Låg självkänsla: När du blir din egen fiende

Tro det eller ej, men låg självkänsla kan bli värre av sig själv lite i taget. Du måste lära dig att se saker från ett mer relativt perspektiv och ändra dina uppfattningar om verkligheten.
Låg självkänsla: När du blir din egen fiende

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Din känslomässiga balans beror mycket på din självkänsla. När du har låg självkänsla kan det negativt påverka alla aspekter av ditt liv. Men det är inte ens det värsta. Visste du att låg självkänsla kan göra dig till din egen värsta fiende?

Självkänsla är något som bara ligger i dina händer, men ofta låter vi medvetet andra manipulera den.

Låg självkänsla kan paralysera dig

Självkänsla är väldigt viktigt för ditt generella välmående – ett faktum som inte kan understrykas nog. Men många har ändå dålig självkänsla och det orsakar mycket lidande.

Låg självkänsla har en otrolig förmåga att paralysera dig.

Låg självkänsla har en otrolig förmåga att paralysera dig. När du inte har en bra uppfattning av dig själv kan du inte agera på ett positivt sätt. Istället sker raka motsatsen: det blir väldigt svårt att ens ta dig upp ur sängen, allt påverkar dig negativt och du blir sårbar för allt.

Frustration och negativa känslor kan till slut leda till större problem, såsom depression. Det är därför viktigt att ta reda på varifrån problemet med din självkänsla kommer och hur du kan lösa det.

Vet du inte hur? Finns det djupare problem du försöker identifiera? Om så är fallet är det viktigt att överväga att träffa en psykolog, som kan hjälpa dig att avtäcka de verkliga problemen.

Låt inte din låga självkänsla paralysera dig – du förtjänar att vara lycklig!

Åsikterna som påverkar dig

En av de första sakerna som kan avgöra självkänsla är värdet du sätter på andras åsikter om dig. Det värsta du kan göra är att se deras åsikter som verklighet.

Gråtande-person

Varför lägger du så stor vikt vid andras åsikter? För att du har blivit lärd att söka andras godkännande och strävar efter positiva gensvar – en negativ reaktion skulle indikera att du gör något fel.

Men gissa vad: verkligheten fungerar inte så.

De allvarligaste problemen uppstår när din uppfattning av dig själv påverkas av andras åsikter. Det kan få dig att ändra hur du ser dig själv och undertrycka din självkänsla.

För att få ett perspektiv på saker måste du ta lite avstånd.

Dina negativa känslor kan grumla din syn av verkligheten. Tänk på huruvida andras åsikter är sanna eller ej, samt om du känner som om du är på väg i rätt riktning. Du kommer att överraskas över vad du upptäcker!

Sluta vara din egen värsta fiende

Man kan bli sin egen värsta fiende

Som du kan se är det möjligt att bli sin egen värsta fiende. Du antar att allt du ser och hör är sant, och plötsligt har du vänt dig mot dig själv.

Vad kan man göra för att stoppa denna cykel? Finns det något sätt att öka sin självkänsla?

Låt oss ta en titt på några enkla tips som du kan börja utöva redan idag!

  • Sätt realistiska mål
  • Var medveten om dina egna begränsningar
  • Uppskatta alla dina egenskaper
  • Behandla dig själv med kärlek och var positiv
  • Acceptera konstruktiv kritik
  • Ge dig själv tid
  • Försök att vara mer bestämd
  • Få tillräckligt med träning
  • Jämför dig aldrig med andra

Det finns gott om ytterligare tips vi skulle kunna inkludera, men dessa är de små steg du kan börja ta för att kanske nå en vändpunkt mellan den du är och vem du vill vara. Att lita på sig själv är inte alltid lätt, men det är aldrig omöjligt!

Utöver det bör du dela dina mål med familj eller vänner. Ibland tror vi att vi kan göra allt själva eller vill inte störa andra med våra problem. Men att prata igenom dem kan ibland få lösningen att komma snabbare.

Personer-i-jacka

Har du någonsin varit din egen värsta fiende? Vad låg bakom din låga självkänsla?

Det är helt normalt att känna sig nere då och då, men utdragna episoder av detta sinnesstånd är aldrig fördelaktigt för dig. Lär dig att tro på dig själv för att aldrig bli din egen fiende.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Pereira, M. (2007). Autoestima : un factor relevante en la vida de la persona y tema escencial del proceso educativo. Revista Electrónica “Actualidades Investigativas En Educación.” https://doi.org/10.15517/aie.v7i3.9296
  • V. Del Barrio, Victoria; D. Frías ;V. Mestre Escrivá, M. V. (1994). Autoestima y depresión en niños. Revista de Psicología General y Aplicada. https://doi.org/10.1111/j.1474-919X.2009.01001.x
  • Ferreras, E. (2007). La autoestima. Anales de Mecánica y Electricidad. https://doi.org/10.1016/j.medin.2012.12.011
  • Vazquez, A., Jimenez, R., & Vasquez-Morejon, R. (2004). Escala de autoestima de Rosenberg. Apuntes de Psicologia. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.1016/j.biochi.2007.09.002
  • Navarro, E., Tomás, J. M., & Oliver, A. (2006). Factores personales, familiares y académicos en niños y adolescentes con baja autoestima. Boletín de Psicología.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.