Glöm bort din ålder och lev det ljuva livet

Ditt sinne kan ha en helt annat ålder än den siffra som markerar hur många år som gått från din födelse. I vilket fall bör du fokusera på att njuta av din tid på jorden, utan att oroa dig om den siffran.
Glöm bort din ålder och lev det ljuva livet

Senaste uppdateringen: 06 mars, 2019

Så… hur gammal är du? När vi frågar det menar vi inte hur många födelsedagar du firat, utan den ålder du känner i ditt hjärta och sinne.

Det är vad som verkligen spelar roll, för bortom dessa faktiska år ligger ditt liv och den lyckokänsla du eftersträvar. Din trygghet i dig själv och den människa du ser i spegeln.

Något vi alla vet är att samhället brukar övervärdera ungdom. Samhället säljer idén om att ungdom är synonymt med skönhet och välmående.

Det är sällsynt med mogna män och kvinnor på catwalken, även om de är minst lika vackra, med sina skrattgropar och rynkor.

Ungdom kanske säljer bra på den stora marknaden, men en distinktion som måste göras är att ungdom inte alltid är synonymt med lycka.

Den bästa åldern är den du är i just nu, för det är i det ögonblicket du har störst möjlighet att bli den du vill bli. Det spelar ingen roll om du är 20 eller 60.

Åldern spelar ingen roll så länge du fortfarande älskar att skratta

Vilken var din första tanke när du vaknade i morse? Tro det eller ej, men en dag kommer du vakna utan ett enda mål eller projekt för dagen framför dig. Det är i det ögonblicket du börjar åldras.

Ett sinne fullspäckat med drömmar, planer, förhoppningar, oro och kuriosa är vad som ger form åt en människa. Det är vad som bestämmer din sanna ålder: inte siffran på ditt pass eller körkort.

Men det finns ändå tillfällen då du bör fokusera på utsidan. På det där extra ljuset på tårtan, siffran på vågen eller klädstorleken på din favoritklänning du en gång bar när du var yngre.

Alla dessa är exempel på riktiga smärtor som du måste lära dig att hantera. Det är därför vi vill exemplifiera och visa hur folk åldras på olika sätt.

Det handlar om en process som börjar i huvudet, inte som rynkor på huden, och det är något som alla borde försöka undvika.

2-woman-in-a-birdcage

Vi åldras när drömmar slocknar

 • Att du blir gammal först när du säger “nej” till en dag på stranden för att du skäms över hur din kropp har förändrats över åren.
 • Du blir gammal när du lyssnar på de som säger: “Gör inte så, det tåget har gått för dig“.
 • Du blir gammal när du fastnar i gamla rutiner och blir rädd för förändringar. Ibland för att du är rädd för att något dåligt ska medfölja.
 • Att du blir gammal när du ser med avundsjuka på andra människors lycka istället för att försöka göra dig själv lyckligare.
 • Du blir gammal när du slutar sätta mål för dig själv och istället väljer att göra det som alla andra gör.
 • Du blir gammal när du stänger fönster och dörrar för att iaktta livet utanför från insidan av din vardagsbubbla.
 • Att du blir gammal när du ger upp, slutar lita på folk och när du blir misstänksam och nedstämd.
 • Du blir gammal när du slutar bli intresserad av saker och ting, när du slutar ställa dig själv frågor som: “Jag undrar vad som händer om...”
3-woman-with-flowers-in-hair

Varför jag har glömt min ålder

Du har säkert slutat räkna dina år lika noggrant som när du var yngre. Allt för att fokusera på det verkligt viktiga: att leva livet.

Oavsett ålder är det viktiga att göra varje ögonblick unikt och värt att leva. Det är därför vi hoppas att du tänker på dessa fraser, och sätter dessa idéer i arbete så att du kan bli snäppet lyckligare.

 • En dag fylld med oro, ilska och argument är en dag förlorad.
 • Varje morgon är en ny möjlighet att bli lyckligare, oavsett om du är 20, 30 eller 70.
 • Att bli vuxen är att lära sig vad som verkligen spelar roll här i livet. Allt annat, allt som kan dra ner dig och humöret, bör man lämna bakom sig.
 • Livet är för kort för att leva efter andra människors planer.
 • Förstå att andras åsikter inte definierar dig, så ditt enda syfte från och med idag bör vara att fokusera på dig själv och din egen väg genom livet.
 • Bra vänskap är sådan som låter dig förbli ung och proppfull av drömmar och livsglädje. Välj vem du spenderar din tid med med försiktighet.
 • Gör andra lyckliga så ofta du kan. Varje positiv känsla du delar med dig av ger liv och ungdomlighet till ditt leende.
 • Var passionerad om livet. Varje dag bör du satsa på att vara nyfiken på något nytt. Överraska dig själv med allt som finns i din omgivning.

Tveka inte på att skrida till verket med dessa tips. Njut av varje dag som du är i den ålder du är just nu.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Goulding, C., & Shankar, A. (2004). Age is just a number. European Journal of Marketing.
 • Neugarten, B. L., & Neugarten, D. A. (1996). The changing meanings of age. The meanings of age: Selected papers of Bernice L. Neugarten, 72-78.
 • Pasquali, E. A. (1990). Learning to laugh: Humor as therapy. Journal of Psychosocial Nursing and Mental Health Services, 28(3), 31-35.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.