Värdelösa ord som inte följs av handlingar

Dina ord måste komma med handlingar som visar att du verkligen känner vad du säger, annars är de värdelösa ord och du hade lika gärna kunnat vara tyst.
Värdelösa ord som inte följs av handlingar

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2019

Om de inte följs av handlingar så räknas inte vad du säger. Då är de bara värdelösa ord.

Att vara människa betyder att man då och då beter sig så. Vi ger löften, vi planerar projekt och våra ord pyntas med stora hopp och vackra drömmar.

Men när sanningens ögonblick anländer eller när ett behov dyker upp, finns det inget där. Allt som sagts och utlovats försvinner i ett spår av rök.

Detta ömtåliga rökspår försvinner i sin tur ut genom ett öppet fönster. Efter det kommer besvikelse, tomhet och brist på tillit istället.

Eftersom vi konstant kräver respekt och ansvar från andra människor är det viktigt att vi visar andra samma hövlighet.

Om du ger ett löfte, uppfyll det; om du älskar, bevisa det; om du inte älskar, ljug inte.

Idag föreslår vi att du tänker lite mer på detta.

Värdelösa ord och personligt ansvar

Saker såsom bra föräldraskap, hälsosam självkänsla och respekt för ens medmänniskor utför vi nästan utan att vi inser det, för det är vårt personliga ansvar.

Ända sedan du var barn har du dock sett ordets makt. Det finns fraser som sårar och fraser som kan hjälpa dig växa i mognad och självsäkerhet.

Men en viktig aspekt när man utbildar barn är att man demonstrerar det man säger i ord.

Älskar du dina barn ska du visa dem det genom att ge stöd och få dem att tro på att de kan göra allt de vill.

Om du ger löften till dina barn ska du också hålla dem. Om du inte gör det är allt du skapar ett vakuum, och dina barn kommer till slut att sluta lita på dig.

Dina ord ska inte bara kommunicera budskap. Du använder dem för att skapa en koppling mellan vad du säger och vad du gör. Det är därför det är viktigt att du bibehåller ordentlig balans.

karleksstenar

Om du älskar mig, bevisa det

Kärlek är mycket mer än bara ord. Personliga förhållanden kan inte frodas endast på löften eller tillgivna fraser.

 • Ett förhållande består först och främst av en serie dagliga handlingar som kedjas samman för att skapa en helhet.
 • Det är ett universum av fästningar där alla ord översätts i handling, där två individer är modiga och tar risker för varandra.
 • Om du älskar, agera. Om du älskar, försvara.
 • Något annat: om du betyder något för en person du älskar på något sätt, antingen genom ett vänskapsband eller familj, måste du visa din kärlek genom tilltro och ovillkorligt stöd.

Hur man hanterar “löftesbrytare”

Som alla vet finns det professionella “löftesbrytare” där ute. Dessa människor är skickliga i de tomma, falska och värdelösa ordens konst.

 • Det kan vara så att du känner någon i din familj som stämmer överens med detta, eller kanske är det till och med din partner som passar in på profilen ifråga.
 • De får dig att tro saker som aldrig tar form. Så pass att du under en period faktiskt tror på deras ursäkter, tills du sakta men säkert inser att deras enda prioritet är dem själva.

Sådana band är väldigt farliga.

Allt de ger dig är en lång väntan – ett falskt hopp. Du står ut med lite till eftersom det finns tillgivenhet eller kärlek. I slutänden är dock de tyngsta känslorna din tomhet och ensamhet, som skapats av värdelösa ord.

Värdelösa ord kan skapa ensamhet

Hur borde du agera i dessa situationer?

 • En person kan svika dig en, två eller tre gånger. Men när besvikelsen blir rutin är det dags att agera.
 • Kräv konsekvens. Om någon varje dag säger hur mycket denne respekterar, uppskattar och älskar dig, men du vet att personen aldrig finns vid din sida när du behöver honom eller henne – ska du inte lita på personen.

Alla som vill vara med dig kommer finnas där “i vått och torrt“.

Försök framförallt att själv utöva vad du kräver av andra. Stöd, uppskattning och att visa tillgivenhet för personerna du älskar varje dag, utan att vänta på speciella tillfällen.

Om de omkring dig är professionella “löftesbrytare” och konstnärer av värdelösa ord ska du ta avstånd från dem.

Håll dig borta från löftesbrytare

Priset du betalar för denna typ av skadliga band är väldigt högt och destruktivt.

Som vi alla vet är denna typ av person mycket dynamisk och kommer alltid dyka upp i din vardag.

De är så vanligt förekommande att du till slut utvecklar en form av “intuitiv radar”, så att du omedelbart kan känna igen dessa fantasispelare, dessa försäljare av rök och speglar, dessa skojare av värdelösa ord.

Oavsett vad som händer ska du alltid hålla dig borta från dessa människor.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Extremera, N., & Fernández-Berrocal, P. (2004). Inteligencia emocional, calidad de las relaciones interpersonales y empatía en estudiantes universitarios. Clínica y Salud: Revista de Psicología Clínica y Salud15(4), 117–137. https://doi.org/10.1007/s10888-011-9204-1
 • Gorostiaga, A., Balluerka, N., & Soroa, G. (2012). Evaluación de la empatía en el ámbito educativo y su relación con la inteligencia emocional. Revista de Educacion, (364), 12–38. https://doi.org/10.4438/1988-592X-RE-2014-364-253
 • Fernández Poncela, A. M. (2002). Estereotipos y roles de género en el refranero popular : charlatanas, mentirosas, malvadas y peligrosas. Proveedores, maltratadores, machos y cornudos. Biblioteca A46, 157.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.