan i sin tur leda till mycket lidande.

sol och måne

Ömhet är en form av energi som flödar mellan människor

När du upplever att du behandlas med ömhet, respekt och intimitet så genererar du en typ av känsloenergi. Det är en positiv energi som är smittsam och som alla kan ta del av. Att skapa denna sorts positiva energi är också förgyllande för dig som person. D et kostar ingen men är ändå guld värt. Det är därför du alltid borde försöka göra följande:

  • Se på och ge folk som talar med dig den uppmärksamhet de förtjänar.
  • Lyssna med empati på vad som sägs och använd bekräftande ordval: jag förstår, jag vet, jag vet exakt vad du går igenom, du har rätt, jag kan se mig själv i dina skor...
  • Använd dig av de där enkla gesterna som kan sätta igång positiva känslor hos den du talar med. Ett leende, närkontakt, en arm runt axeln.
  • Tveka inte på att tala i ett lugnt och sansat röstläge. Undvik därför att skrika eller på något sätt visa frustration eller förakt.

Sist men inte minst, när du använder dig av dessa hälsosamma beteendet i praktiken, känn inte att du inte kan förvänta dig detsamma från den du talar med. Var inte rädd för att också be om samma ömhet i gengäld.

Du förtjänar respekt och borde få njuta av glädjen som medföljer dessa gester av sann kärlek lika mycket som alla andra. Alla borde lära sig att bättre förstå och använda sin naturliga förmåga att röra andra människor ända ner i deras djupaste själ – med ömhetens kraft.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Leblanc, É., Dégeilh, F., Daneault, V., Beauchamp, M. H., & Bernier, A. (2017). Attachment Security in Infancy: A Preliminary Study of Prospective Links to Brain Morphometry in Late Childhood. Frontiers in Psychology, 8, 2141. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2017.02141
  • Walsh, E., Blake, Y., Donati, A., Stoop, R., & von Gunten, A. (2019). Early Secure Attachment as a Protective Factor Against Later Cognitive Decline and Dementia. Frontiers in Aging Neuroscience, 11, 161. https://doi.org/10.3389/fnagi.2019.00161

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.