Den som verkligen älskar dig kommer göra dig lycklig

Den som verkligen älskar dig kommer göra dig lycklig

Senaste uppdateringen: 14 mars, 2019

Den som älskar dig kommer göra dig lycklig, få dig att känna som om du flyger och, framförallt, göra allt i sin makt för att glädja dig.

Alltför ofta faller folk in i den klassiska idén om att kärlek betyder lidande och att tårar är en del av förhållandets underhåll.

Det har sitt ursprung i en daterad idé om romantisk kärlek, och den förvrängda bilden av vad kärlek och pelarna i ett engagerat och hälsosamt förhållande verkligen är. Det har slitit isär par i flera generationer.

I dagens artikel vill vi bjuda in dig att reflektera lite mer över denna idé.

Den som älskar dig får dig inte att lida

Kanske har någon nära dig en gång sagt: “Det är som det är, acceptera det eller gå iväg. I förhållanden kommer någon alltid att lida. Det är normalt.”

Ibland kan det som anses vara “normalt” inkludera farliga dimensioner som är destruktiva. Det är därför det är viktigt att vara tydlig med att kärlek inte betyder lidande och att den som får dig att gråta i ditt förhållande är någon som egentligen inte älskar dig eller som älskar dig på ett “felaktigt, ohälsosamt sätt”.

kvinna-grater-guld

Romantisk kärlek – kärlek som accepterar lidande

Mer smärta, mer passion, ju mer passion, desto större kärlek. Dessa är några av de klassiska idéer som har skapat idealet om romantisk kärlek, som du ibland ser i filmer eller böcker.

 • Tro det eller ej, men denna idé lever fortfarande kvar bland ungdomar. De tror att när deras partner svarar med svartsjuka eller som om de äger den andra personen är det ett tydligt tecken på kärlek. Det kan leda till att de faller in i väldigt farliga typer av förhållanden.
 • De förstår dessutom bara konceptet med romantisk kärlek i dessa tidiga skeden, som är fulla av passion. De kanske inte inser att en avslappnad, delad kärlek markerar starten på ett mognare och stabilare förhållande.
 • En annan missuppfattning som ofta associeras med romantisk kärlek är idén att lidande är oundvikligt. Du kanske tror att tårar är oundvikliga – något att acceptera och bära. Men det är inte rätt eller rekommenderat.

Idag är det lätt att hitta människor som fångats i olyckliga eller destruktiva förhållanden där deras självkänsla helt har förstörts eller där de fallit in i beroende förhållanden där båda parter måste tolerera smärta och tårar.

Istället måste du lära dig att tro på idén om att kärlek inte bör orsaka smärta.

Det är viktigt att notera att hälsosam och sann kärlek aldrig försöker förstöra.

karlek

Medveten kärlek, mogen kärlek

Ingen föds med allt som finns att veta om kärlek; det är något man lär sig genom besvikelse, att ibland såras och till och med att vända ryggen till ett förhållande för att finna sig själv igen.

 • Klandra inte dig själv för ett misslyckande och börja inte tänka att “kärlek är lidande”. Det är inte sant – åtminstone borde det vara det.
 • Medveten kärlek börjar alltid med något så enkelt och viktigt som att säga “älska dig själv” först.
 • Det är bara när du är säker på din självkänsla och har en tydlig uppfattning om vad du förtjänar som du kan börja ha hälsosamma, ansvarsfulla och lyckliga förhållanden.
 • Mogen kärlek är den typ av förhållande som vill det bästa för båda parter, och att uppnå det börjar alltid med ditt inre jag.
 • En självsäker person med god självkännedom fångas inte av sina rädslor eller besatthet av kontroll, där han eller hon oroar sig över möjliga svek.

Den som älskar och respekterar dig kommer att lita på dig och inte svika dig.

partners

Den som älskar dig bör göra dig lycklig

Främja lyckan hos de du älskar – det är en dygd som formar den du är. Det är värdelöst att orsaka tårar eller lidande. Alla som tror att det är rätt eller normalt har en förvrängd och skadlig syn på vad förhållanden är.

 • Vissa tror att det är normalt att uppleva lidande med sin partner, och det har ett väldigt tydligt syfte. Att kontrollera dem.
 • Samtidigt blir vissa förvånade över att se att de gjort sin partner upprörd och säger: “Du blir alltid förolämpad av allt, och allt jag gör sårar dig.”

I det fallet har du att göra med någon som inte kan känna empati och ta ansvar för sina handlingar.

Vi rekommenderar att du även läser: Om du måste be om kärlek är det inte kärlek

Den som verkligen älskar dig kommer sträva efter att göra dig lycklig. Ge dig ett leende på dina läppar och glädje under regniga dagar.

Varje leende är en del av den gömda motorn i ditt förhållande. Den är byggd på lycka, ömsesidighet och tillit.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Galarza, M. L. E., & Távora, A. (2008). El amor romántico y la subordinación social de las mujeres: revisiones y propuestas. Anuario de psicología/The UB Journal of psychology, 39(1), 59-73.
 • Pérez, V. F., & Fiol, E. B. (2013). Del amor romántico a la violencia de género. Para una coeducación emocional en la agenda educativa. Profesorado. Revista de Currículum y Formación de Profesorado, 17(1), 105-122.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.