Vågar du vara ärlig och säga vad som är bra för dig?

När det kommer till att säga vad du tycker ska du komma ihåg att din frihet upphör där din grannes börjar, och det finns inget behov av att såra någon för att uttrycka din åsikt.
Vågar du vara ärlig och säga vad som är bra för dig?

Senaste uppdateringen: 30 januari, 2019

Att säga vad du tycker och vara ärlig är otroligt bra för din hälsa. I denna värld av halvsanningar och lögner är ärliga människor en skara som riskerar utrotning, och därför är det viktigt att vara ärlig, även mot dig själv.

Något vi alltid borde ha våra känslomässiga kompasser pekade mot är att sanningsenlig delning av våra tankar, bedömningar och åsikter har sina gränser: personlig respekt, hänsynsfullhet och empati.

Att säga sanningen kommer ibland med lidande, vi vet, men om smärtan hjälper den vi har framför oss att växa och få nya perspektiv som hjälper honom eller henne att mogna och leva ett bättre liv har vi gjort något positivt.

Att säga vad du tycker kräver mod, en nypa självförtroende och flera portioner äkthet.

Nedan ska vi förklara vad det kan göra för dig.

1. Om du vågar vara ärlig kommer du kunna sova bättre

Få saker är så avslappnande och hälsosamma som att gå till sängs med ett rent samvete. Folk som säger vad de tycker, med respekt och bestämdhet, har bättre emotionell hälsa och är bättre på att bekämpa stress.

Konsten att vara ärlig och tala utan rädsla, med hjärtat i hand, kräver tid och träning, men det kan vara den bästa lösningen för dig om du inte kan sova på grund av vardaglig stress.

2. Du slutar bry dig om andras åsikter

Person i varghuva

När du börjar släppa på saker som brukade störa dig, börjar uttrycka oro i ord och sätter gränser i ditt dagliga liv så att andra inte inskränker din värdighet kommer du att sluta oroa dig för andras kritik.

  • När du börjar agera med mod och vara den du är kommer du att sluta oroa dig över vad andra tycker och tänker om dig.

För när du är den du är slutar andras åsikter om dig betyda något.

3. Du slutar försöka vara andra till lags

Flickor bland jättesvampar

När du säger vad du tycker slutar du även känna behovet att vara andra till lags till varje pris.

  • Du förstår nu att den som berömmer dig, älskar dig och respekterar dig gör det för att de verkligen känner för det, för personen är lika äkta som du och förstår hur mycket du betyder och ser upp till dig som du är.
  • Glöm inte att en av de största fienderna för din personliga tillväxt är behovet att konstant vara folk till lags, vara vad andra vill att du ska vara eller passa in i andra människors världar.
  • Att tänka och agera på det sättet berövar dig på din hälsa och självkänsla. Var inte rädd för att uttrycka dig precis som du är, var inte rädd för att säga vad du tänker högt.

Om någon inte gillar det kan de gå. För om någon går på grund av vad du säger eller gör passar personen inte in i din identitet.

4. Det kommer en tid när du bara fokuserar på en sak: att göra det som gör dig lycklig

Att komma till denna punkt i livet, där du ger prioritet till din hälsa, är inte en självisk handling.

  • Vårt samhälle är så fokuserat på att “komma överens” och ta hand om varandra på vår egen hälsas och integritets bekostnad att vi har kommit till en punkt där vi har glömt våra viktigaste prioriteringar.
  • Det finns ingen logik i att hålla tyst för att inte kränka någon, stänga munnen så att ingen kan kritisera dig eller låtsas att något inte stör dig när det verkligen slagit ett hårt slag mot dig.
  • Du måste förstå att du kan stå upp för din egen självkänsla utan att attackera personen framför dig.

När du sköter om dig själv förstår du att andra också förtjänar respekt. Det är en enkel regel som är värd att utövas varje dag.

5. Du är till freds med livet

Flicka på stranden

När du kan säga vad du tänker och vågar säga vad du känner högt, utan rädsla, förändras allt. Du känner dig till freds med de omkring dig och med själva livet.

  • Att vara ärlig och säga vad du tänker är som att släppa på bördorna som tynger ditt sinne och hjärta.
  • Att tala bestämt betyder att du investerar i din psykologiska smärta.
  • Att ta hand om din självkänsla är att våga sätta gränser, alltid vara ärlig, säga sanningen och utöva denna konst utan att ge upp eller ge vika.

Så berätta nu… är du till freds med ditt liv? Lutar du dig tillbaka i sängen på kvällen med ett rent samvete?

Våga göra en förändring idag och investera i din hälsa!

Huvudbild från wikiHow.com


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.